• Turkhane Logo

İngiltere'nin yeni başbakanı Boris Johnson: Brexit'i gerçekleştireceğiz

İngiltere'de Muhafazakar Parti liderliğine seçilen Boris Johnson ülkenin yeni başbakanı oldu.

15:29 23 Temmuz 2019 Salı
İngiltere'nin yeni başbakanı Boris Johnson: Brexit'i gerçekleştireceğiz
İngiltere'de Muhafazakar Parti liderliğine seçilen Boris Johnson ülkenin yeni başbakanı oldu.





Britanyanın Avrupa Birliğinden (AB) ayrılması sürecine verilen ad olan Brexiti savunan isimlerden Johnson, Muhafazakar Parti üyelerinden 92 bin 153ünün oyunu alarak liderliğe geldi. 


Boris Johnson, Başbakan Theresa Mayin görevi bırakma kararının ardından Muhafazakar Partinin meclis grubunda yapılan oylamalarda açık farkla ilk sırada yer almıştı.

Eski Dışişleri Bakanı Boris Johnsonın rakibi olan halihazırdaki Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt ise 46 bin 656 oyda kaldı. 

Boris Johnson, Osmanlı’nın son İçişleri Bakanı Ali Kemal’in soyundan geldiği için Türkiye kamuoyunda ‘Osmanlı Torunu’ olarak tanınıyor.

BBC Türkçede yer alan habere göre, Boris Johnson teşekkür konuşmasında, Partinin liderlik seçiminde kararınızın ne kadar bilgece olduğunu sorgulayacaklar olacaktır. Kimsenin bilgelik konusunda tekeli yok dedi.

Partinin iki çatışmalı içgüdüyü uzlaştırması gerekiyor: Başkalarıyla ortak çalışmak ve demokratik öz yönetim diyen Johnson, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu kampanyanın sloganı Brexiti hayata geçirmek, ülkeyi birleştirmek ve [ana muhalefetteki İşçi Partisinin lideri] Jeremy Corbyni yenmek. Şüpheyle bakanlara şunu diyorum: Ülkeyi canlandıracağız, Brexiti gerçekleştireceğiz.

Johnsonun seçilmesi ile birlikte AB ile çalkantılı bir dönem başlayabilir. 

Johnson dönemi için, Ufukta Brexit yüzünden yaşanan siyasi krize anayasal krizin eklenmesi ihtimali de belirdi yorumları yapılırken milletvekillerinin, ABden anlaşmasız ayrılmaya kalkacak her hükümeti güvensizlik oyuyla devirme yönünde görüş birliği içinde olduğuna dikkat çekiliyor.

ABD Başkanı Donald Trump da Boris Johnsona destek veren isimlerden. Haziran ayında yaptığı açıklamada, Muhafazakar Partiye mükemmel bir lider olacağını düşündüğünü belirtmişti.

Trump, Farklı oyuncuları tanıyorum ama bence Boris çok iyi bir iş çıkarır. Onun mükemmel olacağını düşünüyorum. Onu beğeniyorum, her zaman beğendim dedi ve Johnsonı çok iyi ve yetenekli biri olarak tanımlıyor.

Bundan sonraki süreçte Theresa May, çarşamba günü Avam Kamarasındaki oturum sonrası istifasını Kraliçe 2. Elizabethe verecek.

93 yaşındaki Kraliçe, daha sonra Boris Johnsonı Buckingham Sarayına çağıracak ve onu hükümeti kurmakla görevlendirecek.

Boris Johnson daha sonra bakanlarını seçmeye başlayacak ve İngilterenin nükleer silahlarının şifrelerini öğrenecek.

Johnson İngilterenin 31 Ekimde, gerekirse anlaşma olmadan, Avrupa Birliğinden çıkmasında kararlı olduğunu söylüyor. Tüm bakanlarının da baştan bu politikayı kabul etmeleri gerektiğini de belirtiyor.

Maliye Bakanı Philip Hammond, Adalet Bakanı David Gauke ve UIuslararası Kalkınma Bakanı Rory Stewart daha önce bu politikayı destekleyemeyeceklerini vurgulayarak, Johnsonun seçilmesi halinde istifa edeceklerini açıklamışlardı.

Son güncelleme: 15:29 23.07.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı