• Turkhane Logo

İki üniversiteden korkutan araştırma: Binlerce kişi ölecek

İngiltere ve ABD üniversitelerinde yapılan araştırmaya göre Gazze'de, ateşkes ilan edilse dahi binlerce kişi salgınlar, hastalıklar ve yaralanmalar gibi nedenlerle ölecek.

02:21 21 Şubat 2024 Çarşamba
İki üniversiteden korkutan araştırma: Binlerce kişi ölecek
İngiltere ve ABD üniversitelerinde yapılan araştırmaya göre Gazze'de, ateşkes ilan edilse dahi binlerce kişi salgınlar, hastalıklar ve yaralanmalar gibi nedenlerle ölecek.

Sözcüde yer alan habere göre Londra Üniversitesi, Hijyen ve Tropikal İlaçlar Okuluna bağlı İnsani Krizlerde Sağlık Merkezi ile ABDnin Johns Hopkins Üniversitesi İnsani Sağlık Merkezi, Gazzedeki durumun 3 farklı senaryoda nasıl değişeceğini ortaya koyan raporunu yayımladı.

Ateşkesin ilan edildiği, mevcut saldırıların aynı şekilde devam ettiği ve saldırıların şiddetinin arttığı senaryolara göre hazırlanan rapor, 7 Şubat-6 Ağustos 2024 tarihlerinde Gazzedeki toplum sağlığının nasıl değişeceğine ilişkin projeksiyonları ortaya koydu.

SALDIRILARIN ŞİDDETİ ARTARSA...

Raporda, Gazzede ateşkes ilan edildiği bir ortamda savaşın etkileri, bulaşıcı ya da bulaşıcı olmayan hastalıklar ile anne ve yeni doğan sağlığını etkileyen sebepler nedeniyle 6 bin 550 kişinin öleceği tahmini yapılırken, mevcut durumun devam etmesi halinde ölü sayısının 58 bin 260a, saldırıların şiddetinin artması halinde ise ölenlerin sayısının 74 bin 290a çıkacağı öngörüldü.

Bu duruma salgın hastalıkların da etkilemesiyle ateşkes ortamında gelecek 6 ayda (Ağustosa kadar) Gazzede 11 bin 580 kişinin öleceği belirtilen raporda, mevcut durumun devamı halinde ölü sayısının 66 bin 720ye, şiddetin artması halinde ise 85 bin 750ye ulaşacağı tahmin edildi.

Raporda, salgınlarda ise en fazla ölümün kolera, çocuk felci, kızamık ve meningokokal menenjitten kaynaklanacağı öngörüldü.

Ateşkes ortamında Gazzelilerin ölümüne sebep olacak en büyük faktörün bulaşıcı hastalıklar olduğuna vurgu yapılan raporda, mevcut durumda ya da şiddetin arttığı ortamda ise yaralıların bulaşıcı hastalıklara yakalanmasının büyük sayıda ölümlere sebep olabileceği kaydedildi.

En iyi senaryoda su, sağlık, beslenme ve barınma koşullarının iyileşmesinin alacağı zamanın ölümlerin artmasına da sebep olacağı kaydedildi.

Rapora göre gelecek 6 ayda ölenlerin yüzde 34ünü 0-15 yaş arası çocuklar, yüzde 57sini ise erkekler oluşturacak. Ayrıca tüm senaryolarda anne, yeni doğan ve ölü doğum sayılarında artış tahmin ediliyor.

Son güncelleme: 02:21 21.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı