• Turkhane Logo

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, kanlı olaylar sonrası istifa etti

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, güvenlik güçlerinin Necef ve Nasiriye’de ateş açarak çok sayıda hükumet karşıtı göstericiyi öldürmesinin ardından istifa edeceğini açıkladı.

19:22 29 Kasım 2019 Cuma
Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, kanlı olaylar sonrası istifa etti
Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, güvenlik güçlerinin Necef ve Nasiriye’de ateş açarak çok sayıda hükumet karşıtı göstericiyi öldürmesinin ardından istifa edeceğini açıkladı.




Irak’ta haftalardır süren ve 400’den fazla kişinin yaşamını yitirdiği hükumet karşıtı protestolar, Başbakan Adil Abdulmehdi’nin istifasını getirdi.


DİNİ LİDERİN AÇIKLAMASI İSTİFA GETİRDİ

Irak’taki Şiiler’in dini lideri Ayetullah Ali Sistani’nin kendisine yakın milletvekillerine hükumete verdikleri desteği gözden geçirmeleri tavsiyesi sonrası Irak Başbakanı istifa edeceğini açıkladı.

Adil Abdulmehdi, yaptığı yazılı açıklamada, Şii dini lider Sistani’nin “ülkenin kaosa sürüklenmemesi” çağrısına uyarak hükumet başkanlığından istifa ettiğine ilişkin resmi yazıyı Meclis’e göndereceğini bildirdi.

Irak’taki Şiilerin dini lideri Ayetullah Ali Sistani protestolara yapılan saldırıyı kınayarak, hükumetin değişmesi çağrısı yapmıştı.

Sistani Kerbela’dan yaptığı açıklamada, hükumetin iki aydır gelişmeleri kontrol altına alamadığını söyleyerek Irak Parlamentosu’ndan, Abdülmehdi hükumetine verdiği desteği çekmesini istedi.

Abdulmehdi, “Sistani’nin çağrısına karşılık, mümkün olduğu kadar süratle ve kolayca gerçekleşmesi için görevdeki hükumetin liderliğinden istifamın kabul edilmesi talebini meclise sunacağım” dedi.

IRAK MECLİSİ PAZAR GÜNÜ OLAĞANÜSTÜ TOPLANACAK

Abdülmehdi’nin ofisinden yapılan açıklamada, Başbakanın istifasını Cumhurbaşkanı Berham Salih’e sunacağı belirtildi. Açıklamada ayrıca Irak Meclisi’nin Abdülmehdi’nin halefini seçebileceği belirtildi.

Yazılı açıklamasında Abdulmehdi istifasını ne zaman sunacağını belirtmedi. Irak Meclisi’nin Pazar günü olağanüstü toplanarak krizi ele alması bekleniyor.

NECEF VE NASIRİYE’DEKİ OLAYLAR

Perşembe günü başkent Bağdat ve Nasıriye’deki olaylarla Necef’te İran Başkonsolosluğu’nun ateşe verilmesi sonrası yaşanan olaylar 40’dan fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Adil Abdülmehdi, Nasiriye’de en az 27 göstericinin güvenlik güçlerinin gerçek mermilerle ateş açması sonucu yaşamlarını yitirmelerinin ardından, kente gönderdiği komutan Cemil Şumari’yi görevden almıştı.

Abdülmehdi ayrıca Dikar ve Necef vilayetlerinde yaşananlarla ilgili olarak soruşturma açılması talimatı vermişti.

Nasıriye’de bugünkü gösterilerde üç kişinin, Bağdat’ta ise iki kişinin öldüğü haberleri geldi. Necef Valisi’nin dünkü istifasından sonra bugün de yardımcısı istifasını açıkladı.

IRAK’TAKİ GÖSTERİLER

Ekim ayı başından bu yana yolsuzluğa son, işsizliğe çare ve kamu hizmetlerinin düzelmesi talepleriyle devam eden kitlesel gösterilerde şu ana kadar öldürülenlerin sayısı 408’e ulaştı. Olaylarda 15 binden fazla kişi de yaralandı.

Ekim ayında başlayan ilk gösteri dalgası altı gün sürmüş ve 149 sivilin ölümüyle sonuçlanmıştı.

Başbakan Abdülmehdi, bu gösterilerden sonra kabinede değişiklik, hükumet görevlilerinin maaşlarında kesinti ve genç işsizliğini azaltıcı önlemler vadetmişti.

İRAN’A YÖNELİK TEPKİLER

Başkent Bağdat başta olmak üzere ülke genelinde devam eden gösterilerde yolsuzluğun yanı sıra İran’ın artan nüfuzuna yönelik tepkiler de yüksek sesle dile getiriliyor.

Protestocular, askeri ve siyasi hegemonyasıyla bölgede mezhepçi ve yayılmacı politika gütmekle itham ettikleri Tahran’ı da hedef aldı.

Son güncelleme: 19:22 29.11.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı