• Turkhane Logo

Hindistan, Kanada vatandaşlarına vizeleri askıya aldı

Hindistan, ayrılıkçı Sih örgütü Halistan Kurtuluş Gücü'nün (KLF) yöneticisi Hardeep Singh Nijjar'ın Kanada'da öldürülmesinin ardından çıkan anlaşmazlık sürerken, Kanada vatandaşlarına verilen vizeleri askıya aldı.

13:45 21 Eylül 2023 Perşembe
Hindistan, Kanada vatandaşlarına vizeleri askıya aldı
Hindistan, ayrılıkçı Sih örgütü Halistan Kurtuluş Gücü'nün (KLF) yöneticisi Hardeep Singh Nijjar'ın Kanada'da öldürülmesinin ardından çıkan anlaşmazlık sürerken, Kanada vatandaşlarına verilen vizeleri askıya aldı.

Kanadadaki Hindistan vize başvurularını almakla yetkili kuruluş BLS Internationalın internet sitesinde, söz konusu adıma ilişkin açıklama yapıldı.
Açıklamada, Hindistan Misyonundan önemli açıklama: Operasyonel nedenlerden dolayı 21 Eylül tarihi itibarıyla Hindistan vize hizmetleri ikinci bir bildiriye kadar askıya alınmıştır. ifadesine yer verildi.
Hint bir yetkili ise basına yaptığı açıklamada, söz konusu kararı teyit ederken, kararın gerekçesine dair yorum yapmadı.
Hindistanda aranan Halistan hareketinden bir üye daha Kanadada öldürüldüKanada ve Hindistan arasında, Hindistandaki ayrılıkçı Sih örgütü Halistan Kurtuluş Gücünün (KLF) yöneticisi Hardeep Singh Nijjarın Kanadada öldürülmesinin ardından çıkan anlaşmazlık devam ederken, KLFden Sukhdool Singh de Kanadada çeteler arası olaylarda öldürüldü.
Hindustan Timesın haberine göre, 2017de sahte belgelerle Hindistandan Kanadaya kaçan Sukhdool Singh, Hindistanın yayımladığı terörist isimlerinin olduğu listede yer alıyordu.
Sukha Duneke olarak da bilinen Singhin, Kanadada çeteler arası olaylarda öldürüldüğü belirtildi.
Singh hakkında Hindistanda çeşitli suçlamalarla 7 dava bulunuyordu.
Sukhdool Singh olayının, Hardeep Singh Nijjarın Kanadada öldürülmesinin ardından çıkan anlaşmazlık sonrasında gelişmesi basında dikkati çekti.
Kanadadan Hindistandaki diplomatlarına ilişkin açıklamaKanada Dışişleri Bakanlığından, The National Posta, Hindistandaki Kanadalı diplomatlarına ilişkin yazılı açıklama yapıldı.
Açıklamada, iki ülke arasındaki anlaşmazlığa atıfta bulunularak, Hindistandaki bazı diplomatların çeşitli sosyal medya platformlarında tehditler aldığı belirtildi.
Durumun değerlendirildiği kaydedilen açıklamada, Bunun sonucunda, Hindistandaki personelin varlığının geçici olarak düzenlenmesine karar verildi. Tüm konumlarda, iş ve operasyonel devamlılığın sağlanması için diplomatlar ve yerel bağlantılı personel bulunuyor. ifadesi yer aldı.
Nijjarın öldürülmesi ve Trudeaunun iddialarıHindistan tarafından yayımlanan 40 teröristin isminin olduğu listede yer alan ayrılıkçı Sih örgütü KLFnin yöneticisi Nijjar, 18 Haziranda Kanadada vurularak öldürülmüştü.
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, yaptığı açıklamada, Nijjarın öldürülmesinin arkasında Yeni Delhi hükümetinin olduğunu iddia etmişti.
İki ülke dün, çıkan anlaşmazlık sonrasında karşılıklı olarak üst düzey diplomatlarını sınır dışı etme kararı almıştı.
Hindistan Ulusal Soruşturma Ajansınca (NIA), 2022de, Pencapın Jalandhar şehrinde Hindu bir din adamını öldürmekten aranan Nijjar, Hint devletine karşı KLF üyelerini eğitmek, finansal destek sağlamak, komplo kurmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek gibi suçlamalarla da karşı karşıyaydı.
Halistan Kurtuluş GücüSih ülkesi anlamına gelen Halistan fikrini benimseyen örgüt, 1987den bu yana Hindistanda askeri ve diplomatik hedeflere saldırılar düzenlemenin yanı sıra Romanyanın Yeni Delhi Maslahatgüzarı Liviu Raduyu kaçırmasıyla biliniyor.
Hindistan, örgütün Pakistan destekli olduğunu ve Pakistandan silah yardımı aldığını iddia etse de örgütün İngiltere, İspanya ve Malezyadaki Sih diasporasından bağış topladığı biliniyor.
Örgüt, Hindistanın Pencap eyaleti dışında Pakistanın Pencap, Hayber Pahtunhva, Sindh, Belucistan ve Keşmir bölgelerinin de tamamını veya bir kısmını Halistan olarak görüyor.
KLF, Hindistan tarafından terör örgütü olarak tanımlanıyor.

Son güncelleme: 13:45 21.09.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı