• Turkhane Logo

Göçmen kurtarmak cezalandırılıyor! İtalyan parlamentosu göçmen kurtarma gemilerine yönelik düzenlemeyi onayladı 

İtalya Parlamentosu, eleştirilerine rağmen, göçmen yardım gemileri için yeni kurallar getiren bir hükümet kararnamesini onayladı.

09:25 24 Şubat 2023 Cuma
Göçmen kurtarmak cezalandırılıyor! İtalyan parlamentosu göçmen kurtarma gemilerine yönelik düzenlemeyi onayladı 
İtalya Parlamentosu, eleştirilerine rağmen, göçmen yardım gemileri için yeni kurallar getiren bir hükümet kararnamesini onayladı.





Yeni yasa uyarınca gemilerin, kurtarma işleminin ardından bir limana erişim talebinde bulunmaları ve denizde kalan zor durumdaki başka göçmen botlarını aramak yerine “gecikmeksizin” talepte bulundukları limana gitmeleri gerekiyor.



Yasaya göre, bu kuralları ihlal eden kaptanlar 50 bin euroya kadar para cezasına çarptırılabilecek ve tekrarlanan ihlaller halinde gemilerine el konulabilecek.



Daha önce yardım kuruluşları ya da sivil toplum örgütleri (STK) tarafından işletilen gemiler genellikle Akdeniz’de birkaç gün geçiriyor ve İtalya’ya doğru yola çıkmadan önce birden fazla kurtarma operasyonunu tamamlıyordu.



Tartışmalarda ne deniyor?



Yeni kurallar dizisi, Başbakan Giorgia Meloni hükümetinin göçmenleri Akdeniz’i geçerek kuzey Afrika’dan Avrupa’ya ulaşmak için tehlikeli bir yolculuk yapmaya teşvik ettiğini söylediği kurtarma gemilerini engelleme çabalarının bir parçası.



Ancak yardım kuruluşları bu iddiayı reddederek, göçmenlerin kurtarma botlarının yakınlarda olup olmadığına bakmaksızın denize açıldıklarını belirtiyor.



İnsani yardım grupları da çoklu kurtarmaların yasaklanmasının daha fazla ölüme neden olacağı uyarısında bulunuyor.



Birleşmiş Milletler, şubat ayı ortasında parlamentonun alt kanadından ilk yeşil ışığı alması üzerine İtalya’yı bugün onaylanan teklifi geri çekmeye çağırmıştı.



Hükümet “uzak limanlara yönlendiriyor” eleştirisi



STK’lar ayrıca hükümeti, kurtarılan göçmenlerin İtalya’nın kuzeyindeki limanlara bırakılması için zorlamakla eleştiriyor. STK’lara göre bu limanların göçmenlerin kurtarıldığı yerlere uzak olması maliyetleri arttıran bir başka faktör.



Yeni yükümlülüklerle artan maliyetler yüzünden son aylarda sadece birkaç tekne denize açıldı. Ancak azalan seferler göçmenlerin gelişini yavaşlatmıyor.



Hükümetin verilerine göre 2022 yılında 5 bin 273 kişi İtalya’ya ulaşırken, bu yılın aynı dönemde bu sayı 12 bin 667’ye yükseldi. Kayıp göçmenler projesi se bu yıl en az 157 kişinin kayıp olarak bildirildiğini ve öldüklerinin tahmin edildiğini belirtti.

Son güncelleme: 09:25 24.02.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı