• Turkhane Logo

Haşim Taçi savaş suçları davası nedeniyle Lahey'de yargılanacak

Eski Kosova gerilla lideri ve Cumhurbaşkanı Haşim Taçi hakkındaki savaş suçları davası nedeniyle bugün hakim karşısına çıkacak.

09:11 03 Nisan 2023 Pazartesi
Haşim Taçi savaş suçları davası nedeniyle Lahey'de yargılanacak
Eski Kosova gerilla lideri ve Cumhurbaşkanı Haşim Taçi hakkındaki savaş suçları davası nedeniyle bugün hakim karşısına çıkacak.

Taçi 1998-99da Sırp yönetimine karşı mücadeleye liderlik ettiği için bir kahraman olarak görülse de, bu ihtilaf sırasında savaş suçu işlediği iddiası mevcut.

Bu nedenle Laheyde kurulan özel Kosova mahkemesinde pazartesi günü yargılanmaya başlayacak.

Taçi, Kasım 2020deki ayaklanma sırasında insanların zorla alıkonmaları ve kaybedilmeleri başta olmak üzere işkence ve cinayet dahil 10 savaş suçu ve insanlığa karşı suçla itham edilmişti.

Eski Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi, Laheydeki mahkemede savaş suçu iddialarını reddetti
Bunun üzerine 54 yaşındaki siyasetçi cumhurbaşkanlığından istifa etti ve Laheyde gözaltına alındı.


Taçinin iki eski parlamento sözcüsü de dahil olmak üzere eski Kosova Kurtuluş Ordusunda (KLA) yer almış en yakın yardımcılarından üçü aynı suçlamalarla karşı karşıya.

Bu dört kişi, Kosovadaki azınlık Sırp sivillere düzenlenen saldırıların yanı sıra Kosovalı Arnavut muhaliflere yönelik de yaygın veya sistematik saldırılara katılmakla suçlanıyor.

Sırp kuvvetleri NATO bombardımanı altında Kosovadan çekilirken, Taçi o günlerde gerilla üniformasını çıkarıp takım elbise giymiş ve siyasete adım atmıştı. Kosova 2008de bağımsızlığını ilan ettiğinde başbakan oldu ve daha sonra 2016da da cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturdu.

Laheydeki duruşma öncesinde, Kosovanın her yerinde Taçi ve arkadaşları için Savaşın ve Barışın Kahramanları yazılı fotoğraflar bulunan reklam panoları boy gösterdi.

Savaş gazileri ve diğer Kosovalı milliyetçi gruplar da sanıkları desteklemek için bir protesto gösterisi hazırlığı yapıyorlar.

Miloseviçde burada yargılanmış ve mahkum edilmişti
Her ne kadar Laheydeki Taçi için kurulan mahkeme Birleşmiş Milletlerin Eski Yugoslavya Mahkemesinden ayrı olarak kurulmuş olsa da, Sırp lider Slobodan Miloseviçi de bu şehirde yargılanmıştı. Ancak 2006 yılında bir karara varılmadan öldü.
Dönemin genelkurmay başkanı Nebojsa Pavkoviç ve başbakan yardımcısı Nikola Sainoviç de dahil olmak üzere bazı üst düzey Sırp yetkililer, Kosovada işlenen savaş suçları nedeniyle uzun hapis cezalarına çarptırıldı.

Sırplar hala tanımıyor
Çatışma, NATOnun Sırp güçlerine yönelik hava saldırıları ve Kosovanın on yıl sonra bağımsızlığını ilan etmesiyle sona erdiyse de Sırbistan hala Kosovayı tanımayı reddediyor ve Sırbistanın bir eyaleti olmaya devam ettiği ileri sürülüyor.

Kosova, Taçi ve arkadaşları için hem Kosovalı hem de yabancı avukatlara ödeme yapabilmek adına özel bir yasa bile çıkardı ve şimdiye kadar bu savunma fonuna 17,4 milyon dolar aktarıldı.

Taçinin savunma ekibinde yer alan Amerikalı avukat Gregory Kehoe, savcılara kanıtları sunmaları için iki yıl süre verileceğini söyledi.

Son güncelleme: 09:11 03.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı