• Turkhane Logo

İngiltere başbakan adayının 6 yıl önce Türkiye ile ilgili sarf ettiği sözler yeniden gündemde

Muhafazakar Parti’nin lider, İngiltere’nin ise başbakan adaylarından Penny Mordaunt'ın 2016 yılındaki Brexit sürecinde Türkiye ile ilgili sarf ettiği sözler ülkede yeniden gündeme geldi.

16:26 18 Temmuz 2022 Pazartesi
İngiltere başbakan adayının 6 yıl önce Türkiye ile ilgili sarf ettiği sözler yeniden gündemde
Muhafazakar Parti’nin lider, İngiltere’nin ise başbakan adaylarından Penny Mordaunt'ın 2016 yılındaki Brexit sürecinde Türkiye ile ilgili sarf ettiği sözler ülkede yeniden gündeme geldi.


İngilterede Muhafazakar Partinin lider adaylarından Penny Mordauntın 2016daki Brexit referandumu öncesi Türkiye ile ilgili sarf ettiği sözler yeniden tartışma konusu oldu.

Mevcutta Ticaret Bakanı Yardımcısı olan Penny Mordaunt, 2016 yılında İngilterenin Avrupa Birliğinden (AB) ayrılmasını destekleyen isimler arasındaydı.


BBC Türkçe’nin aktardığına göre Mordaunt, katıldığı TV programında, Türkiyenin ABye üye olma olasılığının yüksek olduğunu, İngilterenin bunu engellemek için hiçbir olanağının olmadığını, İngiltereye binlerce Türkün gelmesini engellemek için Brexite destek vermenin gerekli olduğunu söylemişti.

Dönemin İngiltere Başbakanı David Cameron, Mordauntın çok yanıltıcı bir iddiada bulunduğunu söylemiş ve onu yalan söylemekle suçlamıştı.

İngilterenin o dönem AB üyesiydi ve birlik üyesi her ülke gibi Türkiyenin üyeliğini veto etme hakkı vardı.

Guardian gazetesine yazan ve 1991-1998 yılları arasında ABnin Türkiye Büyükelçisi olan Michael Lake, o dönem de şimdi de Türkiyenin AB üyesi olma ihtimali olmadığını dile getirerek, Mordauntın, yanıltıcı bu sözleri dolayısıyla bile başbakan olmaması gerektiğini belirtti.

2016’DAKİ SÖZLERİ HATIRLATILDI

Geçen Pazar günü BBCnin sabah programında sunucu Sophie Rowarth da Mordaunta o dönemki sözlerini hatırlattı.

Rowarth, Brexit kampanyası sırasında İngilterenin Türkiyenin AB üyeliği konusunda söz hakkı olmadığını söyleyen Mordaunta AB Sözleşmesinin 49uncu maddesinin her üyeye veto hakkı verdiğini hatırlattı ve “Siz veto hakkımız olmadığını söylemiştiniz. Bu sözlerinizin yanıltıcı olduğunu kabul ediyor musunuz? diye sordu.

Mordaunt şöyle yanıt verdi:

“Hayır. Öncelikle Brexit için mücadele ettiğim, kampanya yaptığım, oy verdiğim ve bunun gerçekleşmesine katkıda bulunduğum için çok gurur duyuyorum. Bu (o dönem) nasıl bir kampanyayla karşı karşıya olduğumuzun klasik bir örneği. David Cameron, AB üyeliğini destekleyeceğimiz konusunda Türkiyeye taahhütte bulunmuştu. Sözleşmede böyle bir maddenin olması, bunu kullanacağımız anlamına gelmez. Hükümet politikası olarak David Cameronın kilit önemde bir NATO müttefiki olan Türkiyeye verdiği sözler çılgınlıktı. İngiliz halkının söz hakkı yoktu. Ama referandumda vardı.”

‘VETO HAKKININ OLMADIĞI’ İDDİASINI SÜRDÜRDÜ

Mordaunt, 49uncu maddenin yeniden hatırlatılması üzerine Hayır veto hakkımız yoktu. Çünkü bunu asla kullanamayacaktık savunmasını yaptı.

İngilterede yapılan kamuoyu araştırmaları, Penny Mordauntın Muhafazakar Parti üyeleri arasında en fazla desteklenen lider adayı olduğunu gösteriyor.

Boris Johnsonın Muhafazakar Parti liderliğinden istifasının ardından, partinin yeni lideri İngilterenin de yeni başbakanı olacak. Şu ana kadar yaplan iki oylamada ilk üç sırayı eski Maliye Bakanı Rishi Sunak, Penny Mordaunt ve Dışişleri Bakanı Liz Truss aldı.

Seçimin galibi 5 Eylülde açıklanacak.

Son güncelleme: 16:26 18.07.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı