• Turkhane Logo

İngiliz basınından faiz kararı yorumu: 'Yatırımcıların kuşkularını gideremedi'

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Financial Times, Merkez Bankası'nın iki yılı aşkın bir süreden sonra ilk kez faiz artırımı kararı almasına dikkat çekti. Financial Times,

14:53 23 Haziran 2023 Cuma
İngiliz basınından faiz kararı yorumu: 'Yatırımcıların kuşkularını gideremedi'
İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Financial Times, Merkez Bankası'nın iki yılı aşkın bir süreden sonra ilk kez faiz artırımı kararı almasına dikkat çekti. Financial Times,

Merkez Bankasının yeni başkanı Hafize Gaye Erkanın başkanlığında ilk kez toplanan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı ve iki yılı aşkın bir süreden sonra ilk kez alınan faiz artırımı kararı, dış basında geniş yankı buldu.

İngilterenin önde gelen gazetelerinden Financial Times, krizi bitirmeye yönelik atılan bebek adımının ardından yatırımcıların şüphelerinin devam ettiğini belirtti.
Merkez Bankasının faiz kararına dikkat çekilen yazıda, Bu hamle, Erdoğanın Mayıs ayındaki seçimleri kazanmasının ardından Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan liderliğinde kurduğu ekonomi ekibinin, Türkiye ekonomisini daha sürdürülebilir bir yola sokmak için geleneksel ekonomik araçları kullanacağına ve piyasayı terk eden yatırımcıları geri çekmeye çalışacağına dair en açık işaret oldu denildi.
YETERLİ DEĞİLYazıda, faiz artışının ölçeğinin, yüzde 20ye hatta yüzde 40a kadar bir artış öngören bazı yatırımcıları ve yerel piyasa katılımcılarını hayal kırıklığına uğrattığı kaydedildi.
Londradaki GAMda yatırım direktörü olan Paul McNamara, Bu doğru yönde atılmış bir bebek adımı, ancak tahminimce duyarlılığı değiştirmek için muhtemelen yeterli değil ifadelerini kullandı.
McNamara, bankanın politika faizini yükseltmesinin ötesinde, Türkiyenin döviz müdahalelerinden geri adım attığını ve Türkiye ekonomisinde büyük dengesizliklere yol açan kredi destekli büyümeden daha kararlı adımlar attığını görmenin önemli olacağını belirterek, Şu anda Türk varlıklarına hücum etmediğimizi söylemek doğru olur dedi.
HAYAL KIRIKLIĞIEast Capitalde kıdemli danışman olan Emre Akçakmak ise Piyasaların aradığı aciliyet ve kararlılık hissini vermemesi açısından biraz hayal kırıklığı yarattı diye konuştu.
JPMorgan, Yetkililer, Mart 2024te yapılacak yerel seçimler öncesinde enflasyon yerine büyüme ve istihdamı tercih ettiklerini ortaya koydular diyerek, enflasyonun önceki tahmini olan yüzde 45,5ten yılı yüzde 50de bitirmesini beklediği uyarısında bulundu.
Yazıda, Rekor seviyelerde seyreden cari açık, 36 milyar dolarlık mal ticareti açığı, birçok analistin aşırı ısındığını söylediği bir iç ekonomi ve son yıllarda büyük bir düşüş yaşamasına rağmen aşırı değerli olarak görülen bir para birimi ile Şimşekin üstlenmesi gereken müdahalelerin kısa vadede acı verici olması bekleniyor ifadeleri yer aldı.
MESELE SADECE FAİZ ARTIRIMI DEĞİLİstanbuldaki OMG Capital Advisorsın CEOsu Murat Gülkan, Mesele sadece faiz artırımı değil, piyasa Şimşekin yetkilerinin sınırlarının netleştiğini hissedecek. Yerel seçimler yaklaşırken risk şu ki sonuçlar gerçekleşmezse siyasi irade zarar görür ve Şimşekin özerkliği sorgulanabilir diye konuştu.
Fon yöneticisi Abrdnde gelişmekte olan piyasalar yerel para birimi borç başkanı olan Kieran Curtis, Şimşekin en büyük avantajı, odada Erdoğana bu (ortodoks) davayı koyacak birinin olması dedi.
Curtis, Şimşekin 2009-2018 yılları arasında başbakan yardımcısı ve maliye bakanı olarak görev yaptığı dönemde, yatırımcılarla yapmak istedikleri hakkında konuşmak için çok zaman harcadığını ve sonra bunları yapmasına asla izin verilmediğini söyledi. 
NE OLMUŞTU?Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faizi yüzde 8.50den yüzde 15e yükseltti. 
Faiz artırımı yönündeki en son karar ise Mart 2021de verilmişti.

Son güncelleme: 14:53 23.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı