• Turkhane Logo

Hristiyan Demokratlardan büyük koalisyona onay

Berlin'deki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) kongresinde delegeler, Sosyal Demokratlarla varılan koalisyon anlaşmasını kabul etti.

20:06 26 Şubat 2018 Pazartesi
Hristiyan Demokratlardan büyük koalisyona onay
Berlin'deki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) kongresinde delegeler, Sosyal Demokratlarla varılan koalisyon anlaşmasını kabul etti.

Kongredeki konuşmasında Angela Merkel, önlerinde yepyeni zorluklar olduğunu söyledi.Angela Merkelin lideri olduğu Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) kongresinde yaklaşık bin delege, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile varılan büyük koalisyon anlaşmasını oy çokluğuyla kabul etti.

Başbakan Angela Merkel, Pazartesi günü Berlinde düzenlenen kongrede yaklaşık bir saat süren bir konuşma yaparak, delegeleri büyük koalisyon anlaşması lehinde oy kullanmaya çağırdı. Partisinin 24 Eylül seçimlerinde oy kaybı yaşamasının kendisini hayal kırıklığına uğrattığına değinen Merkel, seçim gecesi yaptığı konuşmada ifade ettiği gibi Hristiyan Birlik partileri olmaksızın hükümetin kurulamayacağına vurgu yaptı. Merkel, elde edilen seçim sonucunun CDUya insanların sorularına cevap verme yükümlülüğünü getirdiğini belirtti.

Almanlar huzursuz






Alman toplumunda bir huzursuzluk olduğunu ve bunun devlet kurumlarının işlevselliğini, teknik ilerlemeyi, dijitalleşmeyi ve Almanyayı çevreleyen dünyadaki gelişmeleri etkilediğini söyleyen Başbakan, seçimlerde meclise ilk kez giren sağ popülist Almanya İçin Alternatifin (AfD) sergilediği performansa atıfta bulundu. Merkel, Bu bize önümüzde aşılması gereken yepyeni zorlukların olduğunu gösteriyor şeklinde konuştu.

Popülizm ve antisemitizmle mücadele mesajı veren Merkel, Bayağı ve nefret dolu sözlerle ülkemizde dolananlar, kararlı direnişimizle karşılaşacaklar dedi. Yahudi düşmanlığının Almanyada hiçbir işi olmadığına değinen Merkel, Benim için Yahudi düşmanı kışkırtılıcılığın Müslüman göçmenlerden, AfDden ya da aşırı soldan gelmesi arasında hiçbir fark yoktur dedi.

Varılan koalisyon anlaşmasının aileleri güçlendirdiğine ve eğitim ve araştırma harcamalarını artırdığına değinen Merkel, ­iç güvenlik konusunda sıfır tolerans politikası uygulanacağını vurguladı. Angela Merkel, konuşmasında önceki hükümette maliye bakanı olan ve şimdi meclis başkanlığı koltuğuna oturan Wolfgang Schäuble ve eski içişleri bakanı Thomas de Maizièrenin de aralarında olduğu eski bakanlara teşekkür etti.

Öte yandan kongrede, birkaç gün önce Merkelin sözkonusu görev için önerdiği Saarland Eyalet Başbakanı Annegret Kramp-Karrenbauer da Peter Tauberdan boşalan genel sekreterlik görevine seçildi.

CDUnun gençlik teşkilatı Junge Unionun (Genç Birlik) lideri Paul Ziemiak ise kongrede gerçekleştirdiği konuşmada, partinin profilini sertleştirmek için daha fazla tartışmak zorunda olduğunu söyledi.

DW

Son güncelleme: 20:06 26.02.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı