• Turkhane Logo

Haşim Taçi Lahey'de gözaltına alındı

Hollanda'nın Lahey kentindeki Kosova Özel Savcılığı, eski Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi'nin görevinden istifa etmesinin ardından Lahey'e getirilerek gözaltına alındığını açıkladı.

11:45 06 Kasım 2020 Cuma
Haşim Taçi Lahey'de gözaltına alındı
Hollanda'nın Lahey kentindeki Kosova Özel Savcılığı, eski Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi'nin görevinden istifa etmesinin ardından Lahey'e getirilerek gözaltına alındığını açıkladı.

Kosova Özel Savcılığından yapılan açıklamada, aralarında istifa eden Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçinin de bulunduğu eski Meclis Başkanı Kadri Veseli, Kurtuluş Ordusunun (UÇK) eski komutanlarından Recep Selimi ve eski Kosova Meclis Başkanı ve Kosova UÇK eski sözcüsü Yakup Krasniçi gibi üst düzey yetkililerin Lahey’deki tutukevine yerleştirildikleri belirtildi.

UÇKnin eski isimleri hakkında iddianameler hazırlanmıştı
Thaçi, Laheydeki Kosova Özel Savcılığının hazırladığı savaş suçları iddianamesinin mahkeme tarafından kabul edilmesi üzerine görevinden istifa ettiğini duyurmuştu.
Krasniçi, Kosova Özel Savcılığı, AB Kosova Misyonu (EULEX) ve Kosova Polisi iş birliğinde düzenlenen operasyonda 4 Kasımda gözaltına alınmıştı.
Öte yandan, Laheydeki Kosova Özel Savcılığı UÇKnin eski komutanlarından Recep Selimi hakkında da iddianame hazırlandığını açıklamıştı.
Laheydeki özel savcılık, Thaçi ve eski Meclis Başkanı Veseli hakkında Kosovadaki savaşta (1998-1999) insanlığa karşı suç ve savaş suçu işledikleri gerekçesiyle 24 Haziranda iddianame hazırlamış ve yetkili özel mahkemeye sunmuştu.
İddianamede adı geçen kişilerin, 100 kişinin ölümünden sorumlu oldukları öne sürülürken şüphelilerin cinayet, sürgün ve işkence gibi savaş suçlarıyla da itham edildikleri bildirilmişti.
Kosova Özel Savcılığı ve Odaları
Kosova Özel Odaları ve Özel Savcılığı olarak da anılan özel mahkeme ve bünyesindeki özel savcılık, 2011de kuruldu.
1998-2000 yıllarında bölgede işlendiği öne sürülen savaş suçlarını araştırmak ve yargılamak amacıyla oluşturulan bu yargı organı, uluslararası hakim ve savcılardan oluşuyor.
Hollandanın Lahey kentindeki özel savcılık, 2019un başından beri onlarca eski Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) mensubunu ifade vermek üzere davet etmişti.
Mahkeme, 2019da şüpheli sıfatıyla ifade vermeye Kosovanın eski başbakanlarından Ramush Haradinajı da çağırmış, Haradinaj bunun ardından görevinden istifa etmişti.

Son güncelleme: 11:45 06.11.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı