• Turkhane Logo

İngiltere'nin Kıbrıs'taki 'ölüm üsleri' yeniden tartışma konusu oldu

İsrail'in Gazze'ye saldırılarının başlamasının ardından İngiltere ve ABD'nin Kıbrıs adasındaki askeri üsleri yeniden tartışılmaya başlandı. Aktivistler, bu iki ülkenin Kıbrıs'ı

10:15 16 Şubat 2024 Cuma
İngiltere'nin Kıbrıs'taki 'ölüm üsleri' yeniden tartışma konusu oldu
İsrail'in Gazze'ye saldırılarının başlamasının ardından İngiltere ve ABD'nin Kıbrıs adasındaki askeri üsleri yeniden tartışılmaya başlandı. Aktivistler, bu iki ülkenin Kıbrıs'ı

Orta Doğudaki son çatışmalar Akdeniz adasındaki İngiliz askeri üsleriyle ilgili tartışmaları yeniden alevlendirdi. Aktivistler, İngiltere ve ABDnin Kıbrısı batmayan bir savaş gemisi olarak kullandığını iddia ediyor.

Euronewse konuşan United for Palestine in Cyprus üyesi Athina Kariati, Adamızın bu savaşların bir parçası olmasını istemiyoruz. Bu savaşlar demokrasi, barış ya da adalet için değil. dedi.

Kıbrıslı aktivist, Orta Doğudaki son çatışmalarda önemli bir rol oynadığı bildirilen Akdeniz adasındaki İngiliz üslerini protesto eden bir hareketin parçası.

Kariati, Batılı güçler Kıbrısı batmayan bir savaş gemisi olarak kullanıyor. Bu böyle devam edemez. diye konuştu.

Aralarında DeclassifiedUK ve Haaretzin yayınladıklarının da bulunduğu çok sayıda haberde, İngiltere ve ABD güçlerinin İsrailin Gazzedeki felaket saldırısını Güney Kıbrıstaki Akrotiri ve Dikelyadan silah ve istihbaratla desteklediği iddia ediliyor.

Londra hükümeti bu iddiayı defalarca yalanladı ve Kraliyet Hava Kuvvetlerinin (RAF) İsraile yaptığı hiçbir uçuşta ölümcül kargo taşınmadığını söyledi.

Tel Avivden 40 dakikalık bir uçuş mesafesindeki RAF Akrotirinin ocak ayında Yemendeki Husi isyancılara yönelik hava saldırılarının düzenlendiği yer olarak gösterilmesi üzerine öfkeli kalabalıklar tesisin önünde toplanarak ölüm üsleri dışarı sloganları atmıştı.

Kıbrısın onlarca yıl önce sömürge yönetiminden bağımsızlığını kazanmasının ardından İngiltere tarafından muhafaza edilen ve ülkenin yüzde 3ünü kaplayan bu iki üs on yıllar boyunca arka planda kaldı.

Ancak Orta Doğuda yaşanan son olaylar yerel grupları bunlara karşı harekete geçirdi.

Sömürgecilikten arta kalanlar
Aktivistlere göre İsrail-Hamas savaşının 7 Ekim 2023te patlak vermesinden bu yana Akrotiriden yapılan uçuşlar her gün arttı.

Aktivist Kariati, ülkesinin dış müdahale ve işgal deneyiminden dolayı Kıbrısın İsrailin Filistinlilere yönelik saldırılarını desteklemek için kullanılmasına karşı olduğunu söylüyor.

Euronewse konuşan Kariati, İşgalin ne demek olduğunu biliyoruz... Hafızamız çok taze... Gazzede yaşanan apartheid ve yerleşimci soykırımı, Kıbrısta yaşadıklarımıza çok yakın. Bunun kimsenin başına gelmesini istemiyoruz dedi.

Uzun süren etnik gerilimlerin ardından Türkiye 1974 yılında Kuzey Kıbrısı asker gönderdi. Kıbrıs, güneyde Kıbrıs Rum Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak ikiye bölündü. Çatışma her iki tarafta da yaygın ölüm, şiddet ve yerinden edilmeyle sonuçlandı.

Kıbrıslı aktivistler ayrıca İngiltere ve ABDnin eylemlerinin Kıbrısı hedef haline getirme riski taşıdığını ve Yemendeki saldırılarının bölgesel tırmanma korkularını arttırdığını iddia ediyor.

Kariati, İnsanlar misillemeden korkuyor. Bazılarının üslere karşı mücadeleye katılmasının bir nedeni de bu. Kıbrısın güvenli olduğunu söyleyebilir miyiz? Emin değilim. şeklinde konuştu.

ABnin en doğudaki yönetimi, 2019da kuzeye isabet eden bir Suriye uçaksavar füzesi dışında Orta Doğudan şiddet içeren bir taşma yaşamadı. Yine de İsrail Hamas savaşının bölgeyi sarabileceğine dair endişeler artıyor.

Üsleri insani yardım için kullanıyoruz
İngiltere Savunma Bakanlığı sözcüsü Euronewse yaptığı açıklamada şunları söyledi: Kıbrıs İngiliz Kuvvetleri, Gazzeye yardım götürmek için deniz yollarını takip etmek gibi insani yardım ve afet yardım operasyonlarını desteklemede hayati bir rol oynuyor.
Sözcü, İsraile sağlanan tek istihbarat desteği, 7 Ekimde İsrailin güneyine düzenlenen ölümcül saldırının ardından Filistinli militanlar tarafından rehin alınan 240 kişi için silahsız RAF uçaklarının rehinelerin yerini tespit etmek için kullanılması yoluyla olmuştur. Üs bölgeleri Avrupanın ve daha geniş bölgenin güvenlik ve istikrarına büyük katkı sağlamaktadır. Kıbrıs Cumhuriyeti güvenilir ve değerli bir ortaktır ve SBAlar Kıbrısın sivil tahliye operasyonlarına katılım da dâhil olmak üzere birçok ortak zorlukta Birleşik Krallık-Kıbrıs ortak çabalarını desteklemektedir dedi.

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı üslerdeki insani yardım faaliyetlerine dikkat çekerek, Kıbrıs İngiliz Kuvvetlerinin Gazzedeki çatışmalar nedeniyle acı çeken herkese yardım ulaştırılmasını sağlama çabalarını desteklediğini belirtti.

Sömürge olarak görülüyor
Kıbrıs 1960 yılında İngiltereden bağımsızlığını kazandığında, Londra Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıslı toplum liderleriyle bir anlaşma yaptı. Anlaşma, Akrotiri ve Dikelyanın egemen bölgeler olarak İngiliz yargı yetkisi altında kalacağını belirtiyordu. Bu üsler, Kıbrıslı yetkililerin erişimi dışında faaliyet gösteriyorlar.

Birleşik Krallık ülkeyi kontrol etmiyor olsa da Kariati, üslerin adadaki pek çok kişi tarafından sömürge olarak görüldüğünü iddia etti.

Kariati, Topraklarımızın bir kısmı emperyalist bir güç tarafından işgal ve kontrol edilirken istediğimiz gibi hareket edebilir miyiz? Kıbrıs halkının üzerinde hiçbir kontrolünün olmadığı yerler var. diye konuştu.

Kıbrıslı yetkililer defalarca herhangi bir askeri operasyona dahil olmadıklarını ve İngilterenin kuruluş anlaşmaları uyarınca tesislerdeki faaliyetler hakkında kendilerini bilgilendirmek zorunda olmadığını söyledi.

Ancak The Guardianın haberine göre ABD Büyükelçisi ve İngiliz Yüksek Komiseri, ocak ayındaki ilk hava saldırısından önce Kıbrıs Cumhurbaşkanını Yemendeki askeri harekat konusunda bilgilendirdi.

Son güncelleme: 10:15 16.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı