• Turkhane Logo

Gürcistan Başbakanı: Mihail Saakaşvili gözaltına alındı

8 yıl sonra ülkesine dönen eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili gözaltına alındı.

21:15 01 Ekim 2021 Cuma
Gürcistan Başbakanı: Mihail Saakaşvili gözaltına alındı
8 yıl sonra ülkesine dönen eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili gözaltına alındı.


Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, 8 yıl sonra ülkesine dönen eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvilinin gözaltına alındığını açıkladı.

AA’nın aktardığına göre, Garibaşvili düzenlediği olağanüstü basın toplantısında, Gürcistanda hakkında gıyabi tutuklama kararı bulunan Saakaşvilinin güvenlik güçlerince gözaltına alındığını bildirdi.


İçişleri Bakanlığının, Saakaşvilinin Ukraynadan Gürcistana gelme planlarıyla ilgili önceden bilgi edindiğini aktaran Garibaşvili “Bu süreç tamamen kontrol altındaydı” dedi.

Eski Cumhurbaşkanına operasyon yapılması için uygun yerin seçildiği ve böylece gözaltına alındığını aktaran Garibaşvili, “O, ceza infaz kurumuna nakledildi” ifadesini kullandı.

HAKKINDA TUTUKLAMA KARARI BULUNUYORDU

Hakkındaki gıyabi tutuklama kararı nedeniyle 8 yıldır yurt dışında bulunan Saakaşvili, bu sabah ülkesine döndüğünü duyurmuştu. Saakaşvili, Facebook hesabından yaptığı görüntülü açıklamada 8 yıl aradan sonra Gürcistana geldiği ve Batumda olduğunu belirtmişti.

Ülkede yarın yerel seçimin düzenleneceğini hatırlatan Saakaşvili, halkı sandık başına gitmeye ve 3 Ekimde de Tiflisin merkezinde toplanarak oylarını korumaya davet etmişti.

PLANLARINI DEĞİŞTİRDİ

Saakaşvili, 27 Eylülde yaptığı açıklamada Gürcistana 2 Ekimde Kiev-Tiflis uçak seferiyle döneceğini açıklamış ve ilgili uçuş biletini de paylaşmıştı.

Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili ise Saakaşvilinin açıklamasıyla ilgili Cevap basit, ona devlet cevap verecek. Saakaşvili topraklarımıza girer girmez, ayak basar basmaz, anında tutuklanacak ve hapse gönderilecek” demişti.

2013TEN BU YANA ÜLKESİNE DÖNEMİYORDU

Gürcistan Savcılığı, 2007de muhaliflerin mitingini dağıtmak, İmedi televizyon kanalının kurucusu Badri Patarkaçişvilinin mal varlığına el koymak, yolsuzluk ve görevi kötüye kullanmak ve bir milletvekilini dövdürmekle suçladığı Saakaşvili hakkında tutuklama kararı çıkarmıştı. Tiflis Şehir Mahkemesi de 2018de Saakaşviliye bir cinayet davasında af yetkisini kötüye kullandığı gerekçesiyle 3 yıl hapis cezası vermişti.

Saakaşvili, 2013te Gürcistanda cumhurbaşkanlığı görev süresinin dolmasının ardından ülkeden ayrılarak ABDye gitmişti.

Daha sonra Ukraynaya giden Saakaşviliye dönemin Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Mayıs 2015te Ukrayna vatandaşlığı vermişti. Saakaşvili, Odessa Valiliği görevine atanmış ama 2016da bu görevden istifa etmişti.

Saakaşvili, 4 Aralık 2015te Gürcistan vatandaşlığından çıkarılmıştı. Ukraynada Yeni Güçler Hareketi Partisini kuran Saakaşvili, muhalefette yer alıyordu.

26 Temmuz 2017de de Ukrayna vatandaşlığından çıkarılan Saakaşviliye, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy geçen yıl yeniden Ukrayna vatandaşlığı vermişti.

Saakaşvili, 2020den bu yana Ukrayna Milli Reform İcra Komitesi Başkanı olarak görev yapıyor.

Son güncelleme: 21:15 01.10.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı