• Turkhane Logo

İran Devrim Muhafızlarını Suriye'den çekti mi?

Tahran'dan bilgi alan bir bölgesel güvenlik yetkilisi, üst düzey İran Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarının, onlarca 'orta rütbeli' subayla birlikte Suriye'den ayrıldığını söyledi.

09:46 02 Şubat 2024 Cuma
İran Devrim Muhafızlarını Suriye'den çekti mi?
Tahran'dan bilgi alan bir bölgesel güvenlik yetkilisi, üst düzey İran Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarının, onlarca 'orta rütbeli' subayla birlikte Suriye'den ayrıldığını söyledi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO), İsrailin gerçekleştirdiği ölümcül hava saldırılarının ardından üst düzey subaylarını Suriyeden çekme kararı aldı.

Konuya vakıf kaynakların aktardığına göre, Tahran, bu ülkedeki hakimiyetini korumak için bölgede konuşlu Şii milis gruplarla iş birliğini artıracak.

DMO, Suriyede devam eden iç savaşta Devlet Başkanı Beşar Esada yardım etmek için 10 yıl önce bu ülkeye geldi.

Ancak şimdilerde, o tarihten beri Suriyedeki en yıpratıcı dönemlerinden birini yaşıyor.

Zira İsrail, aralık ayından bu yana aralarında Devrim Muhafızları Ordusunun üst düzey istihbarat generallerinden birinin de bulunduğu en az 6 ismi öldürdü.

Reutersa konuşan üç kaynağa göre, Tahrandaki sertlik yanlıları İsraile karşı misillemede bulunulmasını talep ediyor.

İranın üst düzey subaylarını geri çekme kararı ise Orta Doğuda zaten oldukça yüksek olan tansiyonun içine doğrudan çekilmek istememesinden kaynaklanıyor.

Bu arada aynı kaynaklar, İranın, Tahranın etki alanının önemli bir parçası olan Suriyeden çıkma niyetinde olmadığının altını çiziyor.

Ancak bununla birlikte Tahranın bu adımı, 7 Ekim saldırısının tetiklediği Gazzedeki savaşın sonuçlarının bölgeyi nasıl şekillendirdiğinin bir işareti olarak yorumlanıyor.

Hamasın en güçlü destekçisi konumundaki İran, Lübnan, Yemen, Irak ve Suriyede savaşa giren ve Direniş Ekseni olarak adlandırılan İsrail ve ABD çıkarlarına düşman grupları silah ve finansal olarak desteklese de çatışmanın dışında kalmaya çalışıyor.

Tahrandan bilgi alan üst düzey bir bölgesel güvenlik yetkilisi, üst düzey İranlı komutanların onlarca orta rütbeli subayla birlikte Suriyeden ayrıldığını söyledi.

Güvenlik yetkilisi, bunu İranın Suriyedeki varlığını azaltması olarak tanımladı.

Kaynaklardan üçü, İran Devrim Muhafızları Ordusunun bundan böyle Suriyedeki operasyonlarını Lübnan merkezli Hizbullahın desteğiyle uzaktan yöneteceğini dile getirdi.

Kaynak kaç İranlının ayrıldığına dair bilgi vermedi.

İran, Suriye iç savaşı sırasında bu ülkeye binlerce savaşçı gönderdi.

Bunlar arasında resmi olarak danışman rolünde görev yapan DMO üyeleri yer alsa da, büyük çoğunluğu Orta Doğunun çeşitli ülkelerinden gelen Şii milislerden oluşuyor.

İrana yakın bir bölge yetkilisi olan bir başka kaynak ise halen Suriyede bulunanların ofislerini terk ettiklerini ve gözden uzakta olduklarını söyledi.

Aynı isim, İranlılar Suriyeyi terk etmeyecek ama varlıklarını ve hareketlerini büyük ölçüde azalttılar. açıklamasında bulundu.

Son güncelleme: 09:46 02.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı