• Turkhane Logo

Irak’taki gösterilerde bilanço ağırlaşıyor: 250 ölü 11 bin yaralı

Irak’ta, en az 250 kişinin ölümüne ve 11 bin kişinin de yaralanmasına neden olan protesto gösterilerinde halk, hükümetin değiştirilmesini talep eden çağrılar yapıyor.

18:28 02 Kasım 2019 Cumartesi
Irak’taki gösterilerde bilanço ağırlaşıyor: 250 ölü 11 bin yaralı
Irak’ta, en az 250 kişinin ölümüne ve 11 bin kişinin de yaralanmasına neden olan protesto gösterilerinde halk, hükümetin değiştirilmesini talep eden çağrılar yapıyor.



Irak’ta 1 Ekim’de başlayan gösteriler dün de başta başkent Bağdat olmak üzere ülkenin güneyindeki kentlerde devam etti.

Rudawın geçtiği habere göre, Irak İnsan Hakları Yüksek Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, gösterilerde şu ana kadar ölenlerin sayısının 250’ye yükseldiği, 11 bin kişinin de yaralandığı belirtildi.


Bağdat’taki Tahrir Meydanı’ndan dün bir araya gelen kalabalık, hükümete, “Gidin, sizi de sisteminizi de istemiyoruz” çağrısı yaptı.

Gösterilericilerden biri, “Bunlar 2003’ten bu yana kanımızı emiyor. Halk açlıktan ölüyor. Her şey yolsuzluk olmuş. Siyasi sistem yıkılmadan Irak evimize bir daha giremez” dedi.

Protestocular eylemlerinde siyasi ve dini liderlere ait posterlerin kaldırılmasına da tepki gösteriyor. Tahrir’deki gösteriye Şii dini lider Ayetullah Ali Sistani’nin posterleri ile katılmak isteyen bir grup protestocular tarafından engellendi.

Bir başka gösterici ise, “Bize göz yaşartıcı bomba atıyorlar. Bu bizi korkutmaz. Bugün annem bana ‘git, göz yaşartıcı bomba getirmeden gelme’ dedi. Allah bugün bana bu bombaları toplamayı nasib etti” diye konuştu.

Zılgıt ve Arap halayı gösterilerin sembolü haline gelmiş durumda. Meydanın etrafındaki lokantalarda ise göstericilere bedava yemek veriliyor.

Göstericilerden biri de, şöyle dedi:

“Belli bir parti için öldürüyorlar, halk için değil. Güvenlik güçlerine sesleniyoruz, bizim saflarımızda yer alsınlar, kardeşleri ile birlikte hareket etsinler. Amerika ve İsrail kafirleri bile yönetime gelseler bunlardan daha iyi olur. 1990 doğumluyum, işsizim ve cebimde bin dinar bile yok. İmam Ali yetim ve yoksullara yemek ve yardım dağıtırdı. Peki bunlar ne yapıyor? Bunlar yoksuldan çalıyor, yolsuzluk yapıyor. Hırsızlara hayır!.”

Güvenlik güçleri Cumhuriyet Köprüsü üzerinde yoğun önlemleri alarak göstericilerin hükümet binalarının kaldığı Yeşil Bölge’ye geçişini engellemeye çalışıyor. Öte yandan göstericilerin sayısı her gün daha da artıyor.

Son güncelleme: 18:28 02.11.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı