• Turkhane Logo

İngiltere’de hükümetin Brexit önerisi Parlamentodan geçmedi

İngiltere’de Brexit anlaşmasını 3 gün içinde Avam Kamarasından geçirmeyi amaçlayan hükümetin önergesi reddedildi. Avrupa Birliği ise ayrılma için taahhüt edilen 31 Ekim tarihinin ertelenmesini önerdi.

14:06 23 Ekim 2019 Çarşamba
İngiltere’de hükümetin Brexit önerisi Parlamentodan geçmedi
İngiltere’de Brexit anlaşmasını 3 gün içinde Avam Kamarasından geçirmeyi amaçlayan hükümetin önergesi reddedildi. Avrupa Birliği ise ayrılma için taahhüt edilen 31 Ekim tarihinin ertelenmesini önerdi.



 İngiltere’de Başbakan Boris Johnson’ın 31 Ekim tarihinde AB’den ayrılmak için verdiği taahhüdün gerçekleşmesi neredeyse imkansız hale geldi.

Boris Johnson’ın geçen hafta AB ile vardığı Brexit anlaşmasının yasalaşmasını hızlandırmaya yönelik teklifi, Avam Kamarasında salı günü yapılan kritik oylamada 308’e karşı 322 oyla reddedildi.


Önerisi kabul edilmeyen Johnson, Brexit anlaşmasının yasalaşması sürecine ara vereceğini duyurdu.

JOHNSON’DAN ERKEN SEÇİM RESTİ

Avam Kamarası’ndaki oylama öncesinde açıklamalarda bulunan Başbakan Johnson, 31 Ekim tarihinde AB’de ayrılmak için hala kararlı olduğunu yineledi.



Johnson, “Parlamento Brexit’in olmasını engellerse ve her şeyin ocak ayına hatta daha geç bir tarihe ertelenmesine neden olursa, hükümet bu şartlar altında çalışmaya devam edemez. Büyük üzüntüyle söylüyorum ki bu durumda yasa tasarısını geri çekerek genel seçimlere gitmek zorunda kalırız.” dedi.

31 EKİM’E YETİŞTİRME TELAŞI

Londra ile Brüksel arasında geçen hafta perşembe günü uzlaşılan anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için İngiltere’de iç hukuka aktarılması gerekiyor. Bu süreçte anlaşmanın maddelerinin incelenmesi için Avam Kamarası ilk onayı vermişti.

Ancak tasarının kesin olarak yasalaşması için Avam Kamarası, Lordlar Kamarası ve Kraliçe 2. Elizabeth’in onayları gerekiyor. Normal işleyişte bu süreç haftalar sürebiliyor.

‘Ne olursa olsun’ 31 Ekim’de Avrupa Birliği’nden ayrılma sözü veren Başbakan Boris Johnson, bu nedenle sürecin Avam Kamarası etabını 3 güne sığdıracak bir öneri sunmuştu. Öneri muhalefet tarafından ‘gülünç’ olarak nitelendirilmişti.

AB ERTELEME ÖNERDİ

İngiltere’de hükümetin teklifinin mecliste reddedilmesi üzerine Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, ayrılık tarihinin ertelenmesini önerdi.

  Following PM @BorisJohnson’s decision to pause the process of ratification of the Withdrawal Agreement, and in order to avoid a no-deal #Brexit, I will recommend the EU27 accept the UK request for an extension. For this I will propose a written procedure. — Donald Tusk (@eucopresident) October 22, 2019

Tusk, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Başbakan Boris Johnson’ın ayrılık anlaşmasını askıya alma kararının ardından, anlaşmasız Brexit’in yaşanmaması için, 27 AB ülkesine ayrılık tarihinin ertelenmesini kabul etmelerini önereceğim.” açıklamasında bulundu.

İngiltere’de eski Başbakan Theresa May döneminde AB ile yapılan Brexit Anlaşması parlamento tarafından 3 kez reddedilmişti. 29 Mart 2019’de gerçeklemesi öngörülen Brexit tarihi de birkaç kez ertelenmiş ve son olarak 31 Ekim İngiltere’nin birlikte ayrılma günü olarak belirlenmişti.

Son güncelleme: 14:06 23.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı