• Turkhane Logo

Hamaney’den ilk yorum: ABD’nin yüzüne tokadı indirdik

İran'ın dini lideri Hamaney Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ölümünün 'direnişe yol açtığını' söyledi; İran’ın, Irak’taki ABD üslerini füzeyle vurmasıyla ilgiliyse "yüzlerine tokadı indirdik" dedi.

14:25 08 Ocak 2020 Çarşamba
Hamaney’den ilk yorum: ABD’nin yüzüne tokadı indirdik
İran'ın dini lideri Hamaney Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ölümünün 'direnişe yol açtığını' söyledi; İran’ın, Irak’taki ABD üslerini füzeyle vurmasıyla ilgiliyse "yüzlerine tokadı indirdik" dedi.


İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney,  ‘manevi oğlu’ olarak tanınan İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesi sonrası ilk kez konuştu. İran’ın, Irak’taki ABD üslerini füzeyle vurmasıyla ilgili, “Dün gece ABD’ye atılmış bir tokattı,” diyen Hamaney, Amerikan askerlerinin bölgeyi terk etmesi gerektiğini söyledi.

Şiilerin kutsal kenti Kum’da, Şah rejiminin 1978’de yaptığı bir katliamla ilgili bir anma töreninde konuşan Hamaney, “ABD İran’ın düşmanıdır,” ifadelerini kullandı. Hamaney, bölgedeki Amerikan varlığını bir ‘yolsuzluk kaynağı’ olarak niteleyip Amerikan askerlerinin Ortadoğu’dan çekilmesi gerektiğini ekledi. Hamaney, gelinen noktada Washington’la nükleer görüşmeleri yeniden başlatmanın Amerikan hakimiyetinin önünü açacağı uyarısında da bulundu.


‘SÜLEYMANİ BİLGE BİR ADAMDI’

General Süleymani hakkında, “Onun şahsiyetine ilişkin çok şey söylendi. Bizim dostumuz olan bu cesur ve cömert adam şu anda cennette bulunmakta,” diyen Hamaney şöyle devam etti:

“Öncelikle şehit Süleymani cesur bir adamdı fakat aynı zamanda bilgiliydi. İnsiyatif alan bir insandı. Attığı her adımın arkasında bilgelik, mantık vardı. Siyasi alanda da böyleydi. (…) Askeri güç gerekmediğinde, askeri güç kullanmazdı. Kendisi tehlikede olsa bile, çalışma arkadaşlarının hayatını korumada çok dikkatliydi. İran’daki faaliyetlerine baktığımızda, taraflı değildi, ama devrimin savunucuydu. Devrimi savunmak kırmızı çizgisiydi.”

“Onun şehitliğinin yol açtıkları karşısında eğiliyorum. Onun şehit olması bu direnişi sağladı. Süleymani’nin şehitliği, dünyaya devrimimizin canlılığını gösterdi.”

“DÜNYANIN GİDİŞATI DEĞİŞTİ”

İran’ın Irak’taki Amerikan üslerini füzeyle vurmasını “yüzlerine tokadı indirdik” şeklinde nitelendiren Hamaney, “ABD’nin yozlaşmış rejiminin bölgedeki varlığı sona ermeli,” dedi. Hamaney, sözlerine şöyle davam etti:

“Bugün de gördüğümüz gibi büyük bir şey yaşandı aslında bu bir devrim gibi nitelendirilebilir. Dünyayı sarstı tarihi değiştirdi diyebiliriz. Dünyanın gidişatı etkilendi, büyük değişimler gerçekleşecek. Aslında her şeyin gözlerimizin önünde gerçekleşti. Allah’ın yardımı ile birlikte bu büyük gücü harekete geçirmeliyiz.”

“ABD, Irak’ı Suudi Arabistan rejimine dönüştürmeye çalışıyor, Irak’ı sağılacak ineğe çevirmeye çalışıyor. Irak’taki liderler buna direndi, Kasım Süleymani danışmanlık yaparak bu amaca hizmet etti. Hizbullah’tan kurtulmak istediler, ki o Lübnan’ın İsrail’den bağımsızlığı için en önemli hareket.”

Son güncelleme: 14:25 08.01.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı