• Turkhane Logo

Irak'ta bir dönem kapanıyor

Beyaz Saray'da bir araya gelen Irak Başbakanı Mustafa El Kazımi ile ABD Başkanı Joe Biden'ın ABD'nin Irak'taki muharebe misyonunun resmi olarak sonlandırılması konusunda anlaşmaya vardığı belirtildi.

23:52 26 Temmuz 2021 Pazartesi
Irak'ta bir dönem kapanıyor
Beyaz Saray'da bir araya gelen Irak Başbakanı Mustafa El Kazımi ile ABD Başkanı Joe Biden'ın ABD'nin Irak'taki muharebe misyonunun resmi olarak sonlandırılması konusunda anlaşmaya vardığı belirtildi.

Amerikanın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre ABD Başkanı Joe Biden ve Irak Başbakanı Mustafa El Kazımi, bugün Beyaz Sarayda ABD ve Irak arasında stratejik diyalog kurma çabaları kapsamında gerçekleştirdikleri ilk yüz yüze görüşmede, 2021 yılı sonuna kadar ABDnin Iraktaki muharebe misyonunun resmi olarak sonlandırılması için anlaşmaya vardı. ABD güçleri, 18 yıldan uzun süredir Irakta bulunuyor.
Başkan Biden, Ağustos ayı sonuna kadar Afganistanda bulunan son ABD askerlerinin de çekilmesinin yanı sıra Iraktan da çıkarak eski Başkan George W. Bush döneminde başlayan iki savaşta ABDnin yürüttüğü muharebe misyonlarını noktalıyor.
Başkan Biden, Iraktaki rolümüz; eğitime, desteğe ve yardıma devam etmeyi, IŞİD ortaya çıktıkça mücadeleye destek sağlamayı kapsayacak. Ancak bu yıl sonundan itibaren muharebede yer almayacağız şeklinde konuştu.
Irakta şu anda IŞİD kalıntılarıyla mücadeleye odaklanan 2 bin 500 ABD askeri bulunuyor. ABDnin Iraktaki misyonu bundan böyle tamamen eğitime ve Irak ordusuna kendini savunma konusunda danışmanlık verilmesine yoğunlaşacak.
Bu odak değişikliğinin, ABDnin daha önce Iraklı güçleri eğitime yöneltmesi nedeniyle büyük bir etkisi olması beklenmiyor.
ABD liderliğindeki koalisyon, 2003 yılının Mart ayında, dönemin Irak lideri Saddam Hüseyinin kitle imha silahlarına sahip olduğu suçlamalarına dayanarak Irakı işgal etmişti. Saddam Hüseyin iktidardan indirilmiş, ancak Irakta kitle imha silahı bulunamamıştı.
ABDnin Irakta yürüttüğü misyon son yıllarda Irak ve Suriyedeki IŞİD militanlarının yenilgiye uğratılmasına odaklanmıştı.
Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili, Başbakan Kazıminin ziyaretinden önce yaptığı açıklamada, Hiç kimse misyonun başarıyla sona erdirildiğini söylemeyecek. Amaç, IŞİDin uğratıldığı yenilginin sürdürülmesidir şeklinde konuştu.
Yetkili, Misyonun başarıyla sona erdirildiği söylenmeyecek şeklindeki sözleriyle, 1 Mayıs 2003 tarihinde dönemin ABD Başkanı George W. Bushun uçak gemisi USS Abraham Lincoln üzerinde Irakdaki ana muharebe operasyonlarının sona erdirildiği açıklaması yaptığı sırada açılan Misyon Tamamlandı pankartına atıfta bulundu.
Yetkili, Apache helikopterlerinin muharebede kullanıldığı, ABD özel güçlerinin rutin operasyonlar yaptığı döneme bakarsak ciddi bir evrim geçirdiğimizi görürüz. Bu yılın sonunda resmi olarak danışmanlık ve kapasite arttırıcı bir rol üstlenmek için iyi bir konumda olacağımızı düşünüyoruz dedi.
Irak ve Suriyede görev yapan ABDli diplomatlar ve askerler, bu ay üç roket ve silahlı insansız hava aracının hedefi olmuştu. Uzmanlar, bu saldırıların, İran tarafından desteklenen milis güçlerin yürüttüğü kampanyanın parçası olduğuna inanıyor.
Biden yönetimi yetkilisi, danışmanlık ve eğitim görevi için Irakta kaç ABD askeri kalacağı konusunda açıklama yapmadı.
ABDye karşı dostane bir yaklaşım sergilediği görülen Kazımi, İrandan destek alan milislerin gücünü kontrol altına almaya çalışıyor. Ancak Kazımi hükümeti, Haziran ayı sonunda ABDnin Suriye-Irak sınırında İran destekli savaşçılara hava saldırısını kınamış, saldırıyı Irakın egemenliğinin ihlali olarak tanımlamıştı.
ABD ve Irak arasında sağlık, enerji ve askeri olmayan diğer konularda anlaşmalar yapılması da öngörülüyor.
Biden yönetimi ayrıca ABDnin aşı paylaşım platformu COVAX aracılığıyla Iraka 500 bin doz Pfizer/BioNTech aşısı sağlamayı planladığını da açıkladı. Başkan Biden, aşıların birkaç hafta içinde Iraka gönderilmesinin planlandığını kaydetti.
ABD ayrıca Irakta Ekim ayında yapılacak seçimlerde gözlemci rolü üstlenecek Birleşmiş Milletlere yardım amacıyla 5 milyon 200 bin dolar mali destek sağlayacak. Başkan Biden, seçimler konusunda, Ekim ayında yapılacak seçimleri dört gözle bekliyoruz ifadesini kullandı.

Son güncelleme: 23:52 26.07.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı