• Turkhane Logo

İnsanlık suçu işleyen hapishane müdürüne 12 yıl hapis

Hollanda'da bir mahkeme eski bir Afgan hapishane müdürünü, Afganistan'da 1980'lerde işlediği savaş suçlarından dolayı

10:51 15 Nisan 2022 Cuma
İnsanlık suçu işleyen hapishane müdürüne 12 yıl hapis
Hollanda'da bir mahkeme eski bir Afgan hapishane müdürünü, Afganistan'da 1980'lerde işlediği savaş suçlarından dolayı

Mahkeme, 76 yaşındaki Abdul Rezzak Rafief adlı kişinin tutuklulara acımasızca, gururlarını aşağılayıcı şekilde davrandığına ve özgürlüklerini bilerek ve isteyerek engellediğine hükmederek Uluslararası İnsan Hakları Hukukunu ihlal eden savaş suçları işlediğini açıkladı.

Rafief, o dönem komünist rejim kontrolündeki Afganistanda 1983 ile 1990 arasında ülkenin en büyük hapishanesi olan Puli Çarhi cezaevi yöneticiliğinde bulundu.

Sovyet Rusyanın desteğini arkasına alıp hükümete karşı mücadele eden Afgan mücahitler ise hapishanede tutukluların çoğunluğunu oluşturuyordu.

Adımı bile hatırlayamayacak kadar yaşlıyım
Rafief, 2001de Hollandaya göç etmiş ardından da Hollanda vatandaşlığına geçmişti. 2019da yakalandığında ise cezaevi müdürlüğü görevi yaptığını inkar etmiş, adını bile hatırlayamayacak kadar yaşlı olduğunu belirtmişti.


Afganistanın en büyük hapishanesi olan Puli Çarkinin inşaatı 70lerde başlamış, insanlık dışı yaşam şartları nedeniyle insan hakları kuruluşları tarafından yoğun şekilde eleştirilmişti.

Geçen ağustosta Talibanın ülkenin kontrolünü ele geçirmesiyle birlikte hapishanenin kapıları açıldı.

Abdul Rezzak Rafief, istisnai ağırlıkta suçlarla itham edilen kişilerin başka bir ülkede işlenmiş olsa dahi yargılanmasını mümkün kılan evrensel yargı ilkesi adına yargılandı.

Son güncelleme: 10:51 15.04.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı