• Turkhane Logo

Güvenli Bölge için 25 milyon dolarlık bütçe tasarısına onay

Güvenli Bölge’ye 25 milyon dolarlık fon öngören bütçe tasarısı Senato Tahsisat Komitesi’nden geçti.

10:25 03 Ekim 2019 Perşembe
Güvenli Bölge için 25 milyon dolarlık bütçe tasarısına onay
Güvenli Bölge’ye 25 milyon dolarlık fon öngören bütçe tasarısı Senato Tahsisat Komitesi’nden geçti.



ABD Senatosu, Suriye’de oluşturulması planlanan güvenli bölge için 2020 yılı Dış İlişkiler Bütçesi’nden 25 milyon dolarlık fon ayrılmasını teklif etti. Tasarı oy birliğiyle komiteden geçti.

Senato Tahsisat Komitesi tarafından hazırlanan bütçe teklifinde Suriye için 2020 yılında yaklaşık 130 milyon dolar harcanması ön görüldü. Bu paranın 25 milyon dolarlık kısmı için, “Kurulması halinde, güvenli bölgede istikrarı sağlama çalışmalarına harcanacaktır” denildi. Fon, uluslararası organizasyonların ve yerel sivil toplum örgütlerinin güvenli bölgeye kısıtsız erişimi şartına bağlandı. Komite, Dışişleri Bakanı’ndan Türk hükümetinden bu konuda işbirliği taahhütünü garanti altına almasını istedi.


YAPTIRIM FAALİYETLERİ İÇİN 1 MİLYAR DOLAR EK BÜTÇE

Taslak kapsamında ayrıca Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan’da, çeşitli ABD vatandaşları ya da yerel elçilik çalışanlarının haksız bir şekilde tutuklanmasına yol açan resmi görevlilerin de yaptırıma tabi tutulması teklifi de yer aldı.

Senato Tahsisat Komitesi, Magnitsky Yasası’nın etkili bir şekilde hayata geçirilmesi için 1 milyar dolar ek bütçe ayırdığı Dış İşleri Bakanlığı Ekonomi ve İş Dünyası Bürosu’ndan bu konuda detaylı raporlama talep etti. Komite, Bakanlık’tan dünyanın herhangi bir yerinde insan haklarını ciddi şekilde ihlal eden devlet görevlilerinin yurt dışındaki mal varlıklarına el koymayı ve bu görevlilere vize yasağı getirmeyi ön gören bu yaptırımların hangi ülkelerde, kimlere ve hangi kriterlerle uygulandığının sürekli olarak kendilerine bildirilmesini istedi.

Komite ayrıca 2020 yılında Rusya’nın bölgedeki etkisini kıracak faaliyetler için 285 milyon dolar bütçe ayrılmasını teklif etti.

SENATO’NUN BÜTÇE TEKLİFİ BEYAZ SARAYINKİNDEN YÜZDE 25 DAHA FAZLA

Senato Tahsisat Komitesi’nin 2020 yılı için teklif ettiği Dış İlişkiler harcama toplamı 55 milyar 158 milyon dolar. Bu tutar Beyaz Saray’ın aynı dönem için ön gördüğü 43 milyar 507 milyon dolarlık bütçeden yaklaşık yüzde 25 daha fazla.

Komite tarafından hazırlanan ABD 2020 Dış İlişkiler Bütçesi’nde Dışişleri Bakanlığı masraflarından farklı ülkelere yapılan dış yardımlara, USIP ve NED gibi düşünce kuruluşlarından Voice of America ve Radio Free Europe gibi medya kurumlarına, diplomasi, kalkınma desteği ve demokratikleşme alanlarında pek çok farklı kalem bulunuyor.

Son güncelleme: 10:25 03.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı