• Turkhane Logo

İngiltere, Ukrayna ordusuna 6 bin füze daha verecek

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın, Perşembe günü Ukrayna'ya yapılacak 6.000 füze yardımını açıklaması bekleniyor. Bugün Brüksel'de düzenlenecek olan NATO liderleri zirvesinde Johnson, Ukrayna askerlerine ve pilotlarına 33 milyon dolarlık ek yardım da açıklayacak. Gelişmeleri canlı sayfamızda aktarıyoruz.

09:15 24 Mart 2022 Perşembe
İngiltere, Ukrayna ordusuna 6 bin füze daha verecek
İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın, Perşembe günü Ukrayna'ya yapılacak 6.000 füze yardımını açıklaması bekleniyor. Bugün Brüksel'de düzenlenecek olan NATO liderleri zirvesinde Johnson, Ukrayna askerlerine ve pilotlarına 33 milyon dolarlık ek yardım da açıklayacak. Gelişmeleri canlı sayfamızda aktarıyoruz.

7:07 Rusyanın Ukraynayı işgalinin birinci ayında Brükselde üç zirve düzenleniyor

ABD Başkanı Joe Biden, bugün Brükselde. Şehir, iki günde NATO, G7 ve Avrupa Birliği (AB) zirvelerine ev sahipliği yapacak. Üç zirvenin de konusu Ukrayna krizi olacak. Aynı anda bu üç grubun liderlerinin bir araya gelmesi; Batının pek de alışkın olduğu bir tablo değil. Birliktelik mesajının daha güçlü verilmesi için üç zirve birden aynı hafta Brükselde düzenleniyor.

Biden, üç zirvede de yer alacak. Böylece ilk kez bir AB zirvesine bir ABD Başkanı katılmış olacak. NATO zirvesinde, Ukrayna Devlet Başkanı Volodmir Zelenskiynin de video konferans yöntemiyle bir konuşma yapması bekleniyor. Son dönemde Ukrayna ve Rusya arasında arabuluculuk çabalarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da NATO zirvesi için Brüksele ulaştı.



5:00 İngiltere Ukrayna ordusuna 6.000 füze daha verecek

İngiltere Başbakanı Boris Johnsonın, Perşembe günü Ukraynaya yapılacak 6.000 füze yardımını açıklaması bekleniyor. Brükselde düzenlenecek olan NATO ve G7 liderleri zirvesinde Johnson, Ukrayna askerlerine ve pilotlarına 33 milon dolarlık ek yardım da açıklayacak. İngiltere hükümeti, BBC Dünya Servisinin Ukraynaca ve Rusça dil servislerine de 4,1 milyar poundluk katkı yapacak.

İngiltere, Ukrayna ordusuna daha önce de 4.000 füze yardımında bulunmuştu. 400 milyon poundluk da insani ve ekonomik yardım gönderdiğini açıklamıştı.



4:44 Rusya, Moskovada görev yapan bazı ABDli diplomatları istenmeyen kişi ilan etti ve sınır dışı etme kararı aldı

ABDnin Moskova Büyükelçiliine, çarşamba günü Rusya yönetiminden ulaşan listede yer alan birçok diplomat, persona non grata yani istenmeyen kişi ilan edildi. ABD Dışişleri Bakanlığından bir sözcünün yaptığı açıklamada, listede yer alan diplomatların Rusyadan çıkarılacağı belirtildi ancak sayı verilmedi:

Bu, Rusyanın ikili ilşkilerimize katkı vermeyen ve yapıcı olmayan adımlarının sonuncusu. Şu an her zamankinden fazla şekilde hükümetlerimiz arasındaki iletişimi sağlamak için gerekli diplomatik personelin görev yapması kritik önemde. Rus medyası, bunun, ABDnin Birleşmiş Milletlerde çalışan 12 Rus diplomatı ulusal güvenlik kaygıları sebebiyle sınır dışı etme kararına yanıt olduğunu yazdı.

Habere detaylı şekilde yer veren Interfax da diplomatların sayısını vermedi.



4:32 Zelenskiy, savaşın birinci ayında küresel protesto çağrısı yaptı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, 24 Şubatta başlayan Rusya işgalinin başından bu yana her gece bir video mesaj paylaşıyor. Perşembe günü savaş birinci ayını doldururken, İngilizce bir video yayımlayan Zelenskiy dünya genelinde herkese Rusyayı protesto etme çağrısı yaptı:

Rusyanın savaşı sadece Ukraynaya karşı değil. Anlamı çok daha geniş. Rusya bu savaşı özgürlüğe karşı başlattı. Rusya, Avrupadaki tüm insanların özgürlüğünü yok etmeye çalışıyor. Tüm dünyadaki insanların... Sadece sert ve şiddetli güç kullanımının işe yaradığını göstermeye çalışıyor. Dünya Rusyaya dur demeli, dünya savaşı durdurmalı. Bir ay oldu bile... Bu kadar uzun. Meydanlarınıza, sokaklarınıza çıkın. Görünür olun ve sesinizi duyurun. İnsanların, özgürlüğün, barışın önemli olduğunu, Ukraynanın önemli olduğunu söyleyin.


4:15 MGK bildirisi: Türkiye, Karadenizde barış için arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık faaliyetlerini sürdürecek

Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında düzenlenen Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı yaklaşık 3 saat 45 dakika sürdü. Toplantının ardından yayımlanan bildiride, toplantıda, Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki son gelişmelerin tüm boyutlarıyla ele alındığı aktarıldı:

Saldırıların bir an önce nihayete erdirilerek ateşkesin sağlanmasına ve iki ülke arasındaki sorunların Ukraynanın egemenliği ve toprak bütünlüğü gözetilerek kalıcı bir şekilde çözülmesine yönelik çabaların artırılmasına ihtiyaç duyulduğu kaydedilmiştir. Türkiyenin Karadenizde barış ve istikrarın idamesi için Montrö Boğazlar Sözleşmesinin titizlikle uygulanması da dahil olmak üzere sorumluluklarının gereğini yerine getirmesinin yanında arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık faaliyetlerini sürdüreceği belirtilmiştir.


00:24 Rus gazeteci Kievdeki bombardımanda hayatını kaybetti

Rus gazeteci Oksana Baulina, Ukraynanın başkenti Kievde Rus bombardımanı sonucu hayatını kaybetti.



00:15 Renault, Moskovadaki fabrikasında üretimi durdurdu
Fransız otomotiv devi Renault, bir kez daha Moskovadaki fabrikasındaki üretimi durdurduğunu açıkladı. Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, bugün Fransız Parlamentosuna yaptığı konuşmada Renault ve diğer Fransız şirketlerinin Rusyadan çekilmesi çağrısı yapmıştı.

Zelenskiy Kadın ve çocukların katillerini finanse etmeyi durdurmalılar demişti. Renault, Ukraynanın işgalinin ardından durdurduğu üretime bu hafta yeniden başlamıştı. Şirket, yaptığı yazılı açıklamada Rusyaya uluslararası ambargolara zaten uyduğunu vurguladı.


00:09 ABDnin değerlendirmesine göre Rus güçleri Ukraynada savaş suçları işledi
ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Amerikan yönetiminin değerlendirmesinde Rus güçleri mensuplarının Ukraynada savaş suçları işlediği sonucuna varıldığını söyledi. Blinken yaptığı yazılı açıklamada Ayrım gözetmeyen ve kasten sivilleri hedef alan saldırılar ve başka katliamlara dair sayısız, güvenilir haber gördük dedi.

Blinken ayrıca Rus güçleri apartmanları, okulları, hastaneleri, kritik altyapıyı, sivil araçları, alışveriş merkezlerini ve ambulansları yok etti, binlerce masum sivili öldürdü ve yaraladı diye de ekledi.

Dışişleri Bakanlığı Küresel Adalet Bürosundan Beth Van Schaak da, bu sonuca hem kamuya açık hem de istihbarat kaynaklarından alınan bilgilerin dikkatle incelenmesinden sonra varıldığını vurguladı.

Son güncelleme: 09:15 24.03.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı