• Turkhane Logo

Irak savaşının 20. yılı: Bir yalanla başlayan uluslararası hukuk ihlâli

ABD'nin Irak'ı işgalinin üzerinden 20 yıl geçti. Bu işgal, olmayan kitle imha silahları iddiasına dayandırılmıştı. Uluslararası hukukun ihlalinin etkileri, bölgede ve dünyada hâlâ sürüyor.

10:09 20 Mart 2023 Pazartesi
Irak savaşının 20. yılı: Bir yalanla başlayan uluslararası hukuk ihlâli
ABD'nin Irak'ı işgalinin üzerinden 20 yıl geçti. Bu işgal, olmayan kitle imha silahları iddiasına dayandırılmıştı. Uluslararası hukukun ihlalinin etkileri, bölgede ve dünyada hâlâ sürüyor.

Aradan 20 yıl geçmesine rağmen ölümcül şiddet sarmalı sona ermedi: Sadece geçtiğimiz Şubat ayında Iraktaki saldırılarda en az 52 sivil hayatını kaybetti. Bugünkü yaşanan şiddet, 19-20 Mart 2003 gecesi ABD birliklerinin Bağdatta hükümet binalarının bulunduğu bölgeye 40 füze atmasıyla başlayan saldırının devamı niteliğinde.

Askerî açıdan bakıldığında Irakın ABD, İngiltere, Avustralya ve Polonyadan oluşan gönüllüler koalisyonunun geniş çaplı işgaline karşı koyacak gücü de yoktu, imkânı da. Üç hafta sonra zalim diktatör Saddam Hüseyin devrildi. Savaşın başlamasından altı hafta sonra da zafer kazanmış bir Başkan edasıyla George W. Bush, 1 Mayıs 2003te görkemli uçak gemisi Abraham Lincolnde tarihi Görev tamamlandı açıklamasını yaptı.

Amerikan ordusu tarafından yapılan bir araştırmaya göre, o zamana kadar ABD liderliğindeki koalisyon Irakta tam 29 bin 166 bomba ve füze ateşledi. Ülkenin altyapısının büyük bir kısmı harabeye döndü. İngiliz sivil toplum kuruluşu Iraq Body Counta göre, ilk etapta 7 binden fazla sivil hayatını kaybetti.

Bu sayı ilerleyen yıllarda daha da arttı. Kesin bir veriye asla ulaşılamayacak olsak da Irak savaşı ve müteakip süreçte en az 200 bin kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Hatta kimi kaynaklar, ölü sayısının bir milyonu bulduğunu iddia ediyor. Örneğin saygın tıp dergisi Lancet 2006 yılında 650 bin can kaybından söz etmişti.

Savaş kazanıldı, barış kaybedildi
Batı standartlarına göre yeni ve demokratik bir Irak inşa etmenin, ABDdeki siyasi sınıfın parlak strateji belgelerinde hayal ettiğinden çok daha zor olduğu ortaya çıktı. Ülkenin koşullarına uygun bir planlama yapılmadığı için Washington liderliğindeki işgal kuvvetleri, ülkedeki karmaşık etnik ve dinî fay hatları karşısında ezildi.

19 Ağustos 2003te Bağdattaki BM merkezinin hemen önünde bomba yüklü bir araçla düzenlenen saldırıda 22 kişi hayatını kaybetti. Bu olay, işgalcilere karşı isyanın ve yıllar sürecek iç savaşın kanlı başlangıcı oldu.

NATO eski Genel Sekreteri ve dönemin AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Javier Solana, acı bilançoyu şu sözlerle ortaya koyuyordu:

Eğer hedef, Irakı terörden kurtarmak, ülkeyi yeniden inşa etmek ve her düzeyde güvenliği artırmak idiyse sonuç mutlak bir başarısızlık oldu.

Uluslararası hukukun ihlali
Ceza ve uluslararası hukuk uzmanı Kai Ambos, DWye yaptığı açıklamada, Iraka yönelik saldırının her şeyden önce BM tüzüğünü ihlal ederek uluslararası hukuka aykırı bir güç kullanımı olduğunu söylüyor:
Irakın işgalinin, BM Güvenlik Konseyi kararı gibi hukukî bir dayanağı yoktu. BM Tüzüğünün 51inci maddesinde, meşru müdafaa yoluyla güç kullanımını haklı gösterebilecek bazı sebepler sıralanır. Ancak Irakın işgalinde bu gerekçelerden hiçbirinin söz konusu olmadığı da açık.

İşte bu nedenle dönemin BM Genel Sekreteri Kofi Annan dahi, Irak savaşını uluslararası hukukun ihlali olarak nitelendirdi.

ABDnin azalan itibarı, gündeme gelen savaş suçları ve işkence vakalarıyla daha da zedelendi. Örneğin 2004 baharında Ebu Gureyb tüm dünyada gündemin üst sırasına oturdu. Burası, Saddam Hüseyin döneminde zaten bir dehşet hapishanesi olarak biliniyordu. Ancak işgalden sonra basına sızan bazı fotoğraflar, ABD askerlerinin de burada acımasızca işkence yaptığını gösteriyordu.

Savaş gerekçeleri kısa sürede boşa çıktı
ABD, rejim değişikliği operasyonu için iki temel neden göstermişti: Irakın sahip olduğu iddia edilen kitle imha silahlarının oluşturduğu tehdit ve Saddam Hüseyinin El Kaide ile sözde bağlantıları. Oysa bunların doğru olmadığı, kısa süre içinde ortaya çıktı. İşgalden sonra Irakta hiçbir kitle imha silahı bulunamadı. Saddamın 11 Eylül eylemcileriyle bağlantısı olduğuna dair işkence altında elde edilen kanıtların da gerçek dışı olduğu görüldü.

Savaşa şüpheyle yaklaşan dünya kamuoyunu ikna etme kampanyasının doruk noktası, dönemin ABD Dışişleri Bakanı Colin Powellın 5 Şubat 2003te New Yorktaki Birleşmiş Milletler toplantısında yaptığı konuşmaydı. Powell, Bağdattaki diktatörün, halihazırda biyolojik kitle imha silahlarına sahip olduğu ve nükleer bombalar üzerinde çalıştığına dair çok sayıda sözde kanıt sundu. İki yıl sonra Powell bu konuşmanın kara bir leke olduğunu itiraf etti. Eski Dışişleri Bakanı, özeleştiri yaparak ABD adına dünyaya yanlış bilgi sunan kişi benim ve bu, sonsuza kadar hayatımın bir parçası olarak kalacak dedi.

Irak uzun süredir hedefteydi
ABDde uzun süredir Irakta rejim değişikliği sesleri yükseliyordu. Bu çağrılar, 1998 yılında Clinton yönetimi altında Irakı Özgürleştirme Yasası ile resmî politika haline dönüştü. El Kaide teröristleri, 11 Eylül 2001de New Yorktaki ikiz kulelere saldırmadan önce de yeni Başkan George W. Bushun çiçeği burnunda yönetiminde yer alan şahinler grubu, Saddamın devrilmesi için bastırıyordu.
Sovyetler Birliğinin dağılmasından on yıl sonra ABD, küresel çaptaki gücünün zirvesinde olduğunu düşünüyordu. Washington yönetimi bu tek kutuplu dönemde, BM Sözleşmesinin sıkı kuralları tarafından kısıtlanmak istemiyordu. DWnin görüş aldığı Harvard Üniversitesi siyaset bilimcilerinden Stephen Walt, bu tutumu şöyle tanımlıyor:

Amerikalılar, kurallara dayalı düzenden ve bunun ne kadar önemli olduğundan bahsetmeyi severler. Ancak bu kurallara tam olarak uymak hesabımıza gelmediğinde, onları çiğnemeyi de severiz.

Nitekim Alman hukukçu Kai Ambos da Bugün Brezilyadan Güney Afrika ve Hindistana kadar pek çok devlet, eğer Rusyanın Ukraynaya yönelik saldırı savaşını kınama ya da Moskovaya yaptırım uygulama konusunda mesafeli duruyorsa, bunun en önemli nedeni, ABDnin uluslararası arenada yıllardır takındığı bu çifte standartlı tutumdur yorumunu yapıyor.

Son güncelleme: 10:09 20.03.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı