• Turkhane Logo

İddia: Biden yönetimi, Hamas'la tek taraflı müzakereyi tartışıyor

NBC News'a konuşan ABD'li yetkililer, Joe Biden yönetiminin, İsrail'in devam eden esir takasında başarısız olması durumunda Hamas'la tek taraflı müzakere ihtimalini değerlendirdiğini belirtti.

20:06 10 Haziran 2024 Pazartesi
İddia: Biden yönetimi, Hamas'la tek taraflı müzakereyi tartışıyor
NBC News'a konuşan ABD'li yetkililer, Joe Biden yönetiminin, İsrail'in devam eden esir takasında başarısız olması durumunda Hamas'la tek taraflı müzakere ihtimalini değerlendirdiğini belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, Gazzedeki ABD vatandaşı esirlerin serbest bırakılması için Hamasla tek taraflı müzakere potansiyelini tartıştığı bildirildi. NBC Newste yayınlanan habere göre, ABDli yetkililer, 7 Ekim saldırılarından bu yana Gazzede tutulan İsrailli esirler arasında yer alan Amerikan vatandaşlarının serbest bırakılması konusunda değerlendirmeler yapıyor.

Gazete Duvarda yer alan habere göre ikisi eski ve ikisi şu an görevde bulunan üst düzey ABDli yetkililer, Biden yönetiminin, İsrailin devam eden esir takası ve Gazzede ateşkes müzakerelerinde başarısız olması durumunda Gazzedeki esirler arasında bulunan 5 Amerikalının serbest bırakılması için Hamasla tek taraflı bir anlaşmayı müzakere etme potansiyelini tartıştığını söyledi.

KATAR ARACILIĞI İLE YÜRÜTÜLEBİLİR
Biden yönetiminin, Amerikan vatandaşlarının serbest bırakılması yönündeki değerlendirmeleri, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinkenın Gazzede ateşkes ve esir takası anlaşması sağlamaya yönelik son müzakereleri görüşmek üzere Mısırın başkenti Kahireye gitmesine denk geldi. ABDnin Hamas ile tek taraflı muhtemel müzakeresinde, Gazzede tutulduğu düşünülen Edan Alexander, Sagui Dekel-Chen, Hersh Goldberg-Polin, Omer Neutra ve Keith Siegel isimli 5 Amerikan vatandaşının serbest bırakılmasının yanı sıra öldüğüne inanılan 3 ABDlinin cesetlerinin geri getirilmesi konusunun yer alması bekleniyor.

ABDli yetkililer, İsrailin dahil edilmeyeceği düşünülen muhtemel müzakerelerin Katar aracılığıyla yürütülebileceğinin altını çizdi.

HAMAS DA İSTEKLİ OLABİLİR
Amerikalı esirlerin serbest bırakılması karşılığında ABDnin Hamasa nasıl bir teklif sunacağına dair detay bilinmiyor. Ancak yetkililer, ABD ile İsrail arasındaki ilişkileri daha da gereceği ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu üzerindeki iç siyasi baskıyı pekiştireceğinden Hamasın ABD ile tek taraflı bir anlaşmaya istekli olacağını aktardı.

Üst düzey bir ABDli yetkili, İsrail ile Hamas arasındaki mevcut ateşkes müzakerelerinin ilerlememesi durumunda Biden yönetimi ile Hamas arasında bir anlaşma müzakere etmeye çalışma fikrinin çok gerçek bir seçenek olacağını savundu.

Netanyahu, Gazzedeki esirlerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir anlaşmaya varma konusunda yoğun baskı altında. İsrailli yetkililer, 8 Haziranda Gazzenin orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampına düzenlenen saldırılarla 4 İsrailli esirin kurtarılmasının ardından Gazzede halen yaklaşık 120 esirin tutulduğunu tahmin ediyor. Gazzedeki Sağlık Bakanlığına göre İsrail ordusunun 8 Hazirandaki saldırılarında aralarında onlarca çocuğun da bulunduğu 274 Filistinli öldürülmüştü.

Son güncelleme: 20:06 10.06.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı