• Turkhane Logo

İddia: Rusya'da karaborsa sahte aşı sertifikaları resmi sisteme işleniyor

Rusya'da aşı olmak istemeyen kişilerin sahte sertifikalar aldığı öne sürüldü. İddiaya göre, aşı olmayan birçok kişinin ismi, bu sertifikalar sayesinde aşı olanların görüldüğü resmi sisteme de işlendi.

18:47 23 Haziran 2021 Çarşamba
İddia: Rusya'da karaborsa sahte aşı sertifikaları resmi sisteme işleniyor
Rusya'da aşı olmak istemeyen kişilerin sahte sertifikalar aldığı öne sürüldü. İddiaya göre, aşı olmayan birçok kişinin ismi, bu sertifikalar sayesinde aşı olanların görüldüğü resmi sisteme de işlendi.

 
Rusyada çok sayıda kişinin koronavirüsü aşısı olmak istemediği ve Moskovada bazı sektörlerde çalışanlara aşının zorunlu kılınması sonrasında, sahte sertifikalar için bir karaborsa oluştuğu öne sürüldü. Reuters haber ajansı, aşı olmayan birçok kişinin sahte sertifikalarının, para karşılığında resmi kayıt sistemine aşı olmuş gibi işlendiğini de iddia etti.

Reutersın haberine göre, aşıya karşı çıkan ama işlerini kaybetmek istemeyenler için Telegram üzerinde yasadışı aşı sertifikası için çok sayıda reklam bulunuyor. Haberde fiyatların ve talebin hızla arttığı öne sürülüyor.


Rusyada başkent Moskova ve genel olarak Moskova bölgesinde, Delta varyantının hızla yayılması nedeniyle aşılama konusunda yeni önlemler alınmıştı. Geçen hafta açıklanan önlem kapsamında, birçok sektörde çalışanların Covid-19 aşısı olmaları zorunlu kılınmıştı. Bu hafta da bar ve restoranlara sadece aşı yaptıran veya hastalık yoluyla doğal bağışıklık kazanan kişilerin alınacağı açıklanmıştı.

GOOGLE ARAMALARI 10 KAT ARTTI

Ancak bu kararların ardından aşılama oranları yerine karaborsada yükselme yaşandığı iddia ediliyor. Reutersın haberinde, Moskova bölgesinde aşı sertifikası satın al ifadelerinin Googleda birkaç gün içinde 10 kat arttığı belirtiliyor. Nerede aşı yaptırabilirim aramasının ise sadece 2.5 kat arttığı aktarılıyor.

FİYAT ÜÇ KATINA ÇIKTI

Reutersa isim vermeden konuşan bir kamu sektörü çalışanı ise iki ay önce kendisi ve eşi için yasadışı aşı sertifikası aldığını, her bir sertifikaya 5er bin ruble ödediklerini anlattı. Bu kişi, aşılanmış kişiler için oluşturulan online kayıt sitesine de girdiklerini savundu. Bir meslektaşının aynı karaborsa satıcısıyla geçen hafta görüştüğünü söyleyen kişi, fiyatların en az 15 bin rubleye yükseldiğini öne sürdü. 

DOKTOR BİR TANIDIĞIM SİSTEME İŞLEDİ

Moskovada yaşayan bir diğer kişi ise 10 bin ruble karşılığında hem sertifika bulduğunu hem de resmi kayıtlara girme şansını elde ettiğini iddia etti. Karaborsa satıcısıyla yazışmalarını Reutersa gösteren bu kişi, satıcının sertifikayı eve teslim etme karşılığında ayrıca 2 bin ruble istediğini de öne sürdü. 

Bir diğer kişi mayıs ayında sahte aşı sertifikası aldığını ve bir doktor tanıdığı aracılığıyla resmi sisteme adını işlendiğini savundu.

Moskova Sağlık Departmanı ise iddiaları reddetti. Reutersa yapılan açıklamada, her bir yasadışı aşı sertifikası ihbarının kontrol edildiği belirtilerek, bugüne kadar kendi çalışanlarının sahte sertifika verdiğine dair kanıt olmadığını belirtti. Moskova polisi geçtiğimiz hafta, sahte aşı sertifikalarına karşı 24 ceza davası açıldığını açıklamıştı. 

Son güncelleme: 18:47 23.06.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı