İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlunun sabah erken saatlerde evinde gözaltına alınması, Almanyada da büyük yankı yarattı. Alman medyası gözaltıyla ilgili haberlerinde İmamoğlunun gelecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde karşısındaki en büyük rakibi olduğuna dikkat çekerken Türkiyedeki muhalefetin gözaltı uygulamasını darbe diye nitelendirdiğine vurgu yapıldı.
DW Türkçede yer alan habere göre Alman hükümetinden yapılan açıklamada İmamoğlunun gözaltına alınması kınandı. Alman Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sebastian Fischer, gözaltını Türkiyedeki demokrasiye ağır bir darbe diye nitelendirdi. Son dönemde İmamoğlu üzerinde artan yargı baskısına işaret eden Fischer, Alman hükümeti için işleyen bir demokrasinin temel koşulu, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkelerine duyulan saygıdır dedi.
Berlindeki Türk Büyükelçinin Dışişlerine çağrılması gibi somut adımların henüz gündemde olmadığını belirten Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, hem Berlin hem de Ankaradaki Türk hükümet temsilcileriyle sürekli temas halinde olduklarını, gelişmelerin bu temaslarda münasip bir şekilde ele alınacağına emin olduğunu kaydetti.
Fischer, Önemli olan, Türkiyedeki seçmenin iradesine saygı duyulmasıdır. Bu tüm demokrasiler için geçerlidir. Gözaltı, Türkiyedeki demokrasi ve hukukun üstünlüğü temel ilkelerine riayet edilmesi konusunda son derece endişe verici bir gelişme değerlendirmesinde bulunarak Türkiyenin AB üyeliğine aday ülke ve Avrupa Konseyi üyesi olarak bu temel ilkelere uymakla yükümlü olduğunu hatırlattı.
Klingbeil: Atılan adımlar güven ve inandırıcılığı yok ediyor
İktidardaki Sosyal Demokrat Partinin (SPD) Eş Genel Başkanı Lars Klingbeil da İmamoğlunun gözaltına alınmasını Türkiyedeki demokrasiye ağır saldırı sözleriyle sert bir şekilde eleştirdi. SPDnin, 23 Şubattaki seçimleri kazanan Hristiyan Birlik partileriyle koalisyon görüşmeleri sonrasında yeniden iktidarda yer almasına kesin gözüyle bakılıyor.
Klingbeil, İmamoğlunun diplomasının daha dün iptal edildiğine işaret ederek, yaşanan gelişmelerin İmamoğlunu siyasi yarıştan bertaraf etme girişimi olduğunun apaçık göründüğünü kaydetti. SPD Eş Genel Başkanı, Türk hükümeti böylece artık adil seçimler ve bağımsız bir hukuk devleti istemediğini göstermiş oluyor. Atılan adımlar orantısızdır, güven ve inandırıcılığı yok etmektedir. Bunun tüm ülke açısından dramatik sonuçları olacaktır ifadelerini kullandı.
Kendisi ve CHPnin kardeş partisi olarak SPDnin tamamının, İmamoğlu ve bugün gözaltına alınan diğer kişilerle dayanışma içinde olduğunu belirten Klingbeil, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılması çağrısı yaparak Türkiyenin geleceğini siyasî keyfiyet belirleyememelidir dedi.
CDUlu Hardt: Muhalefete karşı savaşta tırmanma
23 Şubattaki seçimleri kazanan Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin dış politika sözcüsü Jürgen Hardt da son gelişmeleri, Erdoğanın muhalefete karşı savaşında bir tırmanma olarak nitelendirerek Türk yargısının artık arkasında büyük kamuoyu desteği bulunan önde gelen temsilcilere karşı da harekete geçirildiğini kaydetti.
Spiegel dergisine konuşan Hardt, Almanya ve ABnin yakın ortağı olarak çoğulcu ve demokratik bir Türkiye arzu ettiğini belirterek Ancak güncel gelişmeler maalesef bunun tersi yönde dedi.
Özdemir: Erdoğan adil olmayan seçimlerden bile korkuyor
Yeşiller partili Tarım Bakanı Cem Özdemir de Cumhurbaşkanı Erdoğanın özgürlük ve çoğulcu toplumu savunan İmamoğlu gibi güçlü rakiplerden korktuğunu belirterek Erdoğan seçimlerden korkuyor, adil olmayan seçimlerden bile korkuyor. Erdoğan için tehlikeli olabilecek herkes hapse giriyor şeklinde konuştu.
CDUnun Türkiye kökenli savunma politikaları sözcüsü Serap Güler de İmamoğlunun gözaltına alınmasını eleştirerek Türkiye yönetiminin aldığı önlemler, ciddi rakipleri devre dışı bırakmaya yönelik bir darbe gibi etki yaratıyor dedi. Güler, Türkiyede tüm kesimleri hukuk devletine geri dönüşü sağlamaya çağırdı.
Lucks: Adil seçim ve adil rekabete saldırı
Alman Federal Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu üyesi ve Alman-Türk Parlamenterler Grubu Başkanı Max Lucks da İmamoğlunun gözaltına alınmasını Cumhurbaşkanlığı seçimleri ışığında adil seçim ve adil rekabete yönelik bir saldırı diye nitelendirdi.
Türkiyede yargı sistemindeki siyasallaşmaya işaret eden Yeşiller partili milletvekili, Demokratik bir şekilde seçilmiş belediye başkanı ve yerel yöneticilerin evlerini çeviren polis görüntülerinin Türkiyede herkesin gözünü korkutması hedeflenmektedir. Bunlar sıklıkla Kürt illerinde gördüğümüz görüntüler. Devlet gücünün kendi seçim sonuçları için riyakârca kullanılması asıl suistimaldir dedi.
Gözaltının, CHPde cumhurbaşkanlığı adaylığı için yapılacak ön seçimlerin hemen öncesine denk geldiğine dikkat çeken Lucks, yaşananların Erdoğanın en sıkı rakibini alt etme girişimi gibi göründüğünü belirtti. Lucks, Bu, Alman-Türk ilişkilerini büyük yük altına sokacaktır. Türkiyede demokrasiye yönelik her saldırı, aynı zamanda Alman-Türk ilişkilerine yapılmış bir saldırıdır dedi.
Karaahmetoğlu: İmamoğlunun adaylığı engellenmek isteniyor
Sosyal Demokrat Partinin (SPD) Federal Meclis milletvekili ve Alman-Türk Parlamenterler Grubu Başkan Vekili Macit Karaahmetoğlu da İmamoğlunun diplomasının iptalinin ardından gelen gözaltı haberinin kendisinde derin endişe yarattığını belirterek Bu noktada, partisinin İmamoğlunu 2028deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday göstermesinin engellenmek istendiği izlenimi doğuyor. Bu son derece düşündürücü bir gelişme ve Türkiyenin siyasî kültürü açısından endişe verici bir andır ifadelerini kullandı.
Kardeş kent Kölnden dayanışma mesajı
İstanbulun kardeş kenti Kölnün Belediye Başkanı Henriette Reker de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda İmamoğluya destek ve dayanışma mesajı verdi.
Reker, İmamoğlunun gözaltına alınması, Erdoğanın en sıkı rakibini otokratik yöntemlerle devre dışı bırakma girişimi gibi görünüyor. Köln, kardeş şehrin özgür seçimlerle iş başına gelen başkanıyla dayanışma içindedir dedi.