• Turkhane Logo

İran basını: 'Türkiye, Suriye muhalefetinin ülkeden ayrılmasını istedi'

Son dönemde Türkiye'nin Suriye'de Esad yönetimiyle diyaloğa yeşil ışık yakan açıklamaları gündemdeki yerini korurken, İran basını dikkat çeken bir iddiayı ortaya attı.

15:12 29 Ağustos 2022 Pazartesi
İran basını: 'Türkiye, Suriye muhalefetinin ülkeden ayrılmasını istedi'
Son dönemde Türkiye'nin Suriye'de Esad yönetimiyle diyaloğa yeşil ışık yakan açıklamaları gündemdeki yerini korurken, İran basını dikkat çeken bir iddiayı ortaya attı.

Hükümetin Suriye’de Beşar Esad yönetimiyle diyaloğa açık kapı bıraktığı açıklamalar gündemdeki yerini koruyor.

AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki hafta Ukrayna dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamada “Bizim Esed’i yenmek, yenmemek gibi bir derdimiz yok. Devletler arasında siyasi diyalog veya diplomasi kesip atılamaz” demişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Suriye ile Türk istihbarat örgütleri arasında temasların olduğunu, Türkiye’nin Suriye’yle le diyalog için ön şartları olmadığını söylemişti.

Suriyede 2011de başlayan savaşta Esad karşıtı muhalefeti destekleyen Türkiyeden gelen bu açıklamalar “Esadla yeni sayfa açma” hazırlığı olarak nitelenirken İran basınından çok dikkat çeken bir iddia geldi.
‘TÜRKİYE’DEKİ SİYASİ FAALİYETLERİNİZE SON VERİN’İran haber ajansı Tasnim, özel haberinde, Ankaranın Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonuna (SMDK) Türkiyeden ayrılma çağrısı yaptığını öne sürdü. Birkaç kaynağa dayandırılan haberde, Şamla ilişkilerini gözden geçiren Türkiyeden bir yetkilinin geçen hafta SMDK Başkanı Salim el Muslatla toplantı yaptığı kaydedildi. Haberde ismi açıklanmayan Türk yetkilinin görüşmede “Ankaranın Şamla ilişkileri yeniden tesis etmeye kararlı olduğunu ve Suriyeli muhaliflerin bu gerçeği kabul etmesi gerektiğini” söylediği belirtildi.
Tasnim, Ankaranın Suriyeli muhalif örgütün Türkiyedeki tüm siyasi ve medya faaliyetlerine son vererek yeni bir ülkeye gitmesini istediğini aktardı. Kaynaklar, SMDK lideri El Muslatın da Türkiyeden gitme talebini kabul ettiğini ve Suudi Arabistana gitmeyi teklif ettiğini belirtti. Suriye Geçici Hükümet Başkanı Abdurrahman Mustafanın ise Ürdüne gitmeyi önerdiği kaydedildi.
Habere göre Suriye muhalefetine yakın medya kuruluşları da son dönemde Türkiyeyi sert eleştiren haberler yapmaya başladı.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Suriyedeki muhalif gruplarla Esadı barıştırmak istedikleri yolundaki açıklamasının ardından iki hafta önce Türkiye’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu’nun kontrolündeki Azez ve Cerablus gibi bölgelerde Türkiye karşıtı eylemler düzenlenmişti.

Son güncelleme: 15:12 29.08.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı