• Turkhane Logo

‘İnsan kaçakçısı Türkiye vatandaşına İtalya’da 20 yıl hapis cezası

17:25 08 Şubat 2024 Perşembe
‘İnsan kaçakçısı Türkiye vatandaşına İtalya’da 20 yıl hapis cezası









İtalyan mahkemesi, geçen yıl en az 94 göçmenin ölümüyle sonuçlanan gemi kazasına karıştığı ve mültecilere yardım etmediği gerekçesiyle insan kaçakçısı 29 yaşındaki Ufuk Gün’ü 20 yıl hapis cezasına çarptırdı.



Mahkeme, 29 yaşındaki Türk vatandaşı Ufuk Gün’ü gemi kazasına neden olmak ve yasadışı göçe yardım etmek gibi suçlardan suçlu buldu. Ayrıca 3 milyon Euro para cezası ve davacılara tazminat ödemesine hükmetti.



Tekneden sorumlu olduğunu reddeden Ufuk, geçen yıl 26 Şubat’ta Calabria açıklarında fırtınalı bir havada batan göçmen gemisinde insan kaçakçılığı yaptığı iddia edilen dört kişiden biriydi.



MÜLTECİLERE YARDIM ETMEDİ



Afganistan, İran, Pakistan ve Suriye’den aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu yaklaşık 180 göçmeni taşıyan ahşap tekne Türkiye’den yola çıkmış ve kıyıya metreler kala batmıştı. Geçen yılki gemi kazasından sonra günlerce cesetler ve enkaz bölgedeki sahillere vurdu. Şüpheli kaçakçılardan biri gemi kazasında ölürken, diğer ikisi de yargılanıyor.



Ufuk Çarşamba günü mahkemede yaptığı savunmada, teknenin teknisyeni olarak işe alındığını ancak hiçbir zaman dümende olmadığını söyledi. “Siyasi nedenlerle Türkiye’den kaçmak zorunda kaldım” diyen Ufuk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirdiği için nasıl hapse atıldığını anlattı.



BBC Türkçe’nin aktardığına göre, tekneyi kullandığı ve olay sonrası mültecilere yardım etmeyerek kaçtığı öne sürülen Ufuk Gün, geçen yıl Avusturya’da yakalanmıştı



Gemi kazasının ardından İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, insan kaçakçılarının üzerine gitme sözü verdi. İtalya bu kapsamda 2023 yılında Afrika’dan göçmen getiren yaklaşık 250 tekne kaptanını tutukladı.

Son güncelleme: 17:25 08.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı