• Turkhane Logo

Hiroşima katliamı 78 yaşında

Dünyanın ilk atom bombası saldırısı olan ve Japonya'da binlerce insanın ölümüne neden Hiroşima katliamının üzerinden 78 yıl geçti. Katliamda yaşamını yitirenler düzenlenecek törenle anılacak.

12:35 05 Ağustos 2023 Cumartesi
Hiroşima katliamı 78 yaşında
Dünyanın ilk atom bombası saldırısı olan ve Japonya'da binlerce insanın ölümüne neden Hiroşima katliamının üzerinden 78 yıl geçti. Katliamda yaşamını yitirenler düzenlenecek törenle anılacak.

Dünyanın ilk atom bombası saldırısında hayatını kaybedenler, katliamın 78inci yılında Japonyanın Hiroşima kentinde düzenlenecek törenle anılacak.

Hiroşima Barış Anıtı Parkında 6 Ağustosta yapılacak geleneksel törene, hayatını kaybedenlerin yakınları, siyasiler ve 110 ülkeden rekor sayıda temsilci katılacak. ABDnin Japonyaya karşı kullandığı “Little Boy” adlı atom bombasının atıldığı zaman olan yerel saatle 08.15te saygı duruşunda bulunulacak törende, saldırıda hayatını kaybedenler ve saldırıya tanıklık eden kişilerin isimlerinin yer aldığı liste barış anıtına asılacak.

NE OLMUŞTU?
Kimilerinin Japonyanın ABDyi kalbinden vurduğu Pearl Harbour saldırısının intikamı olarak gördüğü, kimilerinin ise gövde gösterisi olarak yorumladığı dünyanın ilk atom bombası saldırısı, 2inci Dünya Savaşının sonlarında gerçekleşmiş, ABD ilk kez Japonyaya karşı nükleer silaha başvurmuştu. Japonya, 10 Temmuz 1945te Almanyanın Potsdam kentinde müttefiklerin o dönemki liderleri ABD Başkanı Harry Truman, Sovyet lider Josef Stalin ve İngiltere Başbakanı Churchillin katıldığı toplantıya Soyvetler Birliği aracılığıyla bir elçi göndermek istemiş, ancak müttefikler bunu reddetmişti. Müttefiklerin Japonyaya yapılan savaşı 26 Temmuz 1945te sonlandırma çağrısı ise bu kez Japonya tarafından reddedilmişti. Japonyanın tavrı, yaklaşık 10 gün sonra ülkeye düzenlenecek atom bombası saldırılarında belirleyici rol oynamıştı.

SÜRECİ BAŞLATAN İSİM: HARRY TRUMAN
ABD Başkanı Franklin Rooseveltin 12 Nisan 1945te ölmesiyle başkanlık koltuğuna oturan Harry Truman, zaman kaybetmeden atom bombasının atılması için gerekli süreci başlatmış, 27 Nisan 1945te düzenlenen Hedef Tetkik Komitesi toplantısında Japonyanın 17 bölgesi hedef olarak seçilmek üzere incelemeye alınmıştı. İddialara göre, 1945in Mayıs ayı itibarıyla olası nükleer saldırı hedefleri arasındaki 4 kente yapılan hava saldırıları sonlandırılarak savaştan kaçan Japon halkının atom bombasının hedefi olacak şehirlere göç etmesi sağlanmıştı.

İLK DARBE HİROŞİMAYA
Uranyum-235 tipi atom bombası Little Boyu (Küçük Oğlan) taşıyan Enola Gay adlı uçak, 6 Ağustos 1945 Pazartesi günü Hiroşima semalarına ulaşmış, şehrin semalarında gözlem yapmak amacıyla bölgeye giden bir diğer uçak “Straight Flush” ise Japon Hava Kuvvetleri tarafından fark edilmişti. Hiroşima hava sahasında ciddi yol kat etmeyi başaran “Enola Gay”, yerel saatle 08:13te Japon Hava Kuvvetleri tarafından fark edilmesinden kısa bir süre sonra Little Boyu Hiroşima semalarına bırakmış ve atom bombası yerel saatle 08:16da yeryüzüne 600 metre mesafede patlamıştı.

140 BİN İNSAN HAYATINI KAYBETTİ
Yaklaşık 140 bin kişinin hayatını kaybettiği Hiroşima katliamı, dolaylı olarak yüzbinlerce insanın yaralanmasına ve radyasyon kaynaklı hastalıklara maruz kalmasına neden olmuştu. ABD, 9 Ağustos 1945te ise bir diğer Japon şehri Nagasakiyi atom bombası ile vurmuştu.

Son güncelleme: 12:35 05.08.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı