• Turkhane Logo

Hollanda Başbakanı Rutte'ye suikast planladığı belirtilen Türkiye kökenli genç tutuklandı

Hollanda polisi, Başbakan Mark Rutte ve hükümet üyelerine suikast planladığı gerekçesiyle Türkiye bir kökenli kişinin yakalandığını açıkladı. Yavuz O. adlı zanlının Telegram yazışmaları yayınlandı.

20:27 13 Ekim 2021 Çarşamba
Hollanda Başbakanı Rutte'ye suikast planladığı belirtilen Türkiye kökenli genç tutuklandı
Hollanda polisi, Başbakan Mark Rutte ve hükümet üyelerine suikast planladığı gerekçesiyle Türkiye bir kökenli kişinin yakalandığını açıkladı. Yavuz O. adlı zanlının Telegram yazışmaları yayınlandı.


Hollandada Başbakan Mark Rutte ve hükümet üyelerine saldırı planladığı, tehdit ve terör amaçlı kışkırtmada bulunduğu gerekçesiyle, Türkiye kökenli olduğu belirtilen 22 yaşındaki bir gencin tutuklandığı açıklandı. Savcılık, Yavuz O. adlı zanlının, önümüzdeki hafta Laheyde hakim karşısına çıkacağını duyurdu.

BBC Türkçenin Lahey muhabiri Yusuf Özkanın Hollanda medyasından aktardığı iddianameye göre, Amsterdamda yaşayan Yavuz O, halka açık bir Telegram kanalından Başbakan Rutte ve hükümet üyeleri hakkında kışkırtıcı mesajlar paylaştı. Komplo teorilerinin yayımlandığı kanalda, Kral Willem Alexander ve hükümet üyelerinin yer aldığı fotoğrafa yorum yapan Yavuz O.nun, Halk bu konuda ne yapacak acaba? diye yazdığı belirtildi.


PENCEREYİ AÇ, SİLAHI DIŞARI ÇIKAR VE PATLAT

Hollanda basınında çıkan haberlere göre, başka bir kullanıcının Gerçekten onlar sayesinde Hollanda berbat durumda yanıtı üzerine Yavuz O., şunları kaydetti: Kesinlikle. Ve bunu değiştireceğim. Hollandalıların çoğu o Rutteden nefret ediyor. Hepsini vurmak ister miydin? Yalnızca bir arabadan. Pencereyi aç, silahı dışarı çıkar ve patlat.

SALDIRI YAPACAK KİŞİLER ARIYORUM

Yavuz O.nun bir başka Telegram mesajında da, saldırı yapacak silahlı kişiler aradığını belirterek, Herhangi bir savaşçı değil, bir şeyler yapmak isteyen ciddi insanlar. Protestocular aramıyorum. Devrimciler arıyorum. Nişancılar, vurucular, silahlar, şiddet. Her şey serbest dediği kaydediliyor. Yavuz O.nun, parlamentoyu basmak, savaşçıları ayarlamak ve o lanet çeteyi kana bulamaktan söz ettiği de iddianameye ilişkin yapılan haberlerde yer alıyor.

SİLAH ARAMASI YAPMIŞ

İddianameye göre Yavuz O., Dışarıda bisiklete binerken Başbakan Rutteyi vurmak gibi planlardan söz etti, Glock veya bir Akrep silah aradığını söyledi. İddianamede, polisin, O.nun telefonunda uzi, 1.62 tabanca, paralı asker ve silah taşıyabileceğiniz işler gibi arama terimleri bulduğu kaydedildi. De Batavian Republic adlı Telegram kanalının savcılık tarafından kapatıldığı, iki yöneticisinin de tutuklandığı bildirildi.

GELECEK HAFTA HAKİM KARŞISINA ÇIKACAK

Yavuz O., terör amaçlı tahrik, tehdit ve saldırı hazırlığı suçlamasıyla önümüzdeki hafta Laheyde hakim karşısına çıkacak. Saldırı ve kaçırılma tehdidi nedeniyle geçtiğimiz günlerde Hollanda Başbakanı Rutte etrafında olağanüstü güvenlik önlemleri alınmıştı.

Savcılık sözcüsü, bu olayın Yavuz O. davasıyla bağlantısı olmadığını söyledi. Olağanüstü güvenlik önlemlerinin, kokain mafyasından gelen tehditler üzerine alındığı belirtiliyor.

Son güncelleme: 20:27 13.10.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı