• Turkhane Logo

İngiltere'nin Tayvan adımı, Çin'i kızdırdı

İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanı Greg Hands'in Tayvan'la ticari ilişkileri geliştirmek üzere bu ülkeye gidecek olması, Tayvan'ı kendi toprağı olarak gören Çin'i kızdırdı.

11:58 08 Kasım 2022 Salı
İngiltere'nin Tayvan adımı, Çin'i kızdırdı
İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanı Greg Hands'in Tayvan'la ticari ilişkileri geliştirmek üzere bu ülkeye gidecek olması, Tayvan'ı kendi toprağı olarak gören Çin'i kızdırdı.

Bakan Handsin, 25inci Birleşik Krallık-Tayvan Ticaret Görüşmeleri kapsamında ülkeye düzenleyeceği iki günlük ziyarette Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wenin yanı sıra ticaret başmüzakerecisi John Deng ve Ekonomi Bakanı Wang Mei-hua ile görüşeceği bildirildi.

Hands ziyarete ilişkin yaptığı açıklamada Kişisel olarak Tayvanı ziyaretim Birleşik Krallıkın Tayvanla ticaret bağlarını teşvik taahhüdünün açık bir işareti. Birleşik Krallık gibi Tayvan da kurallar temelindeki küresel ticaret sistemine dayanan serbest ve adil ticaretin savunucularından biri dedi.

Ancak Handsin yapacağı ziyaret ve öncesindeki açıklamaları Pekin yönetiminin öfkeli tepkisine neden oldu. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian Çinin diplomatik bağlarının bulunduğu bir ülke ile Tayvan arasında yapılacak her türlü resmi değiş-tokuşa kesin biçimde karşı olduklarını belirtti.

Sözcü İngiliz tarafına Tayvanla her türlü resmi değiş-tokuşu durdurması ve Tayvanın bağımsızlığı için ayrılıkçı güçlere yanlış sinyal göndermeyi kesmesi çağrısında bulunuyoruz dedi.

İngiltere-Tayvan ilişkileri

Tayvan İngiltereyi demokratik bir ortak olarak görüyor ve Çinin geçtiğimiz haftalarda Tayvan Boğazında yürüttüğü savaş oyunlarına karşı Londranın kaygılarını bildirmesinden cesaret alarak, uluslararası örgütlere üyeliği için destek bulabilmeyi umuyor. Tayvanın birçok uluslararası örgüte üyeliği Çinin itirazları nedeniyle engelleniyor.
İngiltere ise, Tayvan gibi Trans-Pasifik Ortaklık için Kapsayıcı ve Kapsamlı ve Aşamalı Anlaşması (CPTPP) katılmayı umuyor. Anlaşmanın üyeleri, Avrupa Birliğinden ayrılan ve yeni ticari ilişkiler arayan İngilterenin başvuru yapabilmesi konusunda şubat ayında anlaşmıştı. Anlaşmaya Çinde katılmayı umuyor.

Son güncelleme: 11:58 08.11.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı