• Turkhane Logo

Irak'tan çekilme bilmecesi: ABD Savunma Bakanı Esper yalanladı

Koalisyon güçlerinin çekileceği haberlerinin ardından ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Reuters'da yer alan haberi yalanladı ve ABD'nin Irak'tan çekilme planı olmadığını duyurdu.

09:56 07 Ocak 2020 Salı
Irak'tan çekilme bilmecesi: ABD Savunma Bakanı Esper yalanladı
Koalisyon güçlerinin çekileceği haberlerinin ardından ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Reuters'da yer alan haberi yalanladı ve ABD'nin Irak'tan çekilme planı olmadığını duyurdu.

ABDnin İranlı general Kasım Süleymaniyi öldürmesinin ardından İran ile başlayan gerilim, Irak-ABD krizine dönüşerek, Bağdat yönetiminin ülkedeki Amerikan askeri varlığını sonlandırma kararına yol açarken, Trump yönetiminden Iraktan çekilme kararı geldiği yönündeki haberlere yalanlama geldi
Esper, kamuoyuna yansıyan mektubun, ABD askerinin yer değiştirmesiyle ilgili olabileceğini kaydetti.

Reutersın haberine göre ise, ABD güçleri, Irak hükümet yetkililerine ülkeden çıkmaya hazırlandıklarını bildirdi ve güvenli çıkış sürecine dair bilgi aktarımında bulundu. 


Iraktaki Amerikan askeri varlığının sonlanması ise aylar değil sadece günler alacak. Ancak Esperin açıklaması, Reutersun geçtiği tüm bilgileri de çürütmüş oluyor.

Mektuba göre, ABDli yetkililerin, Iraklı mevkidaşlarına verdiği brifingde, Koalisyon güçleri Irak’ta yeniden konuşlanma ve güvenli bir çıkış sağlamak için önlemler almalı. Bölgedeki helikopter uçuşlarında artış yaşanacak detayları dikkat çekti.

Irak Parlamentosu geçtiğimiz günlerde, Şii vekillerin salt çoğunluğu ile ABD askerinin Iraktan çekilmesi yönünde karar almıştı. Irak hükümetinin de kararı desteklediği ve Amerikan askeri varlığının ülkeden çıkarılması konusunda parlamento ile hem fikir olduğu medyaya yansıdı.

Reutersa göre, Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, ABDnin Bağdat Büyükelçisi Matthew Tuellere ülkedeki yabancı güçlerin çekilmesi yönündeki talebini iletirken, Irak hükümeti konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Tueller ile Abdulmehdi arasındaki görüşmede, iki ülke ilişkileri, çekilme kararı ele alındı.

Görüşme sırasında Irak Başbakanı Abdulmehdi, ABDli elçiye, yabancı askeri güçlerin ülkeyi terk etmesinin ABD ile sağlam ilişkiler için gerekli olduğunu söyledi.

Mevcut durumun ciddiyeti ve olası yansımalarına işaret eden Abdulmehdi, açık bir savaşa sürüklenilmesini engellemek için ülkesinin çok fazla çaba sarf ettiğini vurguladı.

Irak Başbakanı, ülkesinin ilişkilerinin; iş birliği, karşılıklı saygının yanı sıra güvenlik, istikrar ve ulusal egemenliği koruma esasına dayandığını kaydetti.

Irak Meclisi, dün ABD güçlerinin Iraktan çıkarılması yönünde karar almıştı. Meclis, söz konusu kararın uygulanmasının yükümlülüğünü ise hükümete vermişti.

ABD Başkanı Donald Trump ise Irak Parlamentosunun ABD askerlerinin ülkeden çıkmasını talep eden kararına tepki göstererek, (Irak) Ülkeden çıkmamızı isterlerse ve bunu dostça yapmazlarsa onlara daha önce hiç görmedikleri ağır yaptırımlar uygularız. İran yaptırımları bunların yanında hafif kalır. demişti.

Son güncelleme: 09:56 07.01.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı