• Turkhane Logo

Gazze'ye yardım taşıyan tırlar sınırdan geçti

Gazze ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı açıldı. Gazze'ye insani yardım taşıyan 20 tırdan oluşan ilk konvoy sınırdan geçti.

10:36 22 Ekim 2023 Pazar
Gazze'ye yardım taşıyan tırlar sınırdan geçti
Gazze ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı açıldı. Gazze'ye insani yardım taşıyan 20 tırdan oluşan ilk konvoy sınırdan geçti.

İsrail ablukası altındaki Gazzede yaşayan sivillerin iki haftadır beklediği insani yardımlar bu bölgeye ulaştırılmak üzere Refah Sınır Kapısındangeçmeye başladı.

Mısırdaki bu sınır kapısının açılmasıyla birlikte insani yardım taşıyan tırlar Gazzeye girdi.

Hamas, ilk konvoyun ilaç, tıbbi malzeme ve konserve gıda yüklü 20 tırdan oluştuğunu duyurdu.

Gazzeye girmesi planlanan 200den fazla tır ve yaklaşık 3 bin ton yardımın Refah Sınır Kapısında ya da yakınlarında hazır şekilde bekletiliyordu.

ABD Başkanı Joe Bidenın Çarşamba akşamı İsrail ve Mısır liderleriyle yaptığı görüşmelerin ardından Gazzeye Refah Sınır Kapısından günde 20 tır insani yardım ulaştırılması konusunda anlaşmaya varılmıştı. İsrail, yardımların Hamas militanlarının eline geçmemesini ve sadece Gazze Şeridinin güneyinde dağıtılmasını şart koşmuştu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Gazzede 2 bin tır yardıma ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.

İsrail ile Hamas arasındaki son çatışmalardan önce Gazzeye günde 450 tır yardım ulaştırılıyordu.

Geçmişteki çatışmalarda yardımlar, İsrail kontrolündeki Kerem Şalom kapısından Gazzeye ulaştırılıyordu. Ancak İsrail, Hamasın elindeki tüm rehineler serbest bırakılmadan topraklarından Gazzeye herhangi bir yardım geçmesine izin vermeyeceğini duyurdu.

Ägypten | Hilfslieferungen überqueren Grenze zum Gazastreifen in RafahÄgypten | Hilfslieferungen überqueren Grenze zum Gazastreifen in Rafah
Fotoğraf: Mohammed Asad/AP Photo/picture alliance

Bombardıman nedeniyle kapalıydı
Mısır, Hamasın 7 Ekimdeki saldırısının ardından sınırın Gazze tarafı İsrail ordusunca bombalandığı için Refah kapısını kapalı tutuyordu. Mısırın Sina Yarımadasına açılan Refah, Gazzenin İsrail tarafından kontrol edilmeyen tek sınır kapısı olma özelliği taşıyor. İsrailin Hamas saldırısı sonrası Gazzeye uyguladığı abluka nedeniyle bölgede su, yiyecek ve yakıt sıkıntısı yaşanıyor.
İsrail, AB ve ABDnin terör örgütleri listesindeki Hamasın 7 Ekimde gerçekleştirdiği ve yüzlerce İsraillinin öldürülüp onlarcasının da rehin alındığı saldırıların ardından Gazzeyi havadan vurmaya başlamıştı. İsrail, olası bir kara harekâtı için hazırlıklarını da sürdürüyor.

Hamasın kontrolündeki Gazze Şeridindeki Sağlık Bakanlığının verdiği bilgilere göre, İsrail saldırılarında şu ana kadar çoğu sivil, 4 bin 300den fazla kişi hayatını kaybetti. İsrail ise Hamas saldırıları sonucunda bin 400ü aşkın vatandaşının yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Son güncelleme: 10:36 22.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı