• Turkhane Logo

Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay istifa etti

Harvard'da ifade özgürlüğünü savunduğu için 'antisemitzm' ile suçlanarak özellikle Cumhuriyetçi senatörler tarafından istifaya zorlanan rektör Claudine Gay, istifasını açıkladı.

00:37 03 Ocak 2024 Çarşamba
Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay istifa etti
Harvard'da ifade özgürlüğünü savunduğu için 'antisemitzm' ile suçlanarak özellikle Cumhuriyetçi senatörler tarafından istifaya zorlanan rektör Claudine Gay, istifasını açıkladı.

ABD Kongresinde kampüste antisemitizm ve ifade özgürlüğü ile ilgili verdiği ifade sonrası istifa çağrıları yapılan Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay, bugün görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Gay, istifa mektubunda, “Kimliğimin temelini oluşturan iki sağlam değer, nefretle yüzleşme ve akademik titizliği yüceltmeye olan bağlılığıma şüphe düşürülmesi üzüntü vericiydi. Irksal garezle körüklenen kişisel saldırı ve tehditlere maruz kalmak korkutucuydu” dedi.

VOA Türkçenin haberine göre Harvardın akademik kadrosuna dönecek olan Gay, “İstifa etmemin, Harvardın çıkarları açısından en iyisinin olacağı netleşti. Böylelikle camiamız bu olağanüstü zorluğun üstesinden gelebilir” ifadelerini kullandı.

Harvard Üniversitesi’nin öğrenci gazetesi Crimson, Gaydan boşalan rektörlük koltuğuna vekaleten okulun 1976 yılı mezunlarından, Dekan Alan M. Garberın oturacağını yazdı.

Harvardın ilk siyah rektörü olan Claudine Gay, altı ay iki gün süren rektörlüğüyle üniversite tarihinin en kısa süre görevde kalan rektörü oldu. ABD Kongresindeki antisemitizm oturumunda kampüsteki Yahudi düşmanlığına yeterince yanıt veremediği için eleştirilen Pennsylvania Üniversitesi Rektörü Liz Magill de geçen ay istifa etmişti.
Ne olmuştu?

Gay, Magill ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Rektörü Sally Kornbluth, 5 Aralıkta Temsilciler Meclisinde üniversite kampüslerinde Ekim ayında patlak veren İsrail-Hamas çatışmaları sonrasında antisemitizm oturumunda ifade vermişti.

Üç rektör de oturum sırasında, Cumhuriyetçi Partili Temsilciler Meclisi Üyesi Elise Stefanikin Yahudilerin soykırımı çağrılarının üniversitelerin zorbalık ve tacizle ilgili davranış ilkelerini ihlal edip etmediği sorusuna net “evet” ya da “hayır” yanıtı vermeyi reddetmiş; bunun yerine Yahudi karşıtı söylemleri ifade özgürlüğüyle dengelemek durumunda olduklarını kaydetmişti.

70den fazla Kongre üyesi, Harvard ve Pennsylvania Üniversiteleri ile MITnin yönetim kurullarına yazdıkları mektupta, rektörlerin Kongrede verdikleri ifadelerden tatmin olmadıkları gerekçesiyle rektörleri görevden almaları çağrısında bulunmuştu.

Ancak Rektör Claudine Gay, Harvarddaki meslektaşlarından destek görmüş ve birkaç yüz öğretim üyesi, geçen ay imzaladıkları dilekçede okul yönetime, Kongre ifadesinden ötürü Gayi görevden uzaklaştırma yönündeki siyasi baskıya boyun eğmeme çağrısı yapmıştı.

Harvard Üniversitesi Rektörü Gayin akademik kariyeri, Kongredeki oturum sonrasında muhafazakar aktivistler tarafından mercek altına alınmış ve Gay, intihal suçlamalarıyla da karşı karşıya kalmıştı.
PENSİLVANYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ İSTİFA ETMİŞTİ

İsraile tepki gösterilerinde ifade özgürlüğünü savunan Pensilvanya Üniversitesi Rektörü Magill, eleştirilerin ve baskıların ardından istifa etmişti.

Son güncelleme: 00:37 03.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı