• Turkhane Logo

Gazze'ye deniz yoluyla gönderilen yardımlar dağıtıma hazır

Yardım kuruluşu World Central Kitchen, Gazze Şeridi'ne deniz yoluyla gönderilen yaklaşık 200 ton insani yardımın dağıtımı için hazırlıkların sürdüğünü bildirdi.

11:37 17 Mart 2024 Pazar
Gazze'ye deniz yoluyla gönderilen yardımlar dağıtıma hazır
Yardım kuruluşu World Central Kitchen, Gazze Şeridi'ne deniz yoluyla gönderilen yaklaşık 200 ton insani yardımın dağıtımı için hazırlıkların sürdüğünü bildirdi.

Gazze Şeridine ilk kez deniz yoluyla gönderilen yaklaşık 200 ton erzak yardımının tahliye işlemleri tamamlandı. ABDli yardım kuruluşu World Central Kitchen tarafından bugün yapılan açıklamada, Tüm kargo boşaltıldı ve Gazzede dağıtım için hazırlıklar sürüyor denildi. Ancak açıklamada, yardımın ne zaman ve nasıl dağıtılacağına ilişkin bilgi verilmedi.

Açıklamada insani yardımın büyük kısmını fasulye, havuç, nohut, pirinç, un, yağ ve tuz gibi gıda maddeleri ile konserve ton balığı ve mısır gibi ürünlerin oluşturduğu belirtildi.
İspanyol yardım kuruluşu Open Armsa ait yardım yüklü yüzen platform Kıbrısın Larnaka Limanından Salı günü hareket etmiş ve dün Gazze kıyılarına ulaşmıştı.
DW Türkçenin haberine göre World Central Kitchen ve Open Armsın iş birliği ile gönderilen yardımlarla Gazze Şeridinin kuzeyinde acil insani yardıma ihtiyacı olanlar için yemek hazırlanması öngörülüyor. World Central Kitchen, Gazze Şeridindeki partnerleriyle birlikte Filistin halkına yemek hazırlayan 60 mutfak işletiyor.
ABDde yaşayan İspanyol aşçı Jose Andres tarafından kurulan World Central Kitchenin yaptığı açıklamaya göre, Larnaka Limanından yaklaşık 240 ton insani yardım malzemesi yüklü ikinci bir geminin gönderilmesi için de hazırlıklar sürüyor. Ancak bu geminin Gazze Şeridine doğru ne zaman yola çıkacağı konusunda henüz bilgi verilmedi..
Deniz yoluyla yardım deneme niteliği taşıyorWorld Central Kitchenın kurucusu Andres dün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Başardık dedi. Bunun bir deneme olduğunu belirten Andres, Her hafta binlerce ton yardım malzemesi taşıyabiliriz ifadesine vurgu yaptı. Andres, operasyonun Filistinli kuruluşların iş birliği, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdünün desteği ve Kıbrıs Cumhuriyetinin koordinatörlüğü ile yürütüldüğünü belirtti. .
Gazze Şeridine deniz yoluyla insani yardım gönderilmesi pilot proje niteliği taşıyor. Avrupa Birliği (AB) de bir deniz koridoru aracılığı ile bölgeye yardım göndermeyi değerlendiriyor. Bunun yanı sıra ABDde de Gazzeye yardım ulaştırılması için Gazze kıyılarına geçici bir liman inşa etmeyi planlıyor.
Almanya havadan yardıma başladıÖte yandan, Alman Hava Kuvvetleri de Gazze Şeridine havadan gıda yardımına bugün başladı. Alman haber ajansı dpanın edindiği bilgilere göre, nakliye uçakları paraşütlere bağlı yardım paketlerini attı. Alman ordusu bu misyon için Fransada konuşlandırılmış iki C-130 Hercules tipi nakliye uçağını bölgeye sevk etmişti. Ürdünden havalanan her uçak yaklaşık 18 ton yardım taşıyabiliyor. Almanyanın yanı sıra ABD ve Fransa da Ürdünün girişimi ile başlatılan hava köprüsüne katkı sağlıyor.
Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, havadan insani yardıma ilişkin olarak Gazada insanlar temel ihtiyaçlarından bile mahrumlar. Gıda ve ilaca erişim sağlayabilmeleri için üzerimize düşen katkıyı sağlamak istiyoruz açıklamasını yaptı.
Yardım kuruluşları, Gazze Şeridindeki insani durum konusunda uyarıda bulunuyor. AB ve ABDnin terör örgütleri listesinde yer alan Hamasın 7 Ekimde İsraile saldırısı sonrasında başlayan savaşta, Hamas kontrolündeki Gazze Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 31 bin 500den fazla kişi hayatını kaybetti. Hamasın saldırılarında ise yaklaşık bin 160 kişi yaşamını yitirmiş, 250 kişi de rehin alınmıştı.

Son güncelleme: 11:37 17.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı