• Turkhane Logo

Hindistan gelecek hafta Çin'i tahtından indiriyor

BM, Hindistan'ın

08:47 25 Nisan 2023 Salı
Hindistan gelecek hafta Çin'i tahtından indiriyor
BM, Hindistan'ın

Birleşmiş Milletler (BM), Hindistan nüfusunun Çin nüfusunu gelecek hafta geride bırakacağını açıkladı. Nüfusu hemen hemen 1 milyar 430 milyon kişiye ulaşacak olan Hindistan, böylece dünyanın en kalabalık ülkesi unvanına kavuşmuş olacak.

Pazartesi günü BM Ekonomik ve Sosyal İşler Departmanı tarafından yapılan açıklamada, Hindistanın nüfusunun, bu ayın sonunda, 1 milyar 425 milyon 775 bin 850 kişiye ulaşması beklenmektedir. Böylece Hindistan nüfusu, Çin nüfusunu yakalamış ve ardından geçmiş olacaktır denildi. BMnin her yıl yayınladığı Dünya Nüfus Durumu raporunda, söz konusu kilometre taşına, 2023 yılının ortasında ulaşılacağı belirtilmişti.

Hindistanın Çini nüfus açısından geride bırakmasının arka planında, hem kendi nüfusunun hızlı bir artış göstermesi, hem de Çinin nüfusunun geçen yıl düşüşe geçmiş olması yatıyor. Çinin nüfusundaki düşüşün, onlarca yıl boyunca sıkı bir biçimde uygulanan tek çocuk politikasıyla bağlantılı olduğu belirtiliyor. Söz konusu politikanın uygulanmasına, 2016 yılında son verilmişti. Ek olarak, Çinde doğum oranlarının, hayat pahalılığının artması nedeniyle giderek daha fazla kadının iş hayatına dahil olması nedeniyle düştüğü belirtiliyor.

Çin, 5inci yüzyılda Roma İmparatorluğunun çöküşünden bu yana, dünyanın en kalabalık ülkesi olarak nitelendiriliyordu. Çinin nüfus düşüşünün gelecekte de sürmesi ve içinde bulunduğumuz yüzyılın sonuna kadar yaklaşık bir milyar kişiye ulaşması bekleniyor.
Hindistan nüfusunun ise, BM tahminlerine göre, gelecek yıllarda tutarlı bir biçimde artması bekleniyor. Hindistan, giderek artan nüfusun ihtiyaç duyduğu elektrik, gıda ve barınma gibi sorunlarla karşı karşıya. Hâlihazırda birçok metropolde su sıkıntısı, hava ve su kirliliği ve gecekondulaşma gibi sorunlar mevcut.

Öte yandan hem Hindistan hem de Çinin nüfuslarının giderek yaşlanması da dikkat çekiyor. Pekin, geçen hafta, nüfusun giderek yaşlanmasına karşılık vermek ve üç çocuk doğum politikasını desteklemek ve bu konuda gerekli önlemleri almak bağlamında bir ulusal stratejiye sahip olduklarını açıklamıştı.

Son güncelleme: 08:47 25.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı