• Turkhane Logo

Hitler benzetmesi yapmıştı: İsrail'den 'Lula' kararı

İsrail Dışişleri Bakanı Katz, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını Yahudi soykırımına benzeten Brezilya Devlet Başkanı Lula'yı

18:18 19 Şubat 2024 Pazartesi
Hitler benzetmesi yapmıştı: İsrail'den 'Lula' kararı
İsrail Dışişleri Bakanı Katz, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını Yahudi soykırımına benzeten Brezilya Devlet Başkanı Lula'yı

İsrailin Gazze Şeridine yönelik saldırıları 7 Ekimden bu yana devam ederken, İsrail güçlerinin perşembe günü baskın düzenlediği Han Yunustaki Nasır Hastanesinin hizmet veremediği açıklandı.

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silvanın İsrailin Gazze Şeridindeki saldırılarını Nazi Almanyasının Yahudi Soykırımına benzetmesi üzerine İsrail Dışişleri Bakanlığı, Brezilya Büyükelçisinin konuyla ilgili Yad Vashem Yahudi Soykırım Anıt Müzesine çağrıldı.
İsrail Dışişleri Bakanı, 19 Şubat Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Brezilya Devlet Başkanı Lulanın istenmeyen kişi ilan edildiği bildirildi.

LULA: SAVAŞ DEĞİL, SOYKIRIMBrezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, 37nci Afrika Birliği (AfB) Zirvesi kapsamında ziyaret ettiği Etiyopyanın başkenti Addis Ababada basına açıklamalarda bulundu. İsrailin Gazzeye yönelik saldırılarına ilişkin konuşan Lula da Silva, Gazze Şeridinde olanların Savaş değil, soykırım olduğunu söyledi.
Lula, Gazze Şeridinde Filistinlilerin başına gelenler tarihin hiçbir döneminde yaşanmadı. Aslında yaşandı, Hitler Yahudileri öldürmeye karar verdiğinde yaşandı diye konuştu.
NETANYAHU: KIRMIZI ÇİZGİYİ AŞTIBu açıklamaların ardından İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Devlet Başkanı Silva’nın sözleri üzerine Brezilya’nın İsrail Büyükelçisinin yarın kınama için çağrılacağını açıkladı.
İsrail Başbakan Benjamin Netanyahu da Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın İsrail’in Gazze Şeridinde yaptıklarını Nazi Almanyası lideri Adolf Hitlerin Yahudilere yönelik katliamına benzetmesine tepki göstererek kırmızı çizginin aşıldığını söyledi.
Benjamin Netanyahu, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva’nın sözlerinin ardından yaptığı yazılı açıklamada, Silva’nın sözlerinin utanç verici ve ürkütücü olduğunu savunarak, bunun Holokost’un önemsizleştirilmesi ve İsrail’in kendini savunma hakkına zarar vermekle ilgili olduğunu öne sürdü. Netanyahu ayrıca İsrail’i Nazilerin Yahudi Soykırımı ve Hitler ile karşılaştırmanın kırmızı çizgiyi aştığını da iddia etti.
LULA İSTENMEYEN KİŞİ İLAN EDİLDİİsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz bunun üzerine bugün yaptığı açıklamada, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın İsrail’in Gazze’deki işgalini Nazi lider Adolf Hitlerin yaptıklarına benzetmesine tepki olarak istenmeyen kişi ilan edildiğini belirtti.
Katz, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Brezilya’nın İsrail Büyükelçisinin Batı Kudüste bulunan Yad Vashem Yahudi Soykırım Anıt Müzesine çağrıldığını duyurdu. Brezilya Devlet Başkanının sözlerinin ciddi bir Yahudi karşıtı saldırı olduğunu savunan Katz, bunu affetmeyeceklerini ve unutmayacaklarını ifade etti.
Dışişleri Bakanı Katz, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva’nın özür dileyip sözlerini geri alana kadar İsrailde istenmeyen kişi olacağını kaydetti.
HAMAS, LULANIN AÇIKLAMASINI TAKDİRLE KARŞILADIHamas’tan yapılan Lulanın sözlerine ilişkin yapılan yazılı açıklamada ise “Gazzede halkımızın maruz kaldıklarını Hitlerin 2. Dünya Savaşında Yahudilere yaptığı Holokosta benzeten Brezilya Devlet Başkanı Lula Da Silva’nın açıklamasını takdirle karşılıyoruz” denildi.
Açıklamada, Lula da Silva’nın açıklamalarının Filistin halkının Gazze Şeridi’nde maruz kaldığının doğru tespiti olduğuna dikkat çekilerek, “Bu açıklama aynı zamanda Washingtonun örtülü ve açık desteğiyle işlenen Siyonist suçun büyüklüğünü ortaya ifşa etmektedir” ifadelerine yer verildi.
Filistin halkının tarihte benzeri görülmemiş korkunç bir vahşet ve ihlale maruz kaldığına dikkat çekilen açıklamada, Uluslararası Adalet Divanına Lula Da Silva’nın açıklamalarını dikkate alma çağrısı yapıldı.

Son güncelleme: 18:18 19.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı