• Turkhane Logo

Hapisten Cumhurbaşkanlığına: Kırgızistan’da Caparov kazandı

Kırgızistan'daki seçime katılım oranının yüzde 38,63 olarak gerçekleşirken, resmi olmayan sonuçlara göre cumhurbaşkanlığı seçimini oyların yüzde 79,24 alan Caparov kazandı.

09:35 11 Ocak 2021 Pazartesi
Hapisten Cumhurbaşkanlığına: Kırgızistan’da Caparov kazandı
Kırgızistan'daki seçime katılım oranının yüzde 38,63 olarak gerçekleşirken, resmi olmayan sonuçlara göre cumhurbaşkanlığı seçimini oyların yüzde 79,24 alan Caparov kazandı.



Kırgızistan’da Ekim ayının başında seçimlerin iptal edilmesi ve başbakan ile kabine üyelerinin görevden alınmasının ardından OHAL ilan edilmişti. Ülkede 17 adayın yarıştığı erken seçimleri, geçici olarak Cumhurbaşkanlığı yapan Sadır Caparov, oyların büyük çoğunluğunu alarak kazandı. Merkez Seçim Komisyonu, çıkan olayların ardından 4 Ekim’de yapılan parlamento seçim sonuçlarını iptal etmiş, erken cumhurbaşkanlığı seçimleri ve ülkenin yönetim sistemini belirleyecek referandumun yapılmasını kararlaştırmıştı.

Kırgızistan’da halk cumhurbaşkanlığı seçimi için 3 milyon 563 bin 374 seçmen bulunuyor. Merkez Seçim Komisyonu, erken cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yerel saatle 21.40 itibarıyla toplam 2 bin 474 sandıktan yüzde 96,32’sinin açılmasıyla alınan verileri paylaştı. Açıklanan verilere göre, seçimlere katılım oranının yüzde 38,63 olarak gerçekleşirken, resmi olmayan sonuçlara göre cumhurbaşkanlığı seçimini oyların yüzde 79,24 alan Caparov kazandı.

 
Referanduma katılım oranı ise yüzde 38,34 oranında oldu. Referandumda kullanılan oyların yüzde 95,76’sının sayılması ile seçmenlerin yüzde 81,29’dan fazlası başkanlık sistemine “evet” dedi. Seçmenlerin yüzde 10,85’i ise başkanlık sistemine “hayır” derken, seçmenlerin yüzde 4,43’ü ise her iki sisteme karşı oy kullandı.

TÜRKİYE’DEN ‘TOPLUMSAL UZLAŞI’ VURGUSU

Dışişleri Bakanlığı, Kırgız Cumhuriyeti’nde düzenlenen erken Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve halkoylamasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve halkoylaması sonuçlarının dost ve kardeş Kırgızistan için hayırlı olmasını diliyoruz. Türkiye, Kırgızistan’daki demokratik sürecin kapsayıcılık ve toplumsal uzlaşı temelinde neticelendirilmesi yönünde atılacak adımları destekleyecektir” denildi.

CAPAROV CEZAEVİNDEN ÇIKTI

Kırgızistan’da 4 Ekim’de yapılan parlamento seçimlerinin ardından başlayan gösteriler büyümüş, parlamento ve hükümet binaları işgal edilmişti. Olaylarda aralarında 2017’de “valiyi rehin almak ve bölgede durumu istikrarsızlaştırmakla” suçlanarak, 11 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan mevcut cumhurbaşkanı adayı Caparov’un da bulunduğu bir takım muhalif lider cezaevinden çıkarılmıştı. Caparov, olaylar gölgesinde görevinden istifa eden başbakanın yerine getirilmiş, daha sonra 15 Ekim’de görevinden istifa eden Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’un yetkilerini devralmıştı.

Son güncelleme: 09:35 11.01.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı