• Turkhane Logo

Hamas 'anlaşma' iddiasını yalanladı: 'Gazze'yi terk etmeyeceğiz'

Hamas'ın Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rişk,

12:12 24 Mart 2024 Pazar
Hamas 'anlaşma' iddiasını yalanladı: 'Gazze'yi terk etmeyeceğiz'
Hamas'ın Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rişk,

Filistinli bir kaynak, Hamas hareketinin İsrailin esir değişimi ve Gazzede ateşkes teklifine verdiği tepkiyi olumsuz bulduğunu, herhangi bir anlaşmaya varılmasını engellemeyi ve müzakereleri aksatmayı amaçladığını belirtti. Adını açıklamak istemeyen Filistinli bir kaynak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrailin tepkisi, savaşı durdurmayı ve Gazze Şeridinden çekilmeyi reddediyor. Yerinden edilenlerin geri dönüşüne ilişkin de koşullar dayatıyor. Bu, Hamas ve Filistinli gruplar tarafından reddediliyor dedi.

Gazete Duvarda yer alan habere göre İsrailin vereceği tepkinin Hamas tarafından kabul edilmeyeceğinin gayet farkında olduğunu aktaran kaynak, İsrailin, anlaşmanın önünde pek çok engel oluşturduğunu belirterek, İsrail-Hamas arasında dolaylı müzakerelerin devam ettiğine dikkati çekti.
HAMASTAN İSRAİL BASININ İDDİASINA YALANLAMAÖte yandan Hamasın Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rişk, İsrail basının ortaya attığı ABDnin Hamasın lider kadrosu Gazzeyi terk ederse öldürülmeyecekleri teklifini Tel Avivin kabul ettiği iddiasını ucuz propaganda diye niteleyerek İsrailin Gazzeden ayrılacağını belirtti.

Hamas hareketinin Telegram hesabından yayınladığı yazılı açıklamada; Rişk, ABDnin Hamas liderliği Gazzeden ayrılırsa öldürülmeyeceği önerisini Tel Avivin kabul ettiğini, Hamasın yanıtının beklendiğini ileri süren İsrail basınındaki haberleri yalanladı. İsrail basınındaki Hamas liderliğinin Gazzeden çıkarlarsa öldürülmeyeceği yönündeki haberleri ucuz propaganda diye tanımlayan Rişk, Hamas liderliği halkıyla birlikte toprağına dirençle bağlı; ya zafer ya şehadet. Suçlu düşmanın liderleriyse bu toprağı (Gazzeyi) terk edecek olanlar ifadelerine yer verdi.
İSRAİL ORDUSU GAZZEDEN ÇEKİLECEKİsrail basını, Gazzede ateşkes ve karşılıklı esir takasına ilişkin Dohada devam eden müzakerelerde taraflar arasındaki görüş ayrılığının sürdüğünü ABDnin yeni teklifini Tel Avivin kabul ettiği Hamasın yanıtının beklendiği ileri sürmüştü.
İsrail devlet televizyonu KANa konuşan bir İsrailli yetkili, taraflar arasında, Filistinlilerin Gazze Şeridinin kuzeyine dönmesi, karşılıklı esir takasında bırakılacakların kimliği ve sayısı, İsrail ordusunun Gazzeden çekilmesi, savaşın sonlanması başlıklarında görüş ayrılıklarının sürdüğünü belirtmişti. Yetkili, ABDnin bir teklif ortaya attığını, İsrailin de bunu kabul ettiği ancak Hamasın yanıtının beklendiğini iddia etmişti.
Teklifte, İsrailin Hamas liderlerini Gazze dışına çıkarlarsa öldürmeyeceği, Gazze Şeridinin silahsızlandırılacağı ve Gazze Şeridindeki İsrailli esirlerin serbest bırakılacağı, Bu planın sonunda da İsrail ordusunun Gazzeden çekileceği öne sürülmüştü.
ÖLÜ SAYISI 32 BİNİ AŞTI İsrailin 7 Ekimden bu yana Gazze Şeridine düzenlediği saldırılarda en az 14 bini çocuk, 9 bin 220si kadın olmak üzere 32 bin 142 Filistinli öldürüldü, 74 bin 412 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.
Mossad Başkanı David Barnea liderliğindeki İsrail heyeti, esirlerin serbest bırakılmasına ilişkin müzakerelerin yeni turu için 19 Martta Katarın başkenti Dohaya gitmişti. İsrail basını, Mossad Başkanı liderliğindeki İsrail heyetinin Dohaya ulaşmasıyla birlikte Hamas ile Tel Aviv arasında esir takası müzakerelerinin resmen başladığını duyurmuştu.
İsrail heyetinde, İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Direktörü Ronen Bar ve İsrail ordusunda kaçırılan ve kayıp kişiler dosyasının sorumlusu Nitzan Alonun de yer aldığı belirtilmişti. Haaretz gazetesi, İsrailin ateşkes ve esir takasına ilişkin müzakereleri arabulucular olmaksızın doğrudan Hamasın Gazzedeki lideri Yahya Sinvar ile yapacağını öne sürmüştü.
İsrailin Kanal 12 televizyonunun haberinde, müzakerelerin yaklaşık iki hafta sürebileceği kaydedilmişti. İsrail basınında Tel Aviv heyetine başkanlık eden Mossad Başkanı David Barneanın aynı gün ülkesine döndüğü haberleri yer almıştı.

Son güncelleme: 12:12 24.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı