• Turkhane Logo

İran açıkladı: Ukrayna uçağını yanlışlıkla vurduk

İran Genelkurmay Başkanlığı, Ukrayna Havayolları’na ait yolcu uçağının ‘hassas askeri bir noktanın’ üzerinden geçerken ‘insani hata’ sonucu yanlışlıkla düşürüldüğünü bildirdi.

10:33 11 Ocak 2020 Cumartesi
İran açıkladı: Ukrayna uçağını yanlışlıkla vurduk
İran Genelkurmay Başkanlığı, Ukrayna Havayolları’na ait yolcu uçağının ‘hassas askeri bir noktanın’ üzerinden geçerken ‘insani hata’ sonucu yanlışlıkla düşürüldüğünü bildirdi.





İran’dan düşen Ukrayna uçağıyla ilgili beklenen açıklama geldi. İran Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada yolcu uçağının düşürülmesiyle ilgili olarak, şunlar kaydedildi: “Ukrayna Havayollarına ait 752 sefer sayılı uçağı bu hassas ve kriz şartlarında İmam Humeyni Havalimanı’ndan hareket etti. Uçak, dönüş anında Devrim Muhafızları’nın hassas askeri bir merkezine yaklaştı ve yüksekliği ile duruş şekli düşmanca saldırı yapacak gibiydi. Söz konusu uçak, bu şartlarda insani hata sonucu ve kasıtlı olmayarak hedef alınmıştır.”


‘GÜVENCE VERİYORUZ, BİR DAHA TEKRARLANMAYACAK’ 

Genelkurmay Başkanlığı’nın ölenlerin ailelerinden özür dilediği açıklamada, “Bu tür insani hataların bir daha tekrarlanmaması güvencesi veriyoruz. Sorumlular hakkında da yasal işlem yapılacaktır” ifadelerine yer verildi.

RUHANİ: SORUMLULAR HAKKINDA YASAL İŞLEM YAPILMALIDIR

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “Bu, kolayca bir kenara bırakılacak mesele değildir. Facianın nedeni ve failleriyle ilgili tahkikat devam etmeli ve bu affedilemez yanlışın sorumluları hakkında yasal işlem yapılmalıdır” ifadelerini kullandı. Ruhani, yaptığı yazılı açıklamada, Kasım Süleymani’nin öldürülmesi ve ABD’nin tehditlerinin sürdüğü bir atmosferde ülkedeki savunma sistemlerinin ABD’nin muhtemel saldırılarına karşı tam teyakkuz haline getirildiğini belirtti.

DÜŞÜRÜLEN UÇAKTA 176 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ 

Çarşamba günü Tahran’da düşürülen uçaktaki 176 kişinin tümü hayatını kaybetmişti.

Tahran ilk etapta uçağın teknik bir arıza sebebiyle düştüğünü ifade etmiş ve kara kutuyu uçağın yapımcısı Boeing’e vermeyi reddetmişti. Kısa süre sonra ABD ve Kanada gibi Batı ülkeleri uçağın vurularak düşürüldüğüne dair bilgilere ulaştıklarını duyurdu.

Son güncelleme: 10:33 11.01.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı