• Turkhane Logo

Hükümete destek vermeyen milletvekillerine şantaj iddiası

İngiltere Başbakanı Boris Johnson üzerindeki istifası baskısı artarken, hükümet üyelerinin güven oylaması isteyen milletvekillerine şantaj boyutuna varan baskı uyguladığı öne sürüldü.

09:39 21 Ocak 2022 Cuma
Hükümete destek vermeyen milletvekillerine şantaj iddiası
İngiltere Başbakanı Boris Johnson üzerindeki istifası baskısı artarken, hükümet üyelerinin güven oylaması isteyen milletvekillerine şantaj boyutuna varan baskı uyguladığı öne sürüldü.

EURONEWSin haberine göre, İngilterede Covid-19 salgınına karşı katı sosyal mesafe kısıtlamaları uygulanırken düzenlenen onlarca sosyal etkinlik ve eğlence nedeniyle Başbakan Boris Johnsonın koltuğu sallanmaya devam ediyor. Ortaya atılan şantaj iddiası ise bir türlü durulmak bilmeyen siyaset kulisini daha da alevlendirdi.

Boris Johnsonın lideri olduğu Muhafazakar Partinin önde gelen milletvekillerinden William Wragg son günlerde başbakanın parti liderliği konusunda güven oylaması talep eden ya da arzulayan milletvekillerine karşı hükümet üyeleri tarafından baskı uygulandığını ve gözdağı verildiğini belirtti.

Parlamentoda anayasal konu ve standartları değerlendiren Kamu İdaresi ve Anayasal İlişkiler Komitesi Başkanı Wragg, bunun ötesinde şantaja varan raporlardan haberdar olduğunu ve bu itibarla meslektaşlarına bu tür durumları parlamento sözcüsüne ve polise ihbar etmeleri tavsiyesinde bulundu.

Tehditler suç teşkil edebilir
Wragg, siyasi partilerde disiplininin amacının milletvekillerinin hükümete desteğini sağlamak olduğunu belirtti, ancak bunu yapmak için kamu yatırımlarının kesilmesi için tehdit savurmanın bakanların tabi olduğu kural ve standartlara aykırı olduğunun altını çizdi.

Wraggin şantaj girişimi olarak nitelediği tehditler arasında milletvekili hakkında kötü reklam ve seçim bölgeleri için kamu yatırımı kapsamında ayrılan fonların kesilmesi bulunuyor. Wragg, Johnsonın başbakanlıkta düzenlenen partilerle ilgili olarak istifa etmesini isteyen grupta yer alıyor.

William Wraggin bu sözlerine dün parlamentodaki oturum sırasında başbakan tepki olarak Muhafazakar Partiden İşçi Partisine geçen Bury South milletvekili Christian Wakeford da destek verdi. Wakeford bir radyo programında yaptığı açıklamada, istenen yönde oy kullanmaması halinde seçim bölgesindeki bir okul sözünü alamamakla tehdit edildiğini açıkladı.

Johnson: Ben bunun kanıtını görmedim
Başbakan Boris Johnson bugünün gündemine bomba gibi düşen şantaj iddialarına karşı Ben bu duruma dair bir kanıt görmedim ifadesiyle yanıt verdi.

Başbakan Johnsona sıkı desteğiyle bilinen, hatta bu desteği göstermek için yönetimi altındaki BBCnin gelecekteki mali kaynaklarını tartışmaya açan Kültür Bakanı Nadine Dorries, şantaj iddialarını gündeme getiren William Wraggin ilgi peşinde olduğunu savundu.

İddialar muhalefet cephesinde büyük yankı buldu. Ana muhalefetteki İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Angela Rayner, iddiaları şoke edici olarak değerlendirirken, Liberal Demokratların lideri Ed Davey Johnsonı Başbakandan çok mafya babası gibi davranmakla suçladı.

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon ise sert çıkarak bu iddiaların doğru olması halinde bunun şantaj ve gözdağının yanı sıra yolsuzluk olduğunu belirtti ve konu hakkında bağımsız bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

Başbakan Johnson kaderini Covid-19 kısıtlamaları belirleyecek
Dün eski bakanlar ve parti başkanlık adaylarından David Davisin başbakana Tanrı aşkına git! demesinin ardından bugün bir başka Muhafazakar milletvekili başbakanın mat edilmek üzere olduğunu ileri sürdü. Ulusal basında başbakanın partisi üzerindeki kontrolü kaybettiği yorumları yapılıyor.

Covid-19 salgınına karşı kendi koyduğu kurallara halkın uymasını beklerken kendisinin ve yönetimi altındakilerin ihlal etmesine göz yummakla suçlanan Başbakan Johnson, bu konuda üst düzey kamu görevlisi Sue Grayin hazırlamakta olduğu hükümet içi soruşturmanın sonucunu bekliyor.

Johnson raporu beklerken Covid-19 kısıtlamalarının kaldırılacağı açıklamasıyla kamuoyunda sempati kazanmaya çalışıyor.

Omicron varyantına karşı çok etkin bir aşılama kampanyası sürdürdüklerini ve bu sayede İngilterenin salgına karşı Avrupada kısıtlamaların kaldırıldığı ilk ülke olmaya hazırlandığını vurgulayan Johnson bu konuya odaklanmayı tercih ediyor.

Ülkede son yapılan istatistikler vaka sayısı yüksek olmasına rağmen yeni vaka sayısında önemli bir gerileme yaşandığına işaret ediyor.

Son güncelleme: 09:39 21.01.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı