• Turkhane Logo

Guantanamo'da boşu boşuna 20 yıl tutuklu kaldılar!

ABD, 11 Eylül saldırıları sonrası açtığı Guantanamo hapishanesini kapatma planı çerçevesinde burada 20 yıldır tutulan iki Pakistanlı kardeşi ülkelerine iade etti.

18:13 24 Şubat 2023 Cuma
Guantanamo'da boşu boşuna 20 yıl tutuklu kaldılar!
ABD, 11 Eylül saldırıları sonrası açtığı Guantanamo hapishanesini kapatma planı çerçevesinde burada 20 yıldır tutulan iki Pakistanlı kardeşi ülkelerine iade etti.

Böylece bir dönem 600 mahkumun kaldığı hapisanede bu sayı 32ye düştü.

Abdul ve Mohammed Rabbani, El Kaide üyelerine barınma ve diğer alt düzey lojistik destek konusunda sağlamakla suçlanmıştı.

Karaçide 2002 yılında tutuklamalarının ardından ABDye transfer edilen kardeşler, Guantanamoya nakledilmeden önce CIA gözetimindeyken işkence gördüklerini iddia etti.

Askeri kayıtlara göre, ikili çok az değerli istihbarat sağladı; sorguları sırasında verdikleri ifadeleri işkence gerekçesiyle geri aldı.

ABD ordusu yaptığı açıklamada Pakistanın bu kişilein geri dönüşlerine ilişkin herhangi bir koşul koyup koymadığı konusunda bilgi vermedi.

Savunma Bakanlığı, ABD, Pakistan hükümeti ve diğer ortaklarının, Guantanamo hapishanesini kapatmaya odaklanan ABD çabalarını destekleme konusundaki istekliliğini takdir ediyor. dedi.

İnsan hakları ihlali eleştirisi

2003 yılında ABDnin terörist olarak gördüğü yaklaşık 600 kişi Guantanamoda tutuyordu. Hapishanedeki işkence iddiaları uluslararası kamuoyunun tepkisine neden oldu. Gözaltı ve mahkeme süreçlerinin insan hakları ve anayasal hakları ihlal ettiği; ABDnin yurtdışındaki konumunu zayıflattığı belirtiliyor. Bu merkez sayesinde terörist saldırıların önlediğini savunanlar da var.

Pentagon, bu hapishanede kalan 32 tutuklunun 18ini kabul edecek istikrarlı üçüncü taraf ülkelerin bulunması halinde transfer edilebileceğini kaydetti. Onların çoğunun Yemenli olduğu belirtiliyor.

Guantanamodaki tutuklulardan dokuzu askeri mahkemelerde sanık konumunda. Diğer ikisi ise hüküm giymiş durumda.

George W. Bush yönetimi, Guantanamo askeri hapishanesini 11 Eylül 2001de ABDye yapılan El Kaide saldırılarının ardından Kübadaki deniz üssünde kurdu. Ardından aşırılık yanlısı şüpheliler buraya aktarıldı.

Son güncelleme: 18:13 24.02.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı