• Turkhane Logo

Hollanda göçle gelecek Türk vatandaşlarına uyum sınavı getirmeyi planlıyor

Hollanda Sosyal İşler Bakanı Wouter Koolmees, Türkiye'den yeni gelen göçmenlere zorunlu uyum yükümlülüğü için araştırma yaptıklarını açıkladı.

16:19 20 Kasım 2018 Salı
Hollanda göçle gelecek Türk vatandaşlarına uyum sınavı getirmeyi planlıyor
Hollanda Sosyal İşler Bakanı Wouter Koolmees, Türkiye'den yeni gelen göçmenlere zorunlu uyum yükümlülüğü için araştırma yaptıklarını açıkladı.

BBC Türkçenin haberine göre Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Ortaklık Anlaşması uyarınca şimdiye kadar Türk vatandaşları Hollandadaki uyum sınavlarından muaf tutuluyordu. Şimdi ise hükümet ortakları Hıristiyan Demokrat Parti (CDA) ile Demokratlar 66 Partisi (D66), Türk vatandaşları için zorunlu uyum sınavı istiyor.
Hıristiyan Demokratlara göre, Türklerin Hollanda toplumuna uyumuyla ilgili birçok sorun var.
CDA milletvekili Pieter Heerma, Türkiyede artan siyasi gerilim nedeniyle Hollandaya gelen Türklerin sayısının da aynı ölçüde çoğaldığını söyledi.
D66 milletvekili Jan Paternotte de, Hollanda Parlamentosunda yaptığı konuşmada, ülkeye yeni gelen Türk vatandaşlarının dil öğrenmeleri ve kısa sürede iş bulabilmeleri gerektiğini vurguladı.
Avrupa Adalet Divanı kararı Hollandada uygulanabilir
Paternotte, ABnin en üst düzey yargı kurumu olan Avrupa Adalet Divanının, bazı durumlarda Türk vatandaşlarına zorunlu uyumun mümkün olduğuna ilişkin kararına atıfta bulunarak, aynı kararın Hollandada uygulanabileceğine işaret etti.
Sosyal İşler Bakanı Wouter Koolmees de CDA ve D66 millletvekillerinin konuşmaları sonrası Hollanda Parlamentosunda yaptığı konuşmada, Türk vatandaşlarına uyum zorunluluğu ile ilgili olasılıkların araştırıldığını açıkladı.
Yılbaşından bu yana yaklaşık 8 bin Türk vatandaşı Hollandaya geldi. Her yıl bu sayının biraz daha arttığına işaret ediliyor.
Hollanda, Mart 2006dan bu yana geçici oturum izni isteyen yabancı ülke vatandaşlarının uyum sınavına girmesini zorunlu tutuyor.
Aile birleşimi ya da başka nedenlerle Hollandaya gelmek isteyen başka ülke vatandaşları, bulundukları ülkede belirli bir süre kursa giderek Hollandada dil, kültür ve günlük yaşam hakkında eğitiliyor.
Daha sonra Hollanda temsilciliklerinde yapılan sınava giren adaylar, yeterli puanı almaları durumunda oturma izni almaya hak kazanıyor.

Son güncelleme: 16:19 20.11.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı