• Turkhane Logo

Gürcistan eski Cumhurbaşkanı Saakaşvili Kiev'de gözaltına alındı

Gürcistan'ın eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Kiev'de yaşadığı apartmanın çatısında gözaltına alındı.

15:12 05 Aralık 2017 Salı
Gürcistan eski Cumhurbaşkanı Saakaşvili Kiev'de gözaltına alındı
Gürcistan'ın eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Kiev'de yaşadığı apartmanın çatısında gözaltına alındı.

Gürcistanın eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, bir süredir yolsuzluk karşıtı kampanyalara öncülük ettiği Ukraynanın başkenti Kievdeki evine düzenlenen polis baskınında gözaltına alındı.

Ukrayna basınında, Sakaaşvilinin sekiz katlı binanın çatısına çıkarak buradan sokaktaki destekçilerine seslendiği ve polisleri kendisini öldürmekle tehdit ettiği bilgisi yer aldı. Saakaşvilinin destekçilerinin, çatıdan zorla indirilen Gürcü asıllı siyasetçinin maskeli güvenlik güçleri tarafından polis aracına bindirilmesine engel olmaya çalıştığı görüldü. Destekçiler, aracın olay yerinden ayrılmasını yaklaşık iki saat geciktirse de Saakaşvilinin götürülmesine mâni olamadı.

Ukrayna Gizli Servisi, 49 yaşındaki Saakaşvilinin organize suç örgütlerine yardım suçlamasıyla gözaltına alındığını doğruladı.

Saakaşvili, bir dönem yakın işbirliği içinde olduğu Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenkonun istifa etmesi için düzenlenen protestolara öncülük ediyordu. 2015 yılında Ukrayna vatandaşlığına geçen Saakaşvili, Odessa Valiliği görevine atanmış ancak 2016da bu görevden istifa etmiş ve Yeni Güçler Hareketi Partisini kurarak muhalefete geçmişti.

Vatansız konumunda

Saakaşvili Temmuz ayında ABDde ikamet ettiği sırada Poroşenkonun imzaladığı kararname ile vatandaşlıktan çıkarılmıştı. Eylülde Polonya sınırından yeniden Ukraynaya giren Saakaşvili 17 Ekimden bu yana devam eden yolsuzluk ve Poroşenko karşıtı protestolara öncülük ediyordu. Yasa dışı yolla ülkeye girmekle suçlanan Saakaşvilinin beş yıl hapis cezasına çarptırılabileceği belirtiliyor.

Gürcistan Başsavcılığı da Ukrayna’da hakkında tutuklama kararı bulunan Saakaşvili hakkında soruşturma başlatmış ve yolsuzluk ve görevi suistimal suçlarıyla iadesini talep etmişti. Gürcistan vatandaşlığından da çıkarılan Saakaşvili şu anda vatansız konumunda.

© Deutsche Welle Türkçe

Son güncelleme: 15:12 05.12.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı