• Turkhane Logo

İlk siyahi başkan yardımcısı

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) 46'ncı Başkanı Joe Biden oldu. Joe Biden'ın seçilmesiyle ülkenin ilk kadın ve siyahi başkan yardımcısı Kamala Harris oldu.

21:56 07 Kasım 2020 Cumartesi
İlk siyahi başkan yardımcısı
Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) 46'ncı Başkanı Joe Biden oldu. Joe Biden'ın seçilmesiyle ülkenin ilk kadın ve siyahi başkan yardımcısı Kamala Harris oldu.

Meme kanseri üzerine çalışan, diplomat kızı Hint asıllı bir bilim kadını annenin ve Stanford Üniversitesi’nde ekonomi profesörü olan Jamaika asıllı bir babanın iki kızından biri olan Kamala Harris, Amerika Birleşik Devletlerinin (ABD) yeni başkan yardımcısı oldu.  
Kamala Harris, Kaliforniya eyaletinde Oakland şehrinde dünyaya gelip burada büyüdü. Tarihi siyah okulu olarak anılan başşehir Washington’da Howard Üniversitesi’nde siyaset bilim ve ekonomi üzerine lisansını aldı. 

Hintli bir anne, Jamaikalı bir babanın iki kız çocuğundan biri olarak dünyaya gelen Kamala Harris, Beyaz Saraya gidiyor.
HUKUK FAKÜLTESİ MEZUNU
Akabinde San Francisco yakınlarındaki Hastings College of Law’da hukuk derecesini tamamlar tamamlamaz eyalette suç oranlarının yüksek olduğu Alameda County’de savcı olarak göreve başladı.
Harris, 2003 yılında San Francisco bölge savcısı oldu. Bu göreve gelen ilk siyah ve Asya kökenli kadın olma özelliğine sahip.

Harris, 2018 yılı ekim ayında gazeteci Cemal Kaşıkçının Suudi Arabistanın İstanbul Başkonsolosluğunda hayatını kaybetmesinin ardından Başkan Donald Trumpı bu cinayete göz yummakla suçladı.

Harris, o dönemde ABDnin Suudi Arabistan ile ilişkilerini temelden gözden geçirmesi çağrısı yaptı.

Jamaika ve Hindistan kökenli göçmen bir anne babanın çocuğu olarak Kaliforniada doğan Kamala Harris, sivil haklar konusundaki hassasiyeti ve hukukçu kimliğiyle de biliniyor.
KALİFORNİYADA İLK HİNT ASILLI SENATÖR

2010 yılında yine bir ilke imza atarak Kaliforniya eyaletinin ilk kadın başsavcısı oldu. ABDdeki sistemde bu makam adalet bakanlığı anlamına da geliyor. 
Eyalette ilk defa uyuşturucu suçuna bulaşmış kişilerin hapse girmek yerine liseden mezun olmalarına veya iş bulmalarına olanak sağlayan hayata dön programını başlattı. Irkçılıkla mücadele ve ceza-usul adaletini sağlama dallarında programlar yürüttü. 
Polis cinayetlerini izlemek açısından memurların üzerlerine ilk kez vücut kameraları yerleştirilmesini sağladı.
Kariyerindeki tüm bu başarılar ve ilkler Harrisin 2017’de ABD’nin ikinci siyah kadın senatörü ve ilk Hint asıllı senatör olmasının önünü açtı. Kaliforniya’dan seçildiği senatörlük görevinde, iç güvenlik soruşturmalarından, hükümet işlerinden, istihbarattan, bütçeden ve adaletten sorumlu komitelerde görev yaptı. 
Harris yine Senatodaki görevi sırasında, Donald Trump’ın Yüksek Mahkeme üyeliğine aday gösterdiği Yargıç Brett Kavanaugh’nun, cinsel saldırı suçlamalarıyla ilgili Senato’da yürütülen soruşturmasında Kavanaugh’ya yönelttiği zor sorular ile isminden söz ettirdi.

HIZLI BAŞLAYIP ÇABUK BİTEN ADAYLIK SERÜVENİ
55 yaşındaki Senatör, siyasi kariyerine 2019’da Demokrat Parti’den ABD Başkanlığı yarışına girerek devam etti.
Adaylığı ilk başta büyük bir coşkuyla karşılansa ve televizyondaki tartışma programlarında rakiplerine karşı başarılı bir performans sergilese de hızlı yükseldiği anketlerde düşüşe geçince 2019 yılı aralık ayında başkanlık yarışından çekildi. 
Harris’in vaat ettiği değişimler arasında yargı sisteminde reform ve ırk adaletini sağlama tasarısı vardı.
Çekildikten üç ay sonra başkanlık için Biden’ı desteklediğini, Ülkemize şerefle hizmet etmiş bir kişi ve ona her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Onun bir sonraki ABD Başkanı olarak seçilmesi için elimden gelen her şeyi yapacağım. diyerek duyurdu.

Son güncelleme: 21:56 07.11.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı