• Turkhane Logo

Hollanda’da burka giyene 150 avro ceza kesilecek

Hollanda’da uzun süredir tartışmalara konu olan ve geçen yıl onaylanan ‘burka yasağı’ yürürlüğe girdi. Yüzü tamamen örten kıyafetleri giyenlere en az 150 avro ceza kesilecek.

15:19 01 Ağustos 2019 Perşembe
Hollanda’da burka giyene 150 avro ceza kesilecek
Hollanda’da uzun süredir tartışmalara konu olan ve geçen yıl onaylanan ‘burka yasağı’ yürürlüğe girdi. Yüzü tamamen örten kıyafetleri giyenlere en az 150 avro ceza kesilecek.



Hollanda’da 14 yıldır süren tartışmaların ardından burka ve nikab gibi yüzü tamamen örten kıyafetlerin giyilmesini yasaklayan düzenleme yürürlüğe girdi. Yasak okul, hastane, hükumet binası ve toplu taşıma araçları gibi kamusal alanlarda burka giyilmesi ve peçe takılmasına en az 150 avro ceza kesilmesini öngörüyor.

Hollanda’da Senato burka yasağına ilişkin düzenlemeye geçen yıl onay vermişti. Hollanda İçişleri Bakanlığı yüzleri tanınmayacak şekilde kapatan maske veya kaskların da yasaklandığını belirtti.


YÜZÜNÜ AÇMASINI İSTEYEBİLECEKLER

İçişleri Bakanlığı, yasağın geçerli olduğu söz konusu yerlerde çalışanların, burkalı kadınların yüzünü açmasını veya binayı terk etmesini isteyebileceği, buna uyulmadığı takdirde ise polisin devreye girebileceği ve kişinin ceza alma riski olduğu belirtildi.

Yasağın, yüzünü işi nedeniyle kapatmak zorunda kalan kişileri, uzun süre hastanede kalan hasta ve onun ziyaretçileri ile eğlence ve kültürel etkinliklerde kullanılan maskeli giysileri kapsamadığı kaydedildi.

AVRUPA’DA BURKA YASAKLARI

Burka ve nikab gibi yüzü tamamen örten kıyafetler daha önce Fransa, Almanya, Belçika, Avusturya ve Danimarka’da yasaklanmıştı.

Fransa 2011 yılında burka yasağını uygulayan ilk ülke olurken, Danimarka’da da aynı yasak bir yıldır yürürlükte ve burka giyen kadınlara 1.340 avroya varan cezalar kesiliyor.

Hollanda’da yaklaşık 150 kadının bu tür kıyafetleri giydiği belirtiliyor. Uzun yıllar boyunca hoşgörü ve dini özgürlüklerin en geniş şekilde yaşandığı ülkelerden biri olarak görülen Hollanda’da yasağın nasıl şiddetli bir şekilde ve bu kadar az sayıda karşı uygulanacağı merak ediliyor.

CEZALARI NİDA PARTİSİ ÖDEYECEK

Ülkede Müslümanların kurduğu Nida partisi, iki hafta önce burka yasağı kapsamında verilecek cezaları üstleneceklerini duyurmuştu.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Algemeen Dagblad, burka yasağına ilişkin haberinde, halkın, burkalı bir kadından rahatsız olması halinde sözlü ve fiziki müdahale hakkına sahip olduğunu yazmıştı.

Haberde, bu hakkın, Hollanda Ceza Kanunu’nun, “halkın, bir kişinin suç işlediğine şahit olması durumunda fiziki müdahalede bulunabileceğini” öngören 53. maddesi kapsamına girdiği ve burka yasağının da bu kapsamda değerlendirileceği ileri sürüldü.

YASAYA TEPKİLER

Sivillerin müdahale hakkının bulunduğunun belirtilmesi ülkede Müslümanlar arasında rahatsızlık oluşturdu.

Uluslararası Af Örgütü Hollanda Şubesi de kadınların giyimlerinde seçme özgürlüğüne sahip olduğunu belirterek yasağa karşı olduklarını duyurmuştu.

Din özgürlüğünü kısıtladığı gerekçesiyle Hollanda Danıştayı tarafından tavsiye edilmeyen yasa, 2016’da Temsilciler Meclisi tarafından çoğunlukla kabul edilmişti.

Hollanda Senatosu da geçen sene yasayı onaylamıştı.

Amsterdam, Rotterdam ve Utrecht belediye başkanları geçen yıl yaptıkları açıklamalarda yasayı uygulamayı düşünmediklerini belirtmişlerdi.

Son güncelleme: 15:19 01.08.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı