• Turkhane Logo

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı ABD’nin hava saldırısında öldü

Pentagon, ABD güçlerinin hava saldırısı sonucunda İran'ın üst düzey komutanlarından Süleymani'nın öldürüldüğünü açıkladı ve 'operasyonun İran'ı gelecekteki saldırı planlarından caydırmak için yapıldığını' savundu.

09:16 03 Ocak 2020 Cuma
İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı ABD’nin hava saldırısında öldü
Pentagon, ABD güçlerinin hava saldırısı sonucunda İran'ın üst düzey komutanlarından Süleymani'nın öldürüldüğünü açıkladı ve 'operasyonun İran'ı gelecekteki saldırı planlarından caydırmak için yapıldığını' savundu.



ABD’nin Savunma Bakanlığı, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin, ABD güçlerinin konvoyuna yaptığı hava saldırısı sonucunda öldürüldüğünü açıkladı. Bakanlık yaptığı açıklamada “Operasyon İran’ı gelecekteki saldırı planlarından caydırmak için yapıldı” ifadeleri kullanıldı.

T24′ün haberine göre bu saldırının İran – ABD arasındaki gerilimi daha da artıracağı yorumu yapılırken, son gelişme üzerine dünyanın da alarma geçtiği belirtildi.


ABD’nin hava saldırısında Iraklı milis komutan Abdülmehdi el-Mühendis’in de öldürüldüğü açıklandı.

HAMANEY: ONLARI SERT BİR İNTİKAM BEKLİYOR

İran’ın dini lideri Ali Hamaney, “Süleymani’yi öldüren suçluları sert bir intikam bekliyor” diye konuştu. Konumasında Süleymani’yi öven Hamaney, “Süleymani’nin ölümü bölgede ABD ile İsrail’e karşı motivasyonu ve direnişi iki katına çıkartacak” dedi.

Hamaney ayrıca, Süleymani’nin ölümünün ardından ülkede üç günlük yas ilân etti.

‘IŞİD İLE SAVAŞAN EN ETKİLİ GÜÇTÜ’

Süleymani’nin öldürülmesinin ardından İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Zarif, sunları yazdı: “ABD’nin IŞİD, El Nusra ve El Kaide gibileriyle savaşan en etkili güç General Süleymani’yi hedef alarak ve suikast düzenleyerek yaptığı uluslararası teröristlik oldukça tehlikelidir ve gerilimi aptalca tırmandırmıştır. ABD, serserice maceraperestliğinin sonuçlarından sorumludur”

Eski Devrim Muhafızları Komutanı Muhsin Rezai ise Twitter hesabından Süleymani’nin öldürülmesine ilişkin yaptığı açıklamada ABD’den “intikam alınacağını” ifade etti. Hâlâ devletin önde gelen kurumlarından birinde bakanlık görevi yap Rezai, “Süleymani şehit kardeşlerinin arasına katıldı, ABD’den güçlü bir şekilde intikam alacağız” ifadelerini kullandı.

TRUMP BAYRAM RESMİ PAYLAŞTI

ABD Başkanı Donald Trump ise Süleymani’nin öldürülmesiyle ilgili, Twitter hesabından bir açıklama yapmadı ancak Pentagon’un açıklamasından kısa bir süre sonra ABD bayrağı paylaştı.

Fars ajansının haberine göre, Süleymani’nin öldürüldüğü saldırı nedeniyle bugün ilerleyen saatlerde İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi olağanüstü toplanacak.

GÖLGE SAVAŞINDA TANSİYON YÜKSELEBİLİR

Reuters haberinde Süleymani’nin öldürülmesiyle, İran ve ABD ile müttefikleri İsrail ve Suudi Arabistan arasındaki bölgesel “gölge savaşında”, kıvılcımın eşiğine gelindiği yorumu yapıldı. Haberde bölgede gerilimin yükselebileceği belirtildi.

Son güncelleme: 09:16 03.01.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı