• Turkhane Logo

Gülen’i değil, Halkbank’ın milyarlarca dolar cezasının silinmesini istemişler!

Beyaz Saray’ın, Türkiye’nin Pastör Brunson karşılığında Halkbank’a kesilecek milyarlarca dolarlık cezanın silinmesi talebini reddettiği iddia edildi.

12:56 20 Ağustos 2018 Pazartesi
Gülen’i değil, Halkbank’ın milyarlarca  dolar cezasının silinmesini istemişler!
Beyaz Saray’ın, Türkiye’nin Pastör Brunson karşılığında Halkbank’a kesilecek milyarlarca dolarlık cezanın silinmesi talebini reddettiği iddia edildi.

ABD’li The Wall Street Journal gazetesinin iddiasına göre, Trump yönetiminden üst düzey bir yetkili “Ankara’nın Pastör Brunson’ın serbest bırakılması karşılığında bir Türk bankasına kesilecek milyarlarca dolar cezanın silinmesini istediği, ancak Beyaz Saray’ın bunu kabul etmediğini” söyledi.

BRUNSON SERBEST BIRAKILANA KADAR PAZARLIK YOK

Trump hükümeti, Erdoğan yönetimine “Pastör Brunson serbest bırakılana kadar hiçbir konunun pazarlık unsuru olmadığını.” belirtmiş.


İki yönetim arasında Pastör Andrew Craig Brunson gerekçesi ile patladığı öne sürülen kriz, TL’de rekor değer kayıplarına yol açmış, ABD, iki Türk bakanı yaptırım listesine almış, alüminyum ile çelik ürünlerindeki gümrük vergisini iki katına çıkarmıştı.

Trump ve Erdoğan’ın Brunson’ın serbest bırakılması üzerine anlaştığı, iki tarafın da bir takım vaatlerde bulunduğu ancak son anda Türkiye’nin daha fazla taleple Washington’ın karşısına çıktığı ve bu durumda Trump’ın öfkelenerek müzakere kapısını kapattığı iddia edilmişti.

HALKBANK TALEBİ SON DAKİKA SÜRPRİZİ

Ankara’nın son dakika talebinin Zarrab davasından ötürü Halkbank’a kesilmesi beklenen milyarlarca dolarlık ceza olduğu öne sürülmüş ancak bunlar iddianın ötesine geçmemişti.

İlk kez bir Beyaz Saray yetkilisi, son dakika talebinin Halkbank cezasının silinmesi olduğunu WSJ’ye konuştu.

Türkiye, İran yaptırımlarını delmekle suçlanmış, Manhattan mahkemesindeki davanın baş zanlısı Reza Zarrab, savcılıkla anlaşma yoluna gitmiş ve yapılan tüm usulsüz işlemleri itiraf etmişti. Davada yargılanan tek tutuklu sanık Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla 32 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Ancak dava sonucuna göre İran yaptırımlarını delmekte kullanıldığı kesinleşen Halkbankası’na, ABD Hazine Bakanlığı’nın benzer durumlarda olduğu gibi yüklü miktarda para cezası keseceği gündeme gelmişti.

Böylelikle Türkiye’nin, Pastör Brunson’ı Halkbank cezasının silinmesi için pazarlık unsuru yaptığı netlik kazanmış oldu.



Türkiye’nin ABD’den Pastör Brunson karşılığında Fethullah Gülen’i değil, Halkbank’ın cezasının silinmesini istediği ortaya çıktı.


BRUNSON’A KARŞILIK; MEYDANLARDA GÜLEN, MASADA HALKBANK SÖYLEMİ

Oysa Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer AKP’li yetkililer Pastör Brunson karşılığında, 2 yıldan bu yana ABD’den iadesini talep ettikleri Fethullah Gülen’in gönderilmesini istediklerini dile getirmişti.

Hatta Erdoğan, Gülen’i kastederek ABD’ye, “Sizde de var bir papaz. Al papazı, ver papazı” demiş, Brunson’ın serbest bırakılıp ülkesine gönderilmesini Gülen’in iadesine gerek şart göstermişti.

WSJ’ye konuşan Beyaz Sray yetkilisi, “ABD’nin Türkiye’ye her şeyi çok net bir şekilde belirttiğini ve Brunson serbest bırakılmadan, Halkbank’a kesilecek ceza dahil hiçbir konunun pazarlık unsuru yapılmayacağını söylediğini.” aktardı.

YENİ YAPTIRIMLAR BU HAFTA GELEBİLİR

Beyaz Saray yetkilisi, “Gerçek bir NATO müttefiki öncelikle Brunson’ı tutuklamamalıydı.” diye konuştu.

Washington’ın ısrarlı biçimde “Pastör Brunson’ı serbest bırakın” çağrılarına rağmen Türk mahkemelerinin itirazları reddedip, ev hapsine devam kararı vermesinin ardından ABD yaptırımların devam edeceğini duyurmuştu.

Son olarak Beyaz Saray’daki kabine toplantısında Hazine Bakanı Steven Mnuchin, üst düzey Türk yetkilileri de kapsayan “daha fazla yaptırım hazırlığı içinde olduklarını.” söylemişti.

Yeni yaptırımların yüksek olasılıkla bu hafta içinde açıklanması bekleniyor.
 

Son güncelleme: 12:56 20.08.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı