• Turkhane Logo

Guterres'ten AB'ye Gazze konusunda çifte standart uyarısı

AB liderlerine çağrıda bulunan BM Genel Sekreteri, Ukrayna konusunda uluslararası hukuka gösterilen saygının aynısının Gazze'de de sergilenmesini istedi. AB yetkilisi Borrell ise

22:55 21 Mart 2024 Perşembe
Guterres'ten AB'ye Gazze konusunda çifte standart uyarısı
AB liderlerine çağrıda bulunan BM Genel Sekreteri, Ukrayna konusunda uluslararası hukuka gösterilen saygının aynısının Gazze'de de sergilenmesini istedi. AB yetkilisi Borrell ise

DW Türkçede yer alan habere göre Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna ve Gazze konularındaki yaklaşımlar üzerinden Avrupa Birliği (AB) liderlerine çifte standart uyarısında bulundu.

AB liderlerine çağrıda bulunan BM Genel Sekreteri Guterres, uluslararası hukuka Ukrayna konusunda gösterilen saygının aynısının Gazzede de sergilenmesini istedi.

Belçikanın başkenti Brükselde düzenlenen AB liderler zirvesine katılan Guterres, gazetecilere yaptığı açıklamada, Uluslararası insani hukukun temel ilkesi, sivillerin korunmasıdır. Gazzede de Ukraynada da çifte standartlar olmaksızın ilkelere bağlı kalmalıyız dedi.

AB Konseyi Başkanı Charles Michelle düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Guterres, Ukraynada olduğu gibi Gazzedeki sivil can kaybının da kınanması gerektiğini vurguladı.

Guterres, BM Antlaşması ve uluslararası hukukla güvence altına alınan standartlara tüm AB liderlerince saygı gösterilmesi için çağrıda bulundu.

27 üyeli AB, İsrail ve Filistinlilere yaklaşımı konusunda uzun süredir bölünmüş durumda. Hamasın 7 Ekimde İsraile düzenlediği saldırı ve ardından başlayan savaşla birlikte bu farklılıklar daha da su yüzüne çıktı. Ancak şu ana kadar yaklaşık 32 bin kişinin öldürüldüğü Gazzede can kaybı arttıkça ateşkes çağrısı yapan ülkelerin sayısı da yükseliyor.

AB, Gazze konusundaki bölünmüşlüğünün aksine Rusyanın Ukraynaya açtığı savaşı neredeyse blok olarak varoluşsal bir tehdit gibi görüyor. Ukraynaya milyarlarca euro maddi destekte bulunan AB, bu ülkeye silah ve mühimmat da sağlıyor.

Borrell: İsrailin intikam hakkı yok

Michelin başkanlığında düzenlenen AB zirvesinde liderlerin Gazzede ateşkes sağlanması için çağrıda bulunması bekleniyor.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, zirve öncesi yaptığı açıklamada, AB Konseyinin sadece sürdürülebilir bir ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması için çağrıda bulunmayacağını, aynı zamanda Gazzedeki halkın kabul edilemez durumu için büyük bir endişe duyulduğunu göstereceğini belirtti.

Gazzeye daha fazla yardım ulaştırılmasının sağlanması için İsraile çağrıda bulunan ve AB liderlerinin de aynısını yapacağını ümit ettiğini söyleyen Borrell, bölgede yaşanan açlığa dikkat çekti.

AB Konseyinin İsraile bu konuda güçlü bir mesaj vermesini umduğunu belirten Borrell, bu mesajı Blokajı, Gazzeye gıda girişini engellemeyi durdur, sivilleri gözet diye özetledi. Borrell, İsrailin elbette kendini savunma hakkı var. Ama intikam hakkı yok diye konuştu.

Son güncelleme: 22:55 21.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı