• Turkhane Logo

Güney Kore bodrum katı daireleri yasaklıyor

Güney Kore’nin başkenti Seul’de üç kişinin selde hayatını kaybetmesinin ardından bodrum katı kademeli olarak yasaklanıyor.

11:29 11 Ağustos 2022 Perşembe
Güney Kore bodrum katı daireleri yasaklıyor
Güney Kore’nin başkenti Seul’de üç kişinin selde hayatını kaybetmesinin ardından bodrum katı kademeli olarak yasaklanıyor.


Seul’de artık bu bodrum katı dairelerin inşasına izin verilmeyecek ve mevcut daireler kademeli olarak dönüştürülecek.

Karar şehirde son 80 yılın en yüksek yağışının ardından oluşan sel baskınında en az 11 kişinin ölü ya da kayıp olarak bildirilmesi sonrası alındı.


Pazartesi gecesi 40’lı yaşlarındaki iki kız kardeş ve 13 yaşında bir çocuk su basan bodrum kartında evlerinde ölü bulundu.

Yaşanan trajedinin ardından dikkatler yeniden gelir eşitsizliği ve bodrum katında yaşamanın tehlikelerine yöneldi.

Banjiha adı verilen bu evler düşük kiraları ve kötü yaşam koşullarıyla biliniyor.

BBC’nin aktardığına göre hükümetle eksi 1 ve yarı bodrum katların inşasını tamamen yasaklayacak şekilde yasaların revize edilmesi için görüşülecek.

Bu tür dailerin sahiplerine barınma amacı dışında depo ya da park yeri gibi alanlara dönüştürmeleri için 20 sene tanınacak. Bu sırada yetkililer ayrıca mevcut Banjiha kiracılarının toplu konutlara taşınması için destekte bulunacak.

***

Bong Joon-ho’nun yönettiği 2019 yapımı ‘Parazit’ filminde düşük gelirli bir aile Seul’de bodrum katında yaşıyordu. Film sayesinde bu sorun dünyanın da dikkatini çekmişti.

Oscar kazanmasının ardından şehir yönetimi 1500 haneye taşam koşullarını düzeltmesi için finansal destek sağlayacağını duyurmuştu.

2020 itibariyle Seul’de eksi 1 ve bodrum katında yaklaşık 200 bin daire var, bu sayı şehirdeki toplam evlerin yüzde 5’ini oluşturuyor.PrintPocketPinterestFlipboardTumblr
 

Son güncelleme: 11:29 11.08.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı