• Turkhane Logo

Hamas lideri Haniye: Ateşkes anlaşmasına yakınız

Hamas lideri İsmail Haniye, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada Hamas'ın İsrail ile "ateşkes anlaşmasına varmaya yakın olduğunu" söyledi.

09:50 21 Kasım 2023 Salı
Hamas lideri Haniye: Ateşkes anlaşmasına yakınız
Hamas lideri İsmail Haniye, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada Hamas'ın İsrail ile "ateşkes anlaşmasına varmaya yakın olduğunu" söyledi.





Haniye, “Hareket Katar’daki kardeşlerine ve arabuluculara cevabını iletti ve ateşkes anlaşmasına varmaya yakınız” dedi. Haniye olası anlaşma hakkında daha fazla ayrıntı vermedi.



Hamas’ın açıklaması Beyaz Saray’dan gelen benzer iddiaları destekliyor. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, Pazartesi günü yaptığı açıklamada müzakerecilerin Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması konusunda “sona yaklaştıklarını” söylemiş ama anlaşmanın ayrıntıları hakkında bilgi vermekten kaçınmıştı:



“Herkesin rakamlarla ve bu rakamların kim olacağıyla ilgilendiğini biliyorum. Bu konuda her iki tarafla da gerçek zamanlı olarak çalışıyoruz. Bu nedenle, havuzun neye benzeyeceği konusunda spekülasyon yapmamamın daha iyi olacağını düşünüyorum. Açıkçası, rehin tutulduklarını bildiğimiz Amerikan vatandaşlarına lazer gibi odaklanmış durumdayız ve hepsinin çıkmasını istiyoruz, herkes şimdi çıkmalı.”



Katar’ın arabuluculuğunda ABD, İsrail ve Hamas arasında haftalardır süren müzakerelerde İsrail hapishanelerindeki bazı Filistinli mahkumlar karşılığında bazı rehinelerin serbest bırakılması ve çatışmalara geçici bir ara verilmesi masada.



Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Gazze’de öldürülen sivillerin sayısının 2017’den bu yana herhangi bir çatışmaya kıyasla “benzersiz ve eşi benzeri görülmemiş” olduğunu söyledi:



“Açık olan şu ki, birkaç hafta içinde binlerce çocuk öldürüldü. Önemli olan da bu. Genel sekreter olduğumdan bu yana hiçbir çatışmada eşi ve benzeri görülmemiş bir sivil ölümüne tanık oluyoruz”



Gazze’deki savaşın sona ermesine ilişkin vizyonu sorulduğunda Guterres, Gazze Şeridi’nde bir BM himayesi olasılığını reddetti ve nihayetinde iki devletli bir çözüme götürecek “çok paydaşlı bir yaklaşım” çağrısında bulundu.



Batı Şeria’daki Filistin Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, 7 Ekim’den bu yana en az 12.700 Filistinli İsrail saldırıları sonucu hayatını kaybetti. Ölenlerin en az 5,350’sinin çocuk olduğu belirtildi.



İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun dış politika danışmanı Ophir Falk, CNN’e yaptığı açıklamada İsrail’in Gazze’nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesine açtığı ateşin orantılı ve “uluslararası hukuka tamamen uygun” olduğunu, İsrail’in hastaneden açılan ateşe karşılık verdiğini söyledi. Saldırı sonrasında on iki kişi hayatını kaybetmişti.



Bu arada İsrail Eski Başbakanı Ehud Barak, İsrail’in Gazze’deki El Şifa Hastanesi’nin altında bulduğunu açıkladığı tünelin “onlarca yıl önce İsrail tarafından inşa edilen sığınaklar” olduğunu söyledi. CNN’den Christiane Amanpour’a konuşan Barak, bulunan birkaç tünelin de sbir tür birleşim noktasının da bu sistemin bir parçası olduğunu açıkladı.



Dünya Sağlık Örgütü, Al-Shifa Hastanesinde bulunan 33 prematüre bebekten 28’inin Mısır’a tahliye edildiğini açıkladı. DSÖ’nün Kıdemli Acil Durum Sorumlusu Rob Holden, 33 yenidoğan bebekten ikisinin hafta sonu öldüğünü, diğer üç bebeğin ise ailelerine kavuştuğunu açıkladı.

Son güncelleme: 09:50 21.11.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı