• Turkhane Logo

Hollanda, Türkiye'ye silah satış kısıtlamalarını kaldırdı

Hollanda hükümeti 2019 yılında Türkiye'ye silah ihracatını askıya almış, iki yıl sonra ise bu politikayı nispeten hafifleterek ulusal

19:33 22 Temmuz 2023 Cumartesi
Hollanda, Türkiye'ye silah satış kısıtlamalarını kaldırdı
Hollanda hükümeti 2019 yılında Türkiye'ye silah ihracatını askıya almış, iki yıl sonra ise bu politikayı nispeten hafifleterek ulusal

Euronewste yer alan habere göre Hollandada geçici hükümet, Türkiye, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerine yönelik silah sevkiyatı üzerindeki kısıtlamaları kaldırdı.

Ankaranın 2019da Suriyenin kuzeyine düzenlediği askeri operasyon sonrası Türkiyeye silah ambargosu uygulayan ülkeler kervanına Hollanda da katılmıştı.

Geçici hükümet, Avrupa savunma iş birliğini öngören silah ihracat kontrollerine ilişkin Fransız-Alman Silah Anlaşmasına (Aachen Antlaşması) katılmak üzere söz konusu adımı attığını bildirdi.

Hükümet parlamentoya gönderdiği mektupta, AB ve BM silah ihracatı kriterlerine uyarak silah ihracatını düzenleyen anlaşmaya dahil olmak istediği için bu politikayı kaldırması gerektiğini bildirdi.

Kararın, Türkiyenin, İsveçin NATO üyeliğini onaylamayı kabul etmesinden kısa süre sonra alınması dikkati çekti.

Keza karar kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistana yönelik silah ihracatı kısıtlamaları da kaldırılıyor.

Hollanda hükümeti 2019 yılında Türkiyeye silah ihracatını askıya almış, iki yıl sonra ise bu politikayı nispeten hafifleterek ulusal inkar karinesi temelinde değerlendirmeye başlamıştı.

Söz konusu uygulama, silah ihracat lisanslarının Hollanda hükümeti tarafından bu silahların ancak Suriyede kullanılmayacağının tartışmasız bir şekilde kanıtlanması halinde satılması anlamına geliyordu.

Üç bakanlıktan ortak açıklama

Hafta başında Hollanda Dışişleri, Savunma ve Ekonomi bakanlıkları, savunma sanayi teçhizatlarının ihracatına yönelik kısıtlamayı kaldırma kararına ilişkin ortak metin yayımlamıştı.

Metninde, Avrupada savunma iş birliğinde daha fazla yakınlaşmanın teşviki için hükümetin silah ihracat kontrolleriyle ilgili aldığı önlemler açıklanmıştı.

Hükümetin, AB savunma iş birliğini güçlendirmek ve Hollandanın bu projelere katılımını teşvik etmek istediği aktarılan metinde, bunun Avrupada adil rekabet gerektirdiğine işaret edilmişti.

Bu bağlamda halihazırda Türkiye, BAE ve Suudi Arabistan için geçerli olan savunma sanayi teçhizatlarının ihracatına ilişkin kısıtlama kararının derhal sona ereceği kaydedilmişti.

Öte yandan geçici hükümet, kısıtlamanın kaldırılmasına rağmen Hollanda menşeli silahların Suriyenin kuzeyinde veya Yemendeki çatışmalarda kullanılmadığını izlemeye devam edeceğini bildirdi.

Son güncelleme: 19:33 22.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı